Sir Stanley Matthews: The Original No.7 (video)

Ένας εκ των κορυφαίων αθλητών του 20ου αιώνα επανήλθε στις ζωές των ποδοσφαιρόφιλων μέσα από τις κινηματογραφικές αίθουσες του Νησιού, στις οποίες προβάλλεται από τις 18 Οκτωβρίου ταινία συσχετιζόμενη με τα ποδοσφαιρικά-και όχι μόνο-πεπραγμένα του θρυλικού Σερ Στάνλεϊ Μάθιους.



Sir Stanley Matthews: The Original No.7 (video)

«The Original No.7»! Με τον συγκεκριμένο τίτλο και σε σκηνοθεσία Ράιαν Σκοτ Γουόρεν συνεχίζει ο Μάθιους εν έτει 2017 να απασχολεί την ποδοσφαιρική υφήλιο μέσω της έβδομης τέχνης και τη βοήθεια κάποιων σημαντικών προσώπων που δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή την όμορφη προσπάθεια. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Στάνλεϊ Μάθιους Τζούνιορ, υιός του πρωταγωνιστή της ταινίας, ο οποίος συνεργάστηκε ως στέλεχος παραγωγής με τον Τζόσεφ Πιρς ενώ κατά τη διάρκεια του φιλμ προβάλλονται και δηλώσεις του Γκάρι Λίνεκερ.

Για το ποδοσφαιρικό μέγεθος του Μάθιους θα έχουν οι νεότεροι την ευκαιρία να… μάθουν παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη προσπάθεια, ωστόσο μια πρώτη γεύση μπορεί κανείς να αντλήσει μέσω της αφίσας που διαφημίζει το «αυθεντικό εφτάρι» και κυκλοφορεί με τίτλο τη δήλωση του γνωστού σε όλους μας Πελέ: «Μας δίδαξε τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να παίζεται το ποδόσφαιρο».

Λίγα λόγια για την ποδοσφαιρική καριέρα του Στάνλεϊ Μάθιους:

Μιλώντας κανείς για τον Στάνλεϊ Μάθιους θα πρέπει  πρωτίστως να γνωρίζει πως πρόκειται για τον γηραιότερο και ταυτόχρονα τον πρώτο Άγγλο ποδοσφαιριστή που έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα, αφού το κατάφερε το 1956 σε ηλικία 41 (!) ετών. Η καριέρα του διήρκησε 33 ολόκληρα χρόνια και τίμησε σε αυτή τη μακρά διαδρομή για 19 ολόκληρα χρόνια (1932-47 και 1961-65) τη φανέλα της Στόουκ και άλλα 14 αυτή της Μπλάκπουλ (1947-61) με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας το 1953, ο οποίος είναι και ο μοναδικός τίτλος της αξιοσημείωτης πορείας του.

Στέφθηκε 54 φορές διεθνής με τη φανέλα των «τριών λιονταριών» σημειώνοντας 11 τέρματα και πρόκειται για τον μοναδικό ποδοσφαιριστή που χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα ενώ ήταν ακόμη εν ενεργεία ποδοσφαιριστής (1965). Στις 6 Φεβρουαρίου του 1965 έβαλε τέλος στην καριέρα, δίνοντας στο «Βικτόρια Γκράουντ» την τελευταία του παράσταση απέναντι στη Φούλαμ, φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης του Στόουκ.

Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε και με την προπονητική αναλαμβάνοντας τα ηνία της Πορτ Βέιλ (1965-68).  Έφυγε από τη ζωή στις 23 Φεβρουαρίου του 2000 σε ηλικία 85 ετών και από το 2002 το όνομά του φιγουράρει στο «Hall of Fame» του αγγλικού ποδοσφαίρου ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής για την προσφορά του στο άθλημα. Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως ανήκει στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών που κατάφεραν να γίνουν… αγάλματα, με τον δικό του ανδριάντα να δεσπόζει έξω το «Μπριτάνια».

Το trailer της ταινίας:

Ιωάννης Τζιουμακλής