Επειδή το αύριο δεν μπορεί να περιμένει!

Ακριβώς έντεκα χρόνια πριν, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Βερολίνο, ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο τελευταίο του παιχνίδι πάνω στο χορτάρι, με τη κουτουλιά στον Ματεράτσι και την αποβολή του μπροστά σε ένα κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος για το ματς που απέδειξε  στην πράξη την ανάγκη της χρήσης του βίντεο την ώρα του αγώνα στα παιχνίδια.



Επειδή το αύριο δεν μπορεί να περιμένει!

Και όμως η δυσκίνητη FIFA χρειάστηκε να περάσουν δέκα και πλέον χρόνια για να κάνει κάτι που όλοι είχαν αντιληφθεί από καιρό πως ήταν απόλυτη προτεραιότητα, αλλά επειδή το αύριο δεν μπορεί να περιμένει όσα ζούμε τώρα είναι «απόγονοι» εκείνης της βραδιάς, της  9ης Ιουλίου του 2006 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Και χαίρομαι που επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από ένα μήνα, τότε, από το πολύ όμορφο αυτό Μουντιάλ, έγραψα ένα κομμάτι στη SPORTDAY της 13ης Ιουλίου του 2006 που πιστεύω πως ακόμα και σήμερα παραμένει διαχρονικό.

Επεξηγούσα τι ακριβώς είχε συμβεί στον τελικό και το θεωρούσα πιο σημαντικό ως συμπέρασμα από αυτά που έγιναν σε σχέση με οτιδήποτε αγωνιστικό! Νομίζω πως θα συμφωνήσετε…

Το παραθέτω αυτούσιο από το αρχείο της εφημερίδας και είχε τίτλο  «ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και το κείμενο ήταν αυτό:

«Αν αληθινά ισχύει αυτό όλοι υποψιαζόμαστε πως έγινε, το βράδι της Κυριακής στο Βερολίνο, έτσι και αλλιώς η ημερομηνία θα περάσει στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δηλαδή, αν πραγματικά ο τέταρτος διαιτητής του τελικού Κανταλέχο είδε στο βίντεο την κουτουλιά του Ζιντάν πριν ενημερώσει τον Ελιζόντο, τότε ουσιαστικά είχαμε την πρώτη εικόνα από το μέλλον του αθλήματος. Εντρομη η ΦΙΦΑ κατάλαβε το λάθος της όταν ήταν πια αργά, την επόμενη μέρα. Η απάντηση του διευθυντή επικοινωνίας της σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγο μετά την λήξη του τελικού έλεγε το αυτονόητο: πως ο διαιτητής δεν είχε προσέξει τι έγινε και συμβουλεύτηκε τον τέταρτο. Μόνο που αυτός, ο Κανταλέχο, βρισκόταν δίπλα στον πέμπτο διαιτητή και έβλεπαν μαζί το μόνιτορ, οπότε ειδοποίησε αρκετά καθυστερημένα τον Ελιζόντο για το τι είχε συμβεί! Ο Μπλάτερ έγινε έξαλλος και ζήτησε να επανορθωθεί η γκέλα, με την διευκρίνιση πως ο Ισπανός είχε αντιληφθεί σε πρώτο χρόνο, το τι έγινε αλλά καθυστέρησε να ενημερώσει τον Αργεντινό «επειδή ήθελε χρόνο να σκεφθεί και να είναι σίγουρος». Να λοιπόν η επιβεβαίωση. Τι να σκεφτεί; Αν είδε καλά; Και πως να είναι πιο βέβαιος, αν είδε καλά; Με την σιγουριά που πρσφέρει το ριπλέι!

Το εκπληκτικό είναι πως ξαφνικά άρχισε συζήτηση για το αν έκανε καλά ο Ισπανός βλέποντας το μόνιτορ, κάτι που απαγορεύεται ρητά από την ΦΙΦΑ και από τους γενικότερους κανονισμούς του παιχνιδιού. Παράνοια! Αντί να δούμε την ουσία, δηλαδή πως σαφέστατα και είχε δίκιο, η αποβολή ήταν δικαιότατη, η ΦΙΦΑ προσπάθησε να υπερασπιστεί το...απαρχαιωμένο σκεπτικό της. «Το βίντεο το χρησιμοποιούμε ως αποδεικτικό στοιχείο εκ των υστέρων» δικαιολογήθηκεαρκετά άβολα είναι αλήθεια  ο διευθυντής επικοινωνίας Μάρκους Ζίγκλερ την επόμενη μέρα, τονίζοντας πως οι πέμπτοι διαιτητές βρίσκονταν πάντα μπροστά στο μόνιτορ σε αυτο το τουρνουά, αλλά μόνο για να αναφέρουν μετά το ματς αν είδαν κάτι το μεμπτό1 και αυτό επειδή  δεν έχουν σύστημα ενδοεπικοινωνίας με τους υπόλοιπους τέσσερις! Ακούγεται τραγελαφικό. Δηλαδή ο πέμπτος διαιτητής θα έβλεπε στο βίντεο την ενέργεια του Ζιντάν αλλά επειδή δεν πρέπει να μιλήσει παρά μόνο μετά το τέλος του ματς, θα το ανέφερε στον διαιτητή στο τέλος. Ενδιάμεσα ο Ζιντάν μπορούσε να έχει μείνει στον αγωνιστικό χώρο, να σκόραρε και να έδινε στην Γαλλία τον τίτλο!

Οπως εκείνη την βραδιά στο Αυστραλία–Κροατία 2-2 που ο Πολ μπέρδεψε τις κάρτες και ο Σίμουνιτς έμεινε στον αγωνιστικό χώρο άλλα επτά λεπτά μέχρι που τελικά...αποβλήθηκε! Αν η Κροατία έβαζε γκολ, τι θα έκανε η ΦΙΦΑ; Από τα πέντε διαιτητικά ζευγάρια μάτια κανείς δεν το πρόσεξε. Αν ο πέμπτος το έβλεπε στο ριπλέι και με κάποιο τρόπο ειδοποιούσε τον τέταρτο και εκείνος τον Πολ, μήπως η ξεφτίλα περιοριζόταν; Αλλά με βάση το τι λέει ο απαρχαιωμένος κανονισμός δεν επιτρέπεται και θα ακολουθούσε τιμωρία! Παράνοια!   

«Ο Μπλάτερ έχει πενήντα ιδέες την μέρα», έχει γράψει ενας εξαίρετος Γερμανός δημοσιογράφος, «αλλά οι 51 από αυτές είναι για πέταμα».  Επί της θητείας του ο Ελβετός έχει προτείνει πολλες «ομορφιές» αλλά στο θέμα βίντεο στυλώνει τα πόδια! Ενω τουλάχιστον για θέματα πειθαρχικού ελέγχου, και κυρίως αν η μπάλα πέρασε ή όχι την  γραμμή θα μπορούσε να είναι η σωτηρία του αθλήματος! Και αυτό να είστε βέβαιοι πως θα γίνει κάποια στιγμή τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια και θα μοιάζει αστείο πια το γεγονός πως περιμέναμε τόσο καιρό για το αυτονόητο!  

Οτι πάντως και αν λένε επίσημα από την Ζυρίχη, μόνο ηλίθιος μπορεί να να πιστέψει πως ο Κανταλέχο είχε δει την φάση αλλά απλά περίμενε! Και αυτός, όπως όλος ο κόσμος, συνειδητοποίησε τι έγινε στο ριπλέι, εκεί που όλος ο κόσμος έμεινε άφωνος στην θέα του Ζιντάν να χτυπάει τον Ματεράτσι! Και μπράβο του, που δεν άφησε το θέμα να περάσει περιμένοντας με βάση τις πειθαρχικές οδηγίες να κάνει έκθεση μετά το ματς, αλλά προτίμησε να επιδοποιήσει τον Ελιζόντο. Αν το έκανε είναι  παράβαση του κανονισμού, λέει η ΦΙΦΑ. Η κοινή λογική απαντά πως λειτούργησε προστατεύοντας την αξιοπιστία και την υστεροφημία του τουρνουά, Του ίδιου του ποδοσφαίρου σε τελική ανάλυση! Και δεν θα αργήσει αυτή η μέρα ελπίζω,  που θα επικρατήσει το φυσιολογικό πια σε σχέση με τον 21ο αιώνα που ζούμε και οι διαιτητές όπως στο ράγκμπι θα ζητούν τη βοήθεια του βίντεο ριπλέι, ώστε να έχουν ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη σε μία σημαντική φάση. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, έως το Μουντιάλ του 2014 ή του Εuro του 2016 όλα αυτά που σήμερα μοιάζουν αδύνατο να γίνονται άμεσα  θα έχουν συμβεί και επειδή τότε ακόμα και οι θεατές στο κινητό τους τηλέφωνο θα μπορούν να δουν αμέσως  τις φάσεις μου ακούγεται αστείο ο… «απατημένος» δηλαδή ο κακόμοιρος ο διαιτητής να πρέπει να περιμένει να πάει στα αποδυτήρια για να μάθει το συνέβη! Όλα τα άλλα για αλλοίωση της φύσης του αθλήματος και πως θα χαθεί η μαγεία του  είναι απλώς ρηχές δικαιολογίες!»

Δεν βάζω επίλογο γιατί νομίζω πως τα πράγματα εξελίχτηκαν, έστω και με καθυστέρηση έτσι ακριβώς!