Κλοπ... στα λόγια, Κλοπ και στις πράξεις

Ένα από τα βασικά πράγματα που ήθελε να αλλάξει ο Γιούργκεν Κλοπ στην πρώτη του γεμάτη χρονιά στην Λίβερπουλ ήταν το ρόστερ. «Δεν θέλουμε ένα σύνολο με 35 παίκτες, θέλουμε ένα σύνολο με παίκτες που μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις» δήλωσε ο Γερμανός, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις μεταγραφές των «κόκκινων».  



Κλοπ... στα λόγια, Κλοπ και στις πράξεις

Μετά και την απόκτηση του Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ η ομάδα της Λίβερπουλ μοιάζει να γεμίζει και το πόσο αποδοτική θα είναι με τον καιρό θα το κρίνει αρχικά ο προπονητής της και στην συνέχεια ο ίδιος ο χρόνος. Πάντως εξαιρουμένων των τερματοφυλάκων Λόρις Κάριους – Άλεξ Μάνιγκερ και του κεντρικού αμυντικού Ράγκναρ Κλαβάν, ο Κλοπ την έφερε στα μέτρα του αφού τα υπόλοιπα τέσσερα -ουσιαστικά- μεταγραφικά του αποκτήματα, μπορούν να του προσφέρουν πάνω από μία λύσεις.

Γιατί όλοι μπορούν να παίξουν... ο ένας λίγο πιο μπροστά και ο άλλος λίγο πιο πίσω.

Ξεκινώντας από τον Ολλανδό, που είναι και πιο πρόσφατος, η «φυσική» του θέση είναι του επιθετικού μέσου, έχοντας αποδείξει την έφεση που έχει στο σκοράρισμα και την δημιουργία στα 3/3, ωστόσο μπορεί να «τραβηχτεί» πιο πίσω στον αγωνιστικό χώρο και να αποτελέσει εκείνον που θα αναλάβει να μοιράσει παιχνίδι. Κάτι παρόμοιο, όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, ισχύει και για τον Σαντιό Μανέ, ο οποίος έχει την ευχέρεια να παίξει στα άκρα, πίσω από τον επιθετικό, δεύτερος επιθετικός, ακόμη και ως ο μοναδικός στράικερ.

Ο Κλοπ κινήθηκε αναλόγως και στην άμυνα, με τον Μάρκο Γκρούγιτς -που εξασφάλισε την άδεια εργασίας του- να αποτελεί έναν μέσο που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και να δώσει στηρίγματα αλλά και να ξέρει να αμύνεται. Ο... νέος Μάτιτς, μάλιστα, μπήκε καλά στο μυαλό του προπονητή του με καλή παρουσία και γκολ στο ντεμπούτο του με τα κόκκινα. Δεύτερος σε αυτή τη μικρή λίστα έρχεται ο Ζοέλ Ματίπ, που προορίζεται για κεντρικός αμυντικός στο Μέρσεϊσαϊντ, με την δυνατότητα να αγωνιστεί εφόσον χρειαστεί και ως αμυντικός μέσος.

Και σε μια περίοδο που ακούγονται μεγάλα ποσά για τις μεταγραφές γενικότερα, ο Γερμανός έκανε οικονομικά όσα σχεδόν ήθελε (ίσως να έπεται συνέχεια), αφού και με τις πωλήσεις των ποδοσφαιριστών το ποσό που έχει στην ουσία δοθεί είναι περίπου 35 εκατομμύρια λίρες (61.9 εκ. κόστισαν αυτοί που ήρθαν, 27.5 εκ. έφεραν στον σύλλογο αυτοί που έφυγαν, βάσει τα όσα γράφονται).