Ετσι «γεννήθηκε» το Κύπελλο Ευρώπης

Ένα βροχερό βράδυ, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1954 η ιστορία του ευρωπαικού ποδοσφαίρου άλλαζε μέσα σε λίγες ώρες. Στο μόνιμα λασπωμένο «Μολινό», έδρα της Γουλβς της μεγαλύτερης αγγλικής ομάδας (μαζί με τους μπέμπηδες του Μπάσμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) οι «Λύκοι» υπό τις οδηγίες του Σταν Κάλις επικρατούσαν με 3-2 της ουγγρικής Χόνβεντ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ετσι «γεννήθηκε» το Κύπελλο Ευρώπης

Με τους Μαγυάρους  αγωνιζόταν εκείνη την εποχή ο διάσημος  Φέρεντς Πούσκας, ο κορυφαίος ίσως παίκτης στον κόσμο και μαζί του όλη  η αφρόκρεμα της εθνικής Ουγγαρίας που λίγους μήνες πριν δεν είχε κατορθώσει να πάρει το παγκόσμιο Κύπελλο χάνοντας από την Γερμανία στην Βέρνη με 3-2. Ο Τσίμπορ, ο Κόκτσιτς,  ο Λόραντ,  ο Μπόζικ ήταν μερικά από αυτά τα αστέρια που στο διάβα τους προκαλούσαν πανικό. Εκείνη λοιπόν η εξαιρετική ομάδα είχε υποταγεί από την εξαιρετική Γουλβς που διέθετε την τεράστια φυσιογνωμία του Μπίλι Ράιτ ως αρχηγό της.

Την επόμενη του ματς οι (πάντα υπερβολικοί στους χαρακτηρισμούς τους)   Άγγλοι δημοσιεύουν στις εφημερίδες με οκτάστηλα γράμματα «Αυτοί είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές». Βλέπετε η  Γουλβς είχε ήδη νικήσει και τη  Ράσινγκ της Αβεγιανέδα από την Αργεντινή  και την περίφημη ομάδα του κόκκινου στρατού τη  Σπαρτάκ Μόσχας. Τα λόγια του προπονητή των «λύκων» Σταν Κάλις προς τους παίκτες του μετά το τέλος του ιστορικού αγώνα που αναπαράχθηκαν από όλες τι εφημερίδες  θα μείνουν ως αυτά που ουσιαστικά αποτέλεσαν την αφορμή να γεννηθεί η ποδοσφαιρική μαγεία του Κυπέλλου Ευρώπης Πρωταθλητριών ομάδων!

Και αυτό γιατί στη Γαλλία, ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας «L' Equipe», Γκαμπριέλ Ανό (μαζί με τον βοηθό του Φεράν) θα ήταν οι μπροστάρηδες σε ένα κίνημα διαφωνίας. Ηταν  οι «Λύκοι» γνήσιοι πρωταθλητές κόσμου;  «Πρέπει να καθιερωθεί ένα παγκόσμιο ή τουλάχιστον ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων πριν ανακηρυχθεί η Γούλβς, ή οποιαδήποτε ομάδα  παγκόσμια πρωταθλήτρια. Να πάει και στην Μόσχα ή την Βουδαπέστη οπότε να δούμε αν είναι καλύτερη» έλεγε  ο Γκαμπριέλ Ανό ρίχνοντας στο τραπέζι και κάνοντας πράξη στη συνέχεια την ιδέα για μια διοργάνωση που ξεκίνησε δειλά μετά από μερικούς μήνες.

Κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η εξέλιξη της  ποδοσφαιρικής  ιστορίας  αν δεν γινόταν  εκείνο το φιλικό παιχνίδι στο «Μολινό» και ιδιαίτερα αν  οι Άγγλοι δεν είχαν προκαλέσει  με τις  δηλώσεις τους.  Μπορεί λοιπόν η  Γουλβς να έπαιρνε το αίμα της πίσω για λογαριασμό της εθνικής ομάδας που είχε διαλυθεί ένα χρόνο πριν από την Ουγγαρία αλλά από εκείνο το ματς  στο «Μολινό» το οποίο παρακολούθησαν δια ζώσης περίπου  55.000 άνθρωποι και μεταδόθηκε τηλεοπτικά για τους ελάχιστους που τότε είχαν δέκτες, ωστόσο επί της ουσίας κερδισμένο βγήκε το ίδιο το άθλημα! Και από εκείνη τη βραδιά φτάσαμε στα σεντόνια και τα αστέρια καις την εκτόξευση του Τσάμπιονς Λιγκ ως μίας διοργάνωσης που ξεπερνά σε δημοτικότητα ακόμη και το ίδιο το Μουντιάλ!