Οταν η απόλυση είναι ...είδηση!

Στην Ελλάδα μία αλλαγή προπονητή δεν είναι είδηση. Κατά το κλασσικό ρητό της δημοσιογραφίας «δεν είναι είδηση το ότι σκύλος δάγκωσε άνθρωπο, αλλά όταν ο άνθρωπος δαγκώνει σκύλο» η απόλυση προπονητή σε μία ομάδα που σε 122 χρόνια ιστορίας έχει αλλάξει μόλις 16 τεχνικούς δεν μπορεί παρά να προκαλεί αίσθηση!



Οταν η απόλυση είναι ...είδηση!

Η Σέλτικ έδιωξε τον Τόνι Μάουμπρει γιατί πολύ απλά δεν της πήγε τίποτα σωστά. Ο προηγούμενος προπονητής που έφυγε απολυμένος ήταν ο Τζον Μπαρνς το 2000, αν και είχε την ευλογία ενός ανθρώπου θρύλου στην ιστορία της Σέλτικ, του Κένι Νταλγκλίς. Ο Μάουμπρει είχε την ευκαιρία να κάνει ένα άλμα στην καριέρα του το καλοκαίρι, αναλαμβάνοντας μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, αλλά οι λογικές του προερχόμενος από ομάδες που μάχονταν να αποφύγουν τον υποβιβασμό δεν ταίριαζαν με τους «HOOPS». Η Σέλτικ όπως και η αιώνια εχθρός της η Ρέιντζερς δεν αλλάζουν προπονητή για ψύλλου πήδημα. Η Ρέιντζερς έχει αλλάξει 14 προπονητές στην ιστορία της και η Σέλτικ όπως προανέφερα 16 με τον Νιλ Λένον που ανέλαβε χτες! Για να καταλάβει κανείς πόσο διαφορετικά βλέπουν οι της Σέλτικ το ζήτημα «προπονητής» ο πρώτος τεχνικός της ιστορίας τους, ο Γουίλι Μάλει έμεινε στην θέση του από το 1888 έως και το 1940, κατακτώντας 16 πρωταθλήματα! Και η απόλυση του Μάουμπρει είναι μόλις τρίτη στην ιστορία του κλαμπ, που συνήθως δεν διώχνει προπονητές παρά μόνο όταν φτάνει η κατάσταση στο απροχώρητο!

Η αλήθεια είναι πως η Σέλτικ είναι τεράστιο κλαμπ και οι απαιτήσεις από έναν προπονητή ξεπερνούν μερικές φορές την λογική. Η διάκριση στην Ευρώπη που κατάφερε ο Μάρτιν Ο’Νιλ με την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κόντρα στην Πόρτο του Μουρίνιο το 2003, ήταν κάτι πάρα πολύ σπουδαίο ενώ ο Γκόρντον Στράχαν στη συνέχεια μπόρεσε δύο φορές να περάσει την ομάδα στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Η αναπόφευκτη σύγκριση λοιπόν με αυτούς αδικεί οποιονδήποτε προπονητή και θα είναι δύσκολο να αναλάβει κάποιος που να πετύχει αμέσως αφού η Ρέιντζερς επιμένει στην σταθερότητα που της χαρίζει η παρουσία του Γουόλτερ Σμιθ στον πάγκο. Έτσι και αλλιώς ο Λένον που ξέρει την Σέλτικ ως παλιός της παίκτης, θα έχει μία ευκαιρία μέχρι το καλοκαίρι να πάρει το Κύπελλο τώρα που η Ρέιντζερς αποκλείστηκε και να θεμελιώσει δικαίωμα για να παραμείνει στον πάγκο και τη νέα σεζόν!

TAGS: