Ράιαν Γκιγκς... 23 χρόνια μετά

Η ηλικία παίζει ρόλο στην καριέρα ενός αθλητή μόνο όταν αυτός την υπολογίζει. Ο Ράιαν Γκιγκς δεν το έκανε ποτέ και γι΄ αυτό η ηλικία του απλά συνοδεύει το αστείρευτο ταλέντο και τα επιτεύγματά του στον ποδοσφαιρικό χάρτη.



Ράιαν Γκιγκς... 23 χρόνια μετά

Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα σβήσει σήμερα τα κεράκια στην τούρτα του σπιτιού του. Ετών 40!Άνθρωπος που ποτέ δεν του άρεσε να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, σκέφτηκε πως σήμερα θα ήταν μια καλή ιδέα να μην πάει για προπόνηση σπάζοντας μια αγαπημένη του συνήθεια τα τελευταία 25 χρόνια. «Φοβάται» αυτά που θα του έχουν ετοιμάσει οι συμπαίκτες του.

Μόνο μια φορά άλλωστε βρέθηκε έντονα σε όλα τα εξώφυλλα του αγγλικού Τύπου και αυτό για την εξωσυζυγική του σχέση με τη γυναίκα του αδερφού του, το 2011. Τα μαλλιά του άσπρισαν μέσα σε ένα βράδυ, σύμφωνα με το «μύθο» του σκανδάλου.

Πάλι όμως, δεν κράτησε κακία σε κανέναν δημοσιογράφο, χαιρετώντας τους πάντες με ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό τρόπο, μετά τον χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2011. Ήξερε να αναγνωρίζει τις ανθρώπινες αξίες και υπάρχουν σημεία στην καριέρα του που το απέδειξε.

Όταν η Stretford End ζητούσε επίμονα μετά από ένα σερί μέτριων εμφανίσεών του, να κρεμάσει τα παπούτσια του, ένας δημοσιογράφος αποφάσισε να τον στηρίξει αρθρογραφώντας για το πόσο λάθος θα ήταν μια τέτοια απόφαση. Ο Γκιγκς τον κάλεσε την ίδια μέρα στο τηλέφωνο για να τον ευχαιριστήσει.

Η καριέρα του όμως δεν έχει μόνο επιτυχίες και ευτυχισμένες στιγμές. Δεν κατάφερε ποτέ με την εθνική Ουαλίας να βρεθεί σε τελική φάση ενός μεγάλου τουρνουά. Στα μπαράζ του EURO 2004 με τη Ρωσία, θα χάσει μια ευκαιρία απ’ αυτές που τον στιγμάτισαν σε ολόκληρη τη ζωή του. Η χώρα του θα αποκλειστεί αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τον κατηγορήσει.

Ουτε καν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μπορούσε να μείνει  για αρκετή ώρα θυμωμένος μαζί του. Το 2006, μετά από ένα κακό ματς με την Γουότφορντ στο «Βίκαρετζ Ρόουντ», ο Φέργκιουσον ανεβάζει τους  τόνους στα αποδυτήρια και ο Γκιγκς αντιδρά απαντώντας σχεδόν στο ίδιο ύφος. Φεύγοντας ο Σκωτσέζος και ενώ έχει ανοίξει την πόρτα γυρνά προς τον Γκιγκς και χαμογελώντας του λέει «Κ εσύ…μην ξαναμιλήσεις με τέτοιο τρόπο στον παππού σου!»

Τι είναι αυτά που κάνουν τον Γκιγκς ξεχωριστό

Σίγουρα οι αναρίθμητοι τίτλοι του, η αυταπάρνηση ακόμη και στην ηλικία των 40 ετών να προπονείται σκληρά και να παίζει έστω και 10λεπτα, ο ήπιος χαρακτήρας του και το γεγονός ότι ποτέ δεν θέλησε να φύγει από τη Γιουνάιτεντ αν και είχε αρκετές ευκαιρίες, κυρίως για το Καμπιονάτο, το οποίο λάτρευε.

Ακόμη και ότι σε νεαρή ηλικία, στο παλιό προπονητικό κέντρο της Γιουνάιτεντ, ήταν αυτός που φούσκωνε τις μπάλες για να εξασκείται ο Πίτερ Σμάιχελ στα βολέ. «Αν η μπάλα δεν ήταν καλά φουσκωμένη και κυλούσε λίγο πριν την χτυπήσει ο Πίτερ, τότε κατέληγε στο ποτάμι ή κάπου μακριά από το προπονητικό. Μετά φώναζε ποιος φούσκωσε τις μπάλες και αυτό δεν ήταν ευχάριστο» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Ουαλός άσος, χωρίς ίχνος βεντετισμού.

Ο Γκιγκς σε αριθμούς

11 φορές έχει σκοράρει από δύο γκολ σε ένα ματς της Πρέμιερ Λιγκ, περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη αλλά ποτέ δεν έχει σημειώσει χατ-τρικ.

13 είναι τα πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει, όσα και η Άρσεναλ.

10 γκολ έχει πετύχει απέναντι σε Τότεναμ και Μίντλεσμπρο, τις δύο ομάδες που «λάτρευε» περισσότερο στην καριέρα του.

16 φορές έχει αγωνιστεί και έχει σκοράρει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

4 παίκτες έχουν παίξει ποδόσφαιρο στην Πρέμιερ Λιγκ μετά τα 40. Εκτός από τον Γκιγκς, το έχουν καταφέρει οι Τέντι Σέριγχαμ, Κέβιν Φίλιπς και Γκόρντον Στράχαν.

45 ομάδες έχει αντιμετωπίσει στην Πρέμιερ Λιγκ, όσες ακριβώς και η Γιουνάιτεντ όλα αυτά τα χρόνια.

37 ετών και 289 ημερών έγινε ο γηραιότερος παίκτης που σκόραρε στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Γκολ απέναντι στην Μπενφίκα το 2011.

0 δίπλα στις κόκκινες κάρτες της καριέρας του με τους «κόκκινους διαβόλους». Γενικότερα στην καριέρα του έχει δεχθεί μια κόκκινη κάρτα, σε αγώνα της Ουαλίας με τη Νορβηγία το 2001.

953 οι εμφανίσεις του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

34 τα τρόπαια που έχει κατακτήσει στην καριέρα του, περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.