Προχωρά η έρευνα για το Χίλσμπορο

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας είναι πολύ πιθανό να βρεθούν οι αστυνομικοί της τμήματος του Νότιου Γιορκσαιρ, για την τραγωδία του Χίλσμπορο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας στην εφημερίδα Guardian



Προχωρά η έρευνα για το Χίλσμπορο

Μιλώντας για πρώτη για την έρευνα που ο ίδιος χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου», ο ντετέκτιβ Τζο Στόνταρτ τόνισε πως η ομάδα δεν εξετάζει μόνο την ενοχή των αστυνομικών αρχών, αλλά και της Σέφιλντ Γουένστντει, του δημοτικού συμβουλίου και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

«Ερευνούμε τις ευθύνες όλων, τόσο δημοσίων όσο και μεμονωμένων» δήλωσε ο Στόνταρτ με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ανεξάρτητης επιτροπής για τα αίτια της τραγωδία που στοίχησε τη ζωή 96 ατόμων στις 15 Απριλίου 1989.   

«Προφανώς ψάχνουμε αυτούς που είχαν τη διοίκηση και τον έλεγχο εκείνη την ημέρα. Αλλά ξεκάθαρα είναι παραπάνω από αυτούς, όπως το τι συνέβη με την ανταπόκριση των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, τι συνέβη με την ασφάλεια του γηπέδου, τον σχεδιασμό και την προετοιμασία για την αναμέτρηση αυτή» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν αισθάνεται καμία «θεσμική συμπάθεια» για όσους αστυνομικούς είχαν υπηρεσία εκείνη την ημέρα.

Για την συγκεκριμένη έρευνα το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσει περίπου 9,6 εκ. λίρες, ενώ μέχρι τέλος του μήνα ο αριθμός των αστυνομικών που θα μετέχουν στην έρευνα θα φτάσει τους 171.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα αυτή διεξάγεται παράλληλα με εκείνη της ανεξάρτητης επιτροπής καταγγελιών της αστυνομίας, η οποία εξετάζει τις πράξεις των αστυνομικών αρχών μετά την τραγωδία και την προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων.