Μία μεγάλη καρδιά που δεν άντεξε στην πίεση!

Η Ουαλλία υποδέχεται την Σκωτία σε επίσημο ματς απόψε για πρώτη φορά μετά από το πιο σημαδιακό παιχνίδι ανάμεσα στους δύο λαούς, που έγινε στο «Νίνιαν Πάρκ» του Κάρντιφ στις 10 Σεπτεμβρίου του 1985. 



Μία μεγάλη καρδιά που δεν άντεξε στην πίεση!

Ήταν ο τελευταίος αγώνας και για τις δύο ομάδες, με τους γηπεδούχους να έχουν ανάγκη μόνο τη νίκη ενώ οι Σκωτσέζοι βολευόντουσαν και με ισοπαλία για να πάνε σε  μπαράζ απέναντι στην Αυστραλία, με στόχο μία θέση στο Μουντιάλ του ’86.  Ο προπονητής-θρύλος της Σκωτίας Τζοκ Στιν (είχε πανηγυρίσει 25 τρόπαια με τη Σέλτικ, οδηγώντας την στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1967) την είχε πάει ήδη στα τελικά του 1982 στην Ισπανία και οι προσδοκίες ήταν πολλές, μιας και διέθετε  αστέρια όπως ο Νταλγκλίς, ο Σούνες, ο Χάνσεν, ο Στράχαν και ο Νίκολας.

Αυτό που ελάχιστοι ήξεραν, ήταν πως ο Στιν (που όλοι λάτρευαν και χαρακτήριζαν ως  μεγάλη καρδιά) αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα και του είχαν δοθεί διουρητικά χάπια. Όμως  είχε κρύψει επιμελώς ακόμη και από την γυναίκα του ή τον βοηθό του στην εθνική και δεξί του χέρι σε πολλά πράγματα τον Αλεξ Φέργκιουσον (τότε τεχνικό της Αμπερντίν) πως είχε αποφασίσει να μην πάρει τα χάπια για μερικές μέρες. Θεωρούσε πως τον απορρύθμιζαν και δεν τον άφηναν να κάνει σωστά τη δουλειά του!

Η Ουαλία έπιασε από το λαιμό τη Σκωτία από την αρχή και μόλις στο 13ο λεπτό προηγήθηκε με σουτ του άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μαρκ Χιουζ, με αποτέλεσμα οι εξέδρες να πάρουν «φωτιά». Όσο πλησίαζε το ημίχρονο, ο Σκωτσέζος τεχνικός σχεδίαζε την ομιλία του προς τους παίκτες, η οποία θα ήταν ήρεμη, ξεκάθαρη, πειστική. Τα σχέδιά του όμως ανατράπηκαν από μία περίεργη εξομολόγηση. Από τα μέσα του πρώτου μέρους ο τερματοφύλακας Τζιμ Λέιτον φαινόταν ασταθής στις επεμβάσεις του. Ο Στιν αρχικά υποπτεύθηκε πως ο παίκτης του είχε υποστεί κάποια διάσειση, αλλά μόνο όταν έφτασε η ανάπαυλα ο Λέιτον παραδέχτηκε πως είχε χάσει τον έναν φακό επαφής μέσα στη λάσπη. Έπαιζε για επτά χρόνια με την εθνική ομάδα της Σκωτίας και κανένας δεν το γνώριζε!  

 Η πίεση συνεχίστηκε για την ισοφάριση, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Ο Στιν έδωσε εντολή για μία τελευταία αλλαγή, χρησιμοποιώντας τον Ντέιβιντ Κούπερ της Ρέιντζερς αντί του Γκόρντον Στράχαν. Στο 80ό λεπτό η Σκωτία κέρδισε πέναλτι. Ο  δρόμος για το Μεξικό περνούσε μέσα από αυτά τα 11 βήματα. Ο Κούπερ (που δέκα χρόνια αργότερα έφυγε πρόωρα από τη ζωή από εγκεφαλική αιμορραγία) μετέτρεψε ψύχραιμα την εσχάτη των ποινών σε γκολ. Στον πάγκο της Σκωτίας το πανδαιμόνιο έκανε τους  φωτογράφους να πάνε κοντά αναζητώντας ένα πανηγυρικό πλάνο. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ο Ολλανδός διαιτητής Κάιζερ υπέδειξε ένα φάουλ και ο Στιν μπέρδεψε το σφύριγμά του με αυτό της λήξης. Ξαφνικά έπεσε πίσω στον πάγκο και είπε στον φυσιοθεραπευτή: «Φεύγω...». Δευτερόλεπτα μετά ακούστηκε το τελευταίο σφύριγμα. Την ώρα όμως που οι παίκτες της Σκωτίας πανηγύριζαν στο γήπεδο και οι οπαδοί στις κερκίδες, ο Στιν ήταν αναίσθητος στα αποδυτήρια.

Λίγο μετά ο Φέργκιουσον μπήκε στα αποδυτήρια και την ώρα που όλοι πανηγύριζαν τους είπε μερικές  λέξεις που πάγωσαν τα χαμόγελα: «Ο Τζοκ είναι νεκρός».

Το ίδιο βράδυ η αποστολή επέστρεψε στο Εδιμβούργο μέσα σε βαθιά σιωπή και σοκαρισμένη από όσα είχαν συμβεί. Όταν ήρθε η ώρα οι επιβάτες να πάρουν τις αποσκευές τους, μία τσάντα παρέμεινε να κυλά στον ιμάντα. Μέσα της υπήρχε ένα βιβλίο, ένα μπουκάλι κρασί, κάποια φάρμακα και ένα γράμμα, που ανέφερε πως τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στον Τζοκ Στιν. Τότε όλοι άρχισαν να συνειδητοποιούν πως ο σπουδαιότερος Σκωτσέζος  προπονητής  ήταν πλέον νεκρός!

 Στη κηδεία του  πλημμύρισαν οι  δρόμοι  της Γλασκώβης. Η Σκωτία, τίμησε τη μνήμη του, νικώντας  την Αυστραλία στον αγώνα μπαράζ και προκρίθηκε στην τελική φάση με τον  Φέργκιουσον, να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία. Στο  Μεξικό σε έναν όμιλο φωτιά τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου της. Ακόμη και σήμερα πάντως ο Σερ Αλεξ λέει πως εκείνη τη νύχτα την φέρνει στο μυαλό κάθε φορά που η πίεση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα δοκιμάζει τις αντοχές του!