Άρσεναλ - Τότεναμ: Η μέρα που το Λονδίνο θα ξαναπάρει χρώμα!

Η μεγάλη ώρα για Άρσεναλ και Τότεναμ έφτασε. Η στιγμή που το Λονδίνο θα αποκτήσει χρώμα. Θα είναι το κόκκινο ή το άσπρο με το μπλε; Θα επικρατήσει ο Αρτέτα ή θα ανταπεξέλθει για ακόμη μία φορά ο Μουρίνιο στις συνθήκες ενός ντέρμπι; To england365 αναλύει την επικείμενη αναμέτρηση.  



Άρσεναλ - Τότεναμ: Η μέρα που το Λονδίνο θα ξαναπάρει χρώμα!

Κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωπες, το Λονδίνο «αναπνέει» διαφορετικά. Η ημέρα που ξημερώνει δεν είναι σαν όλες τις προηγούμενες και η διάθεση για ποδόσφαιρο κυριαρχεί σε κάθε είδους συζήτηση. 

Άρσεναλ και Τότεναμ. Τότεναμ και Άρσεναλ. Δύο ομάδες που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για 202η φορά σε όλες τις διοργανώσεις, με την Άρσεναλ να στοχεύει να κάνει 83 τις νίκες της, ενώ η Τότεναμ να μειώσει την διαφορά στις 15, με τους φίλους των δύο ομάδων να επιζητούν την νίκη για αγωνιστικούς και μη λόγους.

ΑΡΣΕΝΑΛ

Εξαιρετική είναι η ψυχολογία στο στρατόπεδο των Κανονιέρηδων. Το κλίμα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, η βελτίωση που τόσο καιρό ζητούσε ο Μικέλ Αρτέτα έχει αρχίσει να φαίνεται, ενώ το νικηφόρο αποτέλεσμα της Άρσεναλ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης φαίνεται πως είναι ικανό να δώσει στην ομάδα του Ισπανού τεχνικού, την αυτοπεποίθηση που της έλειπε.

Ο πρώτος της σκόρερ, Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, είναι σε καλή κατάσταση και φαίνεται να έχει συνέλθει από το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα που διένυσε μέχρι και τα Χριστούγεννα, ο Μπουκάγιο Σακά συνεχίζει τις «υψηλές πτήσεις», όντας ένας από τους κορυφαίους στην ηλικία του και δεδομένα ο καλύτερος πασέρ στο Europa League, ενώ και ο Γουίλιαν φαίνεται να βρίσκει τον εαυτό του, μετρώντας διαδοχικές ασίστ σε διαδοχικά ματς. 

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο Γκαμπονέζος στράικερ και ο Αλεξάντερ Λακαζέτ έχουν σημειώσει από 9 τέρματα ο κάθε ένας, πράγμα που σημαίνει πως αν σκοράρουν θα γίνουν ο 5ος και ο 6ος ποδοσφαιριστής αντίστοιχα στην ιστορία των Κανονιέρηδων που σημειώνουν διψήφιο αριθμό τερμάτων στις πρώτες τέσσερις σεζόν τους με τα χρώματα της ομάδας.

Επιπλέον ο Γκρανίτ Τσάκα αναμένεται να καταγράψει το 18ο συνεχόμενο παιχνίδι του με τους Κανονιέρηδες, με τα 14 τελευταία να μην έχει καν αντικατασταθεί, ο Ντάνι Θεμπάγιος οφείλει να είναι πιο προσεκτικός, καθώς τα 2 του λάθη στην Ευρώπη τον καθιστούν τον πρώτο στην συγκεκριμένη αρνητική στατιστική κατηγορία, ενώ και ο Τόμας Παρτέϊ δείχνει δειλά δειλά να αφήνει στην άκρη τους τραυματισμούς που τον ταλανίζουν από την αρχή της χρονιάς.

Ερωτηματικό αποτελεί η παρουσία του Σμιθ Ρόου στην αναμέτρηση, ο οποίος επέστρεψε σε αγωνιστική δράση έπειτα από δύο εβδομάδες, και αγωνίστηκε στα τελευταία λεπτά της συνάντησης με τον Ολυμπιακό.

Σε δηλώσεις του ο Μικέλ Αρτέτα τόνισε πως η Άρσεναλ πρέπει να παλέψει σκληρά για να καταφέρει να πάρει κάτι από το παιχνίδι, επισημαίνοντας την σημασία που έχει η αναμέτρηση για όλους στην ομάδα, εκθειάζοντας παράλληλα την επιθετική γραμμή της Τότεναμ, η οποία βασιζόμενη στην καλή συνεννόηση και στην ποιότητα που διαθέτει, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

ΤΟΤΕΝΑΜ

Τι και αν έχει δώσει 4 ματς μέσα σε 11 ημέρες; Τι και αν συχνά ο Ζοσέ Μουρίνιο βρίσκεται στο στόχαστρο, εξαιτίας του ποδοσφαίρου που παράγει η ομάδα του; 

Την δεδομένη χρονική στιγμή η Τότεναμ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Έχει κερδίσει τα 5 τελευταία της παιχνίδια, έχοντας δεχθεί μόλις ένα γκολ και συνεχίζει να ελπίζει πως μία ανάλογη συνέχεια είναι δυνατόν να την επαναφέρει σε τροχιά Ευρώπης.

Η εξαιρετική αγωνιστική συνέπεια που επιδεικνύουν διαρκώς ο Χάρι Κέιν με τον Σον, οι οποίοι έχουν πετύχει τα 29 από τα 46 γκολ της Τότεναμ, σε συνδυασμό με την επίσημη επιστροφή του Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος αρχίζει και θυμίζει τον ποδοσφαιριστή που αναχώρησε για την Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας συμμετοχή στα 6 από τα συνολικά 10 τέρματα που έχουν σκοράρει οι «spurs» στις τελευταίες 4 αναμετρήσεις τους, έχουν μετατρέψει την Τότεναμ ξανά σε υπολογίσιμη, διαγράφοντας τον κακό μήνα που διένυσε από τις 28 Ιανουαρίου και έπειτα, με τις 5 ήττες σε 6 αναμετρήσεις.

Στους παίκτες-κλειδιά έρχονται να προστεθούν ο Γιορίς, με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει από λονδρέζικα ντέρμπι, ο Χόιμπιεργκ που αποτελεί πολυεργαλείο για τον Ζοσέ Μουρίνιο και δεν είναι απίθανο να αγωνιστεί ξανά σαν τρίτος στόπερ, ανάλογα και με την εξέλιξη του παιχνιδιού, αλλά και ο «ανεβασμένος» Λούκας Μόουρα που μαζί με τον Ουαλό έδωσαν το σύνθημα για την αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας τους.

Παρόλα αυτά, αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του Λο Σέλσο, ο οποίος εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τον τραυματισμό που του έχει στερήσει την συμμετοχή τους τελευταίους 2,5 μήνες.

Όσο αφορά την συνέντευξη Τύπου, ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν δίστασε να αποδείξει ξανά τον λόγο που πολλές φορές... δεν γίνεται εύκολα συμπαθής, υποτιμώντας με τα λόγια του τόσο την Άρσεναλ, όσο και την φετινή της πορεία. Αναλυτικά, ο Πορτογάλος δήλωσε:

«Κοιτάζω πάντα προς τα πάνω. Δεν κοιτάζω κάτω. Αν η Άρσεναλ ήταν εφτά βαθμούς πάνω από εμάς θα την έβλεπα. Όμως, επειδή τώρα εμείς έχουμε εφτά βαθμούς περισσότερους, δεν βλέπω τους αντιπάλους μας γιατί δεν κοιτάζω ποτέ προς τα κάτω».

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ

Αναμφίβολα η προϊστορία των δύο ομάδων με γηπεδούχο την Άρσεναλ, δεν αποτελεί ευνοϊκό κομμάτι για τους φιλοξενούμενους, αν αναλογιστεί κανείς πως η Τότεναμ έχει επικρατήσει μόλις μία φορά στο Χάϊμπουρι από το 1990 και έπειτα (1992-1993 με 1-3), όπου κάποιοι μάλιστα από τους σημερινούς πρωταγωνιστές των δύο ομάδων δεν είχαν καν γεννηθεί (Τσάκα, Ντέλε Άλι, Κέιν).

Ανάλογη είναι η παράδοση και στο Εμιρέιτς όπου έχει κατορθώσει να φύγει με το τρίποντο της νίκης μόλις δύο φορές στις τελευταίες δέκα επισκέψεις της.

Αντιθέτως οι Κανονιέρηδες μετρούν 19 νίκες και 15 ισοπαλίες σε όλες τις διοργανώσεις τα τελευταία 30 χρόνια απέναντι στους αντιπάλους τους, με κορυφαίες στιγμές τις 6 συνεχόμενες νίκες από το 2000 έως το 2006, τα δύο 5-2 μέσα σε διάστημα ενός έτους (2012) και το 4-2 του 2018, με ανατροπή, με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να σκοράρει δις.

Παρά ταύτα, καλό είναι να αναφερθεί πως πρόκειται για το ζευγάρι που μας έχει χαρίσει τις περισσότερες ισοπαλίες από οποιοδήποτε άλλο (23), αν εξαιρέσει κανείς το Έβερτον –Λίβερπουλ (24).

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, πρόκειται για ένα μεγάλο ματς, απέναντι σε δύο αντιπάλους που διανύουν μία από τις καλύτερες τους φάσεις της τρέχουσας σεζόν. Τους χωρίζουν πολλά, αλλά δεν τους ενώνει μόνο το Λονδίνο. 

Τους ενώνει ο Σολ Κάμπελ, ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και ο Γουίλιαμ Γκαλάς. Τους χωρίζει ο πανηγυρισμός του Ρόι Κιν και οι δηλώσεις του Τιερί Ανρί με αφορμή την ισοπαλία του 2004 στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν και το πρωτάθλημα των «Αήττητων» στην έδρα της Τότεναμ.

Σήμερα μπορεί να μην διεκδικούν το πρωτάθλημα, αλλά το λονδρέζικο ντέρμπι δεν παύει να μην θεωρείται... ένα συνηθισμένο παιχνίδι. 

Η δύναμη, οι αψιμαχίες, οι πανηγυρισμοί και οι φωνές αναμένεται να κυριαρχήσουν. Θα συνεχίσει την παράδοση η Άρσεναλ ή ο Ζοσέ Μουρίνιο θα έχει...  περισσότερα να πει μετά το παιχνίδι; 

Θα προηγηθεί η Άρσεναλ ή η Τότεναμ θα σκοράρει για τρίτη σερί φορά πρώτη στο Έμιρεϊτς και θα επιχειρήσει να «κλέψει» το ματς όπως και στο 2-0 του πρώτου γύρου; Κόκκινο ή άσπρο το Λονδίνο; Η απάντηση σε μερικές ώρες από τώρα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ