Όποιος υποτίμησε την Σαουθάμπτον το έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά!

Η Σαουθάμπτον υπήρξε η επιλογή μου στην εκπομπή που κάνουμε κάθε Δευτέρα στην Cosmote TV για να πάει μακριά στην φετινή σεζόν στο Κύπελλο και το ίδιο είχα πει στις 3 Ιανουαρίου στο ραδιόφωνο του bwinΣΠΟΡ FM και μετά την πρόκριση επί της κυπελλούχου Άρσεναλ νιώθω πως αυτή η ομάδα μπορεί πραγματικά να πάει μακριά! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Όποιος υποτίμησε την Σαουθάμπτον το έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά!

Με δύο εντός έδρας παιχνίδια εναντίον της Άρσεναλ σε λίγο παραπάνω από 72 ώρες, η Σαουθάμπτον έφτασε στο πρώτο χτύπημα απεναντι στην ομάδα του Αρτέτα.

Ο Χάζενχουτλ επέλεξε μια πολύ ισχυρή αρχική ενδεκάδα, όσο θα μπορούσε να κάνει και ανταμείφθηκε με νίκη 1-0 για να αποκλείσει τους κατόχους του FA Cup. Η επιλογή ήταν τολμηρή, γενναία και ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο βλέπει τον ανταγωνισμό φέτος ο Αυστριακός τεχνικος που ας μη λησμονούμε πως μόλις 16 μήνες πίσω, έπειτα από εκείνο του ντροπιαστικό 0-9 από τη Λεστερ έμοιαζε βέβαιο πως θα απολυθεί!

Με 29 πόντους από τα πρώτα 18 παιχνίδια στη νεα σεζόν οι πιθανότητες υποβιβασμού της Σαουθάμπτον είναι ανύπαρκτες. Το να μπει στην τετράδα είναι μάλλον εκτος κουβέντας, η είσοδος στο Europa League θα είναι δύσκολη. Τι απομένει λοιπόν; Αυτό σκέφτηκα και εγώ όταν έκανα αυτή την επιλογή μιλώντας για μία ομάδα η οποία τον τελευταίο ένα χρόνο έχει πάρει τους περισσότερους βαθμούς από οποιαδήποτε άλλη εκτός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ!

Προχωρώντας στους 16 του FA Cup, διατηρείται τη σεζόν των «αγίων» ζωντανή. Πόσο συχνά έχουμε δει ομάδες να φτάνουν σε ένα καλό σημείο αλλά αδιαφορώντας για το Κύπελλο να καταρρέουν για το υπόλοιπο της σεζόν;

Η ιεραρχία του συλλόγου και ο Χάζενχουτλ δεν θέλουν να συμβαίνει αυτό, ούτε οι οπαδοί φυσικά. Η Σαουθάμπτον πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα. Γιατί αυτό κρατάει την ομάδα σε μία εγρήγορση και ταυτόχρονα μπορεί να διεκδικήσει και να κυνηγήσει μεγαλύτερα ψάρια μέσα στη σεζόν. 

Επιπλέον, με το φετινό Κύπελλο να μοιάζει ανοιχτό αφού ήδη η Άρσεναλ είναι εκτός, μία από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή Λίβερπουλ επίσης θα αποχωρήσει σήμερα και όπως είδαμε μέχρι τώρα στην σεζόν οι μεγαλύτερες ομάδες έχουν τα δικά τους προβλήματα να λύσουν. Κλασικό παράδειγμα η Τσέλσι!

Η αίσθηση λοιπόν είναι πως μία τόσο ισορροπημένη ομάδα, που σκοράρει αλλά και που αμύνεται υπέροχα έχει μία μεγάλη ευκαιρία να κυνηγήσει ένα τρόπαιο, για να το κερδίσει για πρώτη φορά από το 1976.

«Αυτό είναι το Κύπελλο FA και είμαστε αυτή τη σεζόν σε καλύτερη θέση, οπότε δεν χρειάζεται να ξεκουράζουμε παίκτες γιατί δεν είμαστε σε μάχη υποβιβασμού», δήλωσε ο Αυστριακός τεχνικος.

«Μιλάμε για μια ομάδα όπως η Άρσεναλ και αν δεν επιλέξεις μια ισχυρή ομάδα, πώς θα κερδίσεις; Για εμάς, το να παίζουμε εναντίον των κατόχων του Κυπέλλου και να μην επιλέγουμε την καλύτερη ενδεκάδα μας θα ήταν αφελές» δήλωσε και συνέχισε:

«Το πρωτάθλημα είναι την Τρίτη, σήμερα ήταν το FA Cup, και για εμάς, είναι μια διοργάνωση στην οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο». Μόλις πρόσφατα η ομάδα του είχε κερδίσει και την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ ενώ το καλοκαίρι είχε καταφέρει να λυγίσει και την πρωταθλήτρια επί διετία το 2018 και 2019, Μάντσεστερ Σίτι! 

Αυτή η ικανότητα της Σαουθάμπτον να μπορεί να ανεβάζει την ποιότητα του παιχνιδιού της ανάλογα με το πόσο καλύτερος είναι ο αντίπαλος την κάνει και πραγματικά επικίνδυνη για μία διοργάνωση με νοκ άουτ παιχνίδια!

Μου έλεγε κάποιος όταν ανέλυα τις πιθανότητες να πάει μακριά η Σαουθάμπτον στην φετινή σεζόν στο κύπελλο πως το ρεκόρ του Χάζενχουτλ σε ματς κυπέλλου δεν αποτελεί καλή ανάγνωση.

Συμφωνώ απόλυτα αλλά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι και που αυτός θέλει να το αλλάξει; Του δίνεται η ευκαιρία αυτή τη σεζόν να πάει μακριά. 

Έφτασε κάποτε στους προημιτελικούς του Europa League με τον προηγούμενο σύλλογό του, την Λειψία, αλλά αυτό ήταν κάποια χρόνια πριν. Από τότε που έφτασε στην Αγγλία λίγο πριν από δύο χρόνια, μέχρι το Σάββατο δεν είχε περάσει στον τέταρτο γύρο σε κάποιας διοργάνωσης,  κυπέλλου ή Λιγκ Καπ.

Πέρα από τη χαρά λοιπόν που νίκησε την Άρσεναλ στο FA Cup για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου υπάρχει επίσης κάτι που πρέπει να ειπωθεί για το ψυχολογικό χτύπημα που επέφερε στους κανονιέρηδες.

Επιλέγοντας την ομάδα που έκανε το Σάββατο, κέρδισε την αυτοπεποίθηση για να επαναλάβει η Σαουθάμπτον το ίδιο επίτευγμα στο παιχνίδι της Τρίτης στην Premier League, ακόμα κι αν ο Αρτέτα θα επαναφέρει τα μεγαλύτερα ονόματά του πίσω. 

Πάντα μία νίκη βοηθάει και αυτή η επιτυχία της Σαουθάμπτον εκτός του ότι την περνάει στην επόμενη φάση της δίνει το δικαίωμα να βλέπει μακριά. Και γιατί όχι να κυνηγήσει ακόμα και το πιο απαγορευμένο όνειρο στην Premier League δηλαδή το να μπορέσει να περάσει κάτω από τα ραντάρ και να χωθεί στην τελική τετράδα που θα σημαίνει είσοδο στο επόμενο Champions League.

Ακούγεται σχεδόν αδύνατο ωστόσο σε μία τόσο περίεργη χρονιά δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα! Οι επιλογές του Αρτέτα δεν είχαν να κάνουν με το ότι υποτίμησε την Σαουθάμπτον ωστόσο ήταν ένα ακόμα δείγμα πως όποιος αυτή την ομάδα των «αγίων» δεν την αντιμετωπίσει με απόλυτη σοβαρότητα τότε θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά!