Μαρκ Χιουζ: Προλαβαίνοντας δυο ματς σε μια μέρα!

Η εθνική ομάδα της Ουαλίας και η Μπάγερν Μονάχου αγωνίζονταν την ίδια μέρα το Νοέμβρη του 1987, με τον Μαρκ Χιούζ να δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση. Πρόλαβε να αγωνιστεί τόσο με τα εθνικά χρώματα, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, με τα ματς να γίνονται σε διαφορετικές χώρες με διαφορά τεσσάρων ωρών!



Μαρκ Χιουζ: Προλαβαίνοντας δυο ματς σε μια μέρα!

Στη σημερινή εποχή το ποδόσφαιρο είναι άκρως απαιτητικό. Το πρόγραμμα των ομάδων που συμμετέχουν στην Ευρώπη είναι βαρύ, με τους ποδοσφαιριστές να καλούνται να αγωνιστούν ακόμα και σε 50 αγώνες μέσα στη σεζόν, φτάνοντας στα όρια της εξάντλησης. Κι όμως, κανένας σύγχρονος αστέρας δεν έχει - και μάλλον ούτε θα καταφέρει - συμμετάσχει σε 2 αγώνες την ίδια μέρα. Κάτι που έκανε ο Μαρκ Χιούζ στις 11 Νοέμβρη του 1987…

Το καλοκαίρι του 1986 ο Μαρκ Χιούζ πωλήθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Μπαρτσελόνα έναντι 2 εκατομμυρίων λιρών. Το ίδιο δρομολόγιο έκανε και ο Γκάρι Λίνεκερ, παίρνοντας μεταγραφή από την Έβερτον στους «μπλαουγκράνα». Σε αντίθεση με τον Λίνεκερ που είχε θετικό ξεκίνημα και έκατσε για 3 σεζόν, ο Μαρκ Χιούζ απογοήτευσε στη μοναδική του χρονιά στη Βαρκελώνη. Έτσι, δόθηκε δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου την επόμενη χρονιά, βρίσκοντας ξανά τη φόρμα του.

Στις 11 Νοέμβρη του 1987 η Μπάγερν Μονάχου αγωνιζόταν απέναντι στην Γκλάντμπαχ για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας. Ο general manager της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, υπολόγιζε στη βοήθεια του Μαρκ Χιούζ για το συγκεκριμένο αγώνα. Το πρόβλημα όμως ήταν η κρίσιμη αναμέτρηση της Ουαλίας απέναντι στη Τσεχοσλοβακία για τα προκριματικά του EURO 1988. Ο Ούλι Χένες έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του έτσι ώστε ο Ουαλός επιθετικός να μην χάσει το ματς απέναντι στην Γκλάντμπαχ. Επικοινώνησε με ιδιωτικά τζετ και οδηγούς αυτοκινήτων έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε λεπτό και ο Μαρκ Χιούζ να αγωνιστεί και στα 2 ματς την ίδια μέρα!

Η Ουαλία με νίκη θα εξασφάλιζε την πρόκριση για το EURO 1988, αλλά δυστυχώς για τον Μαρκ Χιούζ οι Τσεχοσλοβάκοι κέρδισαν με σκορ 2-0 στην Πράγα. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, «έξω από το γήπεδο με περίμενε ένα… Lada για να με πάει στο αεροδρόμιο. Πιάσαμε ταχύτητα 50 km/h αλλά αν ήσουν στο αμάξι ένιωθες πως έκανες ρεκόρ ταχύτητας». Στη συνέχεια τον παρέλαβε ένα ιδιωτικό τζετ με προορισμό το Μόναχο, κι από εκεί η Πόρσε του Χένες μέχρι το “Olympiastadion” του Μονάχου.

Κατάφερε να φτάσει στο γήπεδο με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ξεκινώντας κατευθείαν το ζέσταμα. Με την Μπάγερν Μονάχου να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 1-0 από το πρώτο ημίχρονο, ο Μαρκ Χιούζ πέρασε ως αλλαγή στο 63’ για να βοηθήσει στην ανατροπή. Λίγες ώρες νωρίτερα αγωνιζόταν με τα χρώματα της Ουαλίας στην Πράγα, αλλά η προσπάθεια του Ούλι Χένες επέτρεψε στον παίκτη να περνάει στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στο Μόναχο. Το γκολ της ισοφάρισης ήρθε από τον Λόταρ Ματέους στο 74’ και στην παράταση δύο γκολ του Μίκαελ Ρουμενίγκε (αδερφός του Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε) έδωσαν τη νίκη στους Βαυαρούς με σκορ 3-2.

Μπορεί λοιπόν να μην τα κατάφερε με την εθνική ομάδα της Ουαλίας, αλλά ο Μαρκ Χιούζ γεύτηκε τη χαρά της νίκης λίγες ώρες αργότερα με τα χρώματα της Μπάγερν Μονάχου. Στο τέλος της χρονιάς ήρθε πρόταση από τη γνώριμή του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου είχε αγωνιστεί από το 1980 έως το 1986 πριν μετακομίσει στην Βαρκελώνη. Αποφάσισε να επιστρέψει στα «παλιά λημέρια» όντας κάτοικος Ολντ Τράφορντ μέχρι το 1995, ενώ στη συνέχεια πέρασε από τις Τσέλσι, Σαουθάμπτον, Έβερτον και Μπλάκμπερν. Σίγουρα όμως, η μέρα της 11ης Νοέμβρη του 1987 θα του μείνει αξέχαστη, ως ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην καριέρα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μαρκ Χιούζ δεν είναι η μόνη «ξεχωριστή» περίπτωση ποδοσφαιριστή της Μπάγερν Μονάχου. Στις 13 Νοεμβρίου του 1985, ο Σόρεν Λέρμπι αγωνίστηκε για την Εθνική Δανίας κόντρα στην Ιρλανδία και για την Μπάγερν Μονάχου κόντρα στην Μπόχουμ.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης