Ο Άγιαξ γροθιά στο πρόσωπο όσων μαγειρεύουν κλειστές λίγκες στο Champions League!

Αν χρειαζόταν ζωντανό παράδειγμα για να μπορούσε κάποιος να το τρίψει στη μούρη του κάθε Ανιέλι του κάθε Ρουμενίγκε  και του κάθε Κελαίφι πως το ποδόσφαιρο και το Champions League δεν χρειάζονται κλειστές λίγκες αφού λειτουργούν καταπληκτικά και έτσι, ήρθε αυτή τη βραδιά από τον Άγιαξ για να το επιβεβαιώσει μετά την επική πρόκριση στο Τορίνο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Ο Άγιαξ γροθιά στο πρόσωπο όσων μαγειρεύουν κλειστές λίγκες στο Champions League!

Σε εποχές που πολλοί  υποστηρίζουν πως αν δεν αγοράσεις δεν έχεις ομάδα, με τους Άραβες να έχουν κάνει εδώ και χρόνια επέλαση μαζί με τους Ρώσους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες να κοιτάνε τους ισολογισμούς, η ολλανδική ιδιοκτησία του Άγιαξ και η ποδοσφαιρική κληρονομιά που άφησε ο μέγιστος Γιόχαν Κρόιφ και που σχεδίασε ο τεράστιος Ρίνους Μίχελς παραμένει ολοζώντανη για να υπενθυμίζει τι ήταν τι είναι και τι θα είναι το ποδόσφαιρο!

Ο Τολστόι στον Πόλεμο και Ειρήνη έγραφε πως Το παρελθόν κληρονομείται αλλά το μέλλον χτίζεται καθημερινά. Και αυτή η πραγματικά χαρισματική φουρνιά του Αγιαξ με αρχηγό τον απίστευτο δεκαεννιάχρονο Ματάιας Ντε Λίχτ που  διεκδικεί αυτή τη στιγμή τον τίτλο του κορυφαίου νεαρού στον κόσμο δεν είναι ότι προκρίθηκε απέναντι στην Ρεάλ και στην Γιουβέντους αλλά ο τρόπος που το έκανε παίζοντας ποδόσφαιρο βγαλμένο από το PlayStation! 

Πιθανώς το γκολ που δέχτηκε από τον Ρονάλντο λειτούργησε εντελώς ευεργετικά στον Άγιαξ αφού τον έκανε να πετάξει μακριά τον οποιοδήποτε φόβο που είχε στο ξεκίνημα του παιχνιδιού. Και ο φόβος είναι κάτι που βοηθάει μερικές φορές όταν υπάρχει αλλά από την άλλη πλευρά δημιουργεί και όρια. Το ποδόσφαιρο που έπαιξε ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο η ολλανδική ομάδα, είναι αυτό που θα παίζουμε στην δεκαετία του 2020 και δεν ακούγεται ούτε είναι υπερβολικό. Είναι μία μετεξέλιξη του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που άλλωστε αυτή ομάδα ο Άγιαξ το έβαλε στη ζωή μας στην δεκαετία του 70 και πάντα ερχόταν ανά μία εικοσαετία για να κάνει ένα upgrade! Το έκανε στα μέσα της δεκαετίας του 90 με την άλλη φοβερή φουρνιά υπό τον Φαν Χάαλ και το κάνει και τώρα!

Είτε προκριθεί η Σίτι είτε περάσει η Τότεναμ για μένα παραμένουν  μοιρασμένες οι πιθανότητες να είναι στον τελικό της Μαδρίτης ο Άγιαξ. Και για αυτόν που θα μου πει η Σίτι θα είναι το φαβορί απέναντι τους  αν περάσει η  ομάδα του Γκουαρντιόλα, θα απαντήσω πολύ απλά εάν ειλικρινά κάποιος πιστεύει πως οι «πολίτες» θα μπορούσαν να πάνε μέσα στη Μαδρίτη και να βγάλουν τέσσερα γκολ στην Ρεάλ! 

Γενικά για το ίδιο το ποδόσφαιρο αυτό που συμβαίνει είναι υπέροχο. Και είναι μία πολύ σημαντική γροθιά στο πρόσωπο όσων μαγειρεύουν  κάτω απ’το τραπέζι κλειστές λίγκες Και ένα όπλο για την UEFA  αν θέλει πραγματικά να προστατεύσει το προϊόν της να χρησιμοποιεί αυτό το παράδειγμα απέναντι σε κάθε αλαζόνα ιδιοκτήτη που θεωρεί πως το άθλημα χρειάζεται να «προστατεύσει» τους ισχυρούς!