Η μεγαλύτερη κληρονομιά για την Τότεναμ, αυτό το γήπεδο που θα φέρει και τίτλους!

Το νέο γήπεδο της Τότεναμ που άνοιξε τις πύλες του στο παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας, είναι ένα πραγματικό στολίδι που στοίχισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα να μεταβληθεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή τα επόμενα χρόνια. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Η μεγαλύτερη κληρονομιά για την Τότεναμ, αυτό το γήπεδο που θα φέρει και τίτλους!

Ο Ντάνιελ Λίβι, που κάποιοι μπορεί να τον θυμάστε από το πέρασμά του από την Ελλάδα, διαχειριζόμενος την ΑΕΚ για λογαριασμό της Enic., μπόρεσε τα τελευταία χρόνια και να φτιάξει μια ομάδα πολύ ανταγωνιστική, επιλέγοντας τον Ποτσετίνο ως προπονητή, αλλά και να κάνει οικονομίες προκειμένου να βρεθούν οι χορηγοί για να φτιαχτεί αυτό το διαστημικό γήπεδο.

Η Τότεναμ παίζοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ κατάφερε να μαζέψει χρήματα, αλλά παρέμεινε ανταγωνιστική παρότι αγωνιζόταν σε ένα αφιλόξενο στάδιο όπως είναι το Γουέμπλεϊ.

Έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία τη χρονιά της Λέστερ να πάρει το πρωτάθλημα που κυνηγάει από το 1961, ωστόσο, η τελική κληρονομιά που αφήνει αυτό το γήπεδο είναι μεγαλύτερη από το να είχε κάνει τα τελευταία δυο χρόνια μεταγραφές που στο κάτω – κάτω της γραφής δεν θα της εξασφάλιζαν κάτι περισσότερο. Και αυτό, με δεδομένο πως παλεύει και αυτή και οι υπόλοιποι με μια υπερηχητική Μάντσεστερ Σίτι που πέρυσι πήρε 100 βαθμούς και φέτος θα πλησιάσει πάλι αυτό τον αριθμό ξεπερνώντας τους 95.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις νόμιμες στοιχηματικές πλατφόρμες

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί κάποιος να καταλογίσει στον Λίβι ως πολύ θετικό, είναι πως δεν πούλησε κανέναν από τους σταρ της ομάδας αυτά τα τρία τελευταία χρόνια που το project του νέου γηπέδου μπήκε σε εφαρμογή, οπότε, ναι μεν δεν ενίσχυσε με μεταγραφές την Τότεναμ, αλλά δεν χρειάστηκε και τα χρήματα στα ταμεία από ξεπούλημα του Κέιν ή του Άλι ή του Έρικσεν.

Η κληρονομιά που αφήνει, είναι ένα γήπεδο για 100 χρόνια και είναι σίγουρο πως τα επόμενα πέντε έτη, με τα έσοδα που θα μπαίνουν στα ταμεία του συλλόγου από το κομψοτέχνημα των 62.000 θέσεων, εάν η ομάδα παραμείνει ανταγωνιστική και βγαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ – κάτι πολύ πιθανό – αργά ή γρήγορα θα έρθουν και οι τίτλοι.

Αυτό που διδάσκει η ιστορία της Τότεναμ, πάντως, είναι πως οποιαδήποτε εταιρεία αγοράσει μια ομάδα, δεν χρειάζεται να είναι πίσω της ούτε Ρώσος ολιγάρχης, ούτε Άραβες με πετρέλαια για να μπορέσουν να μεταβάλουν έναν σύλλογο από μικρομεσαίο σε πρωταγωνιστή. Φτάνει να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες της αγοράς.

Η Τότεναμ, ιστορικά, είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος. Η πρώτη ομάδα που πήρε double τον 20ο αιώνα, το 1961, η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1963 και επίσης, είναι η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο UEFA to 1972.

Μετά το 1990 είχε μεταβληθεί σε κομπάρσο και η τελευταία δεκαετία την έχει ξαναβάλει στο τραπέζι, ωστόσο, η σκιά της Άρσεναλ πάνω της, από την ώρα που ανέλαβε ο Βενγκέρ τους «κανονιέρηδες», είχε μετατρέψει την Τότεναμ σε ένα κλαμπ με συμπλέγματα, αφού ενδιαφερόταν περισσότερο για να γίνει ξανά πρώτη στο χωριό.

Η τελευταία τριετία με την ομάδα να είναι σταθερά πρωταγωνίστρια, άσχετο αν δεν κατακτήθηκε κάποιος τίτλος, με τον Ποτσετίνο και τη δουλειά που έχει κάνει, σε συνδυασμό με το καταπληκτικό γήπεδο, δίνουν πολλές ελπίδες για το μέλλον.