Βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα στην UEFA!

Ποιον καλύτερο θα μπορούσε να βρει η UEFA για να βάλει στην εκτελεστική της επιτροπή που ερευνά το αν η Παρί Σεν Ζερμέν «ξέφυγε» από τα πλαίσια του FFP από τον... ίδιο τον πρόεδρο της Παρί; Μια επική κίνηση που αν δεν ήταν για γέλια, θα ήταν για μπόλικα κλάματα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα στην UEFA!

Μερικές φορές σηκώνεις τα χέρια ψηλά με τη λογική της UEFA που θυμίζει τις πρακτικές της FIFA επί  Μπλατερ! Ο Ελβετός που διοικούσε την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία λες και ήταν τσιφλίκι του, έκανε κατά καιρούς κάτι τέτοια κολπάκια προκειμένου να ντριμπλάρει τους επικριτές του. Από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ωστόσο, τέτοια δείγματα δεν είχαμε σχεδόν ποτέ στο παρελθόν και προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως επιλέχθηκε αυτή η περίπτωση από πιθανώς  αλλες υποψήφιες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Αλ Κελαΐφι είναι στην προεδρία της Παρί από το 2011 χρόνια που το κράτος του Κατάρ προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του στα ευρωπαϊκά δρώμενα μετά την απόκτηση του δικαιώματος να διοργανώσει το παγκόσμιο κύπελλο του 2022, επένδυσε αγοράζοντας την ομάδα που ήταν ένας κοιμώμενος γίγαντας στο γαλλικό ποδόσφαιρο. 

Σε αυτά τα χρόνια η  γιγάντωση της Παρί εσωτερικά διέλυσε κάθε μορφή ανταγωνισμού ωστόσο δεν μπόρεσε να φτάσει σε μια διάκριση στο Champions League και απασχόλησε την UEFA σε παραπάνω από μια περιπτώσεις για παραβίαση των κανονισμών του Financial Fair Play (FFP). 

Μάλιστα πριν τέσσερα χρόνια η γαλλική ομάδα δεν μπορούσε να λάβει κάποια χρήματα από την παρουσία της στο Champions League, αφού είχε τιμωρηθεί έχοντας βρεθεί ενοχή για μία από τις περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών. Το ποσό που ήταν κοντά στα 22 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να μην ήταν κάτι το τρομερό για το μέγεθος της οικονομικής δύναμης του κράτους του Κατάρ, ωστόσο είχε τη συμβολική αξία η τιμωρία. 

Ο Αλ Κελαΐφι είναι και επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου beIN Sports που ερευνήθηκε  από Ελβετούς εισαγγελείς έπειτα από κατηγορίες το 2017 πως προχώρησε σε δωροδοκία που συνδέεται με τη συμφωνία του δικτύου με τη FIFA για δικαιώματα μετάδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2026 και το 2030.Ο ίδιος φυσικά αρνήθηκε πως είχε διαπράξει αδίκημα, αλλά δεν μπόρεσε και να δικαιολογήσει την παροχή μιας πολυτελούς βίλας σε ιταλικό θέρετρο  για τον τότε Γενικό Γραμματέα της FIFA, Jerome Valcke, που έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανάθεση των δικαιωμάτων. 

Ακόμα και αν είναι απόλυτα αθώος και ακόμα και αν είναι το καλύτερο παιδί, ο Αλ Κελαΐφι και μόνο που πρόκειται να καθίσει γύρω από το τραπέζι ως ισότιμος συνομιλητής με μερικές από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην UEFA δημιουργεί απορία. Διάολε, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που νέος πρόεδρος από το 2016 της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν δήλωνε πως οι κανονισμοί για το Financial Fair Play πρέπει να είναι πιο "ανθεκτικοί"! Και πως θα ελεγχθεί η Παρί όπως και κάθε ομάδα που βρίσκει τρόπους με το λεγόμενο οικονομικό ντόπινγκ από πλούσιους υποστηρικτές ομάδων να ισχυροποιείται  στο Champions League ή το Europa League και πως αυτή η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο. Και πως θα γίνει αυτό, θα αναρωτηθεί ένας αφελής, εάν ο λύκος είναι εκεί ανάμεσα τους για να φυλάει τα πρόβατα!

Έπειτα από τα  20 εκατομμύρια ευρώ που τιμωρήθηκε  από το χρηματικό μπόνους του Champions League μετά από ένα διακανονισμό το 2014 για παραβίαση των κανόνων του FFP η γαλλική ομάδα έχει τεθεί υπό νέο έλεγχο από το 2017, με συνεχείς ερωτήσεις να της γίνονται σχετικά με το αν τα χορηγικά έσοδα από το Κατάρ έχουν υπερτιμηθεί. 

Ήταν οι Ισπανοί αυτοί που ζήτησαν  πέρυσι από την UEFA να διερευνήσει την Παρί, ισχυριζόμενοι ότι η ομάδα - μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι - που ανήκει στο Αμπού Ντάμπι, επωφελούνται από κρατικές ενισχύσεις που "νοθεύουν τους κανόνες στους ευρωπαϊκούς αγώνες" και βλάπτουν το παιχνίδι.

Μέσω πάντως της Ένωσης των συλλόγων της European Club Association, ο Αλ Κελαΐφι μπόρεσε να μπει από τη πίσω πόρτα κατορθώνοντας να πάρει την κενή θέση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA που χήρεψε όταν ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Arsenal, Ιβάν Γκαζίδης, έπρεπε να παραιτηθεί όταν μετακόμισε στο Μιλάνο αναλαμβάνοντας πόστο στη Μίλαν.

Οι ιταλικοί σύλλογοι εκπροσωπούνται ήδη από τον πρόεδρο της Juventus, Αντρέα Ανιέλι ως πρόεδρο του ECA συνεπώς ήταν απαραίτητη η αντικατάσταση του.

Πάντως, η παρουσία του Αλ Κελαΐφι θα πρέπει να εγκριθεί στο Συνέδριο της UEFA, την επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη, σε μια διαδικασία που θα είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει αρνητική έκβαση για το μεγάλο αφεντικό της Παρί, ενώ, πρόκειται ν' ανανεωθεί και η θητεία του Τσέφεριν στην προεδρία της Ομοσπονδίας.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα συμφέροντα όλων των συλλόγων εκπροσωπούνται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Αλ Κελαΐφι και φυσικά το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να... βοηθήσει τους υπόλοιπους να ανακαλύψουν εάν είναι ένοχος!

Αν αυτό δεν αποτελεί την επιτομή του θεάτρου του παραλόγου που θα ζήλευε και ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Ιονέσκο, σηκώνω τα χέρια ψηλά και ψάχνω να βρω τι άλλο πρόκειται να δούμε!