Χιντετόσι Νακάτα: Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε το anime ενός έθνους!

Στο- όχι και τόσο μακρινό- 1981, η Ιαπωνία ήταν μια χώρα που δεν φιλοξενούσε στα γήπεδά της ούτε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το φλερτ του συγκεκριμένου έθνους με τη στρογγυλή θεά ξεκινά όμως τη χρονιά εκείνη από την κρατική τηλεόραση και την προβολή ενός… παιδικού με πρωταγωνιστή τον αρχηγό Τσουμπάζα!



Χιντετόσι Νακάτα: Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε το anime ενός έθνους!

Πρόκειται για ένα μικρό παιδί που λατρεύει και… λατρεύεται από το ποδόσφαιρο και στόχος του είναι να φτάσει μια μέρα στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με χρώματα της πατρίδας του. Την Ιαπωνία! Γίνεται ο καλύτερος παίκτης του πλανήτη και καταφέρνει να φορέσει τις φανέλες κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, δημιουργώντας παροξυσμό σε εκατομμύρια πιτσιρίκια ανά τον κόσμο, τα οποία έρχονται ουσιαστικά σε επαφή με το άθλημα έχοντας ως πρότυπο τον συγκεκριμένο ήρωα!

Για να γίνει περισσότερη κατανοητή η επίδραση της συγκεκριμένης σειράς, η οποία άρχισε σταδιακά να «ταξιδεύει» σε αμέτρητες χώρες, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα ονόματα… πραγματικών αστέρων του αθλήματος που μεγάλωσαν με τον «Captain Tsubasa», πραγματοποίησαν πολλά από αυτά που είχαν ονειρευτεί ως πιτσιρίκια με την μπάλα στα πόδια και δεν ξεχνούν την πηγή της έμπνευσής τους ακόμα και με το πέρας της τεράστιας καριέρας που κατέγραψαν στα γήπεδα αυτού του κόσμου… Αντρές Ινιέστα και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο ανήκουν στο fun club!

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και συγκεκριμένα το 1993, το Ιαπωνικό ποδόσφαιρο αποκτά πλέον επαγγελματική ταυτότητα ενώ το 1996 είναι ουσιαστικά η χρονιά που η σελίδα… γυρίζει! Η χρονιά που ανατίθεται στην Ιαπωνία αλλά και στη Νότιο Κορέα η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002! Η χρονιά που οι Ιάπωνες καταφέρνουν στην πρεμιέρα του ποδοσφαιρικού τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα να κερδίσουν τη Βραζιλία!

Η νέα εποχή απαιτεί την ύπαρξη ενός ηγέτη εντός των τεσσάρων γραμμών. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον- γνωστό σε όλους μας- Χιντετόσι Νακάτα. Ο 19χρονος τότε μεσοεπιθετικός ξεχωρίζει με το εθνόσημο σαν τη μύγα μες’ το γάλα και ο λόγος δεν είναι μόνο η φανταχτερή κόμμωσή του…. Ο Νακάτα ψηφίζεται για δύο σερί χρονιές ως ο κορυφαίος Ασιάτης ποδοσφαιριστής (1997 & 1998) ενώ η παρθενική συμμετοχή της χώρας του στο Μουντιάλ της Γαλλίας (‘98) αποτελεί ουσιαστικά διαβατήριο για να πραγματοποιηθεί το όνειρο της μεταγραφής ενός Ιάπωνα σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η Περούτζια είναι αυτή που αποφασίζει να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 4 εκατομμυρίων λιρών για να τον εντάξει στο δυναμικό της και ο διάδοχος του… Τσουμπάζα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του στην Ιταλία, όπου την περίοδο εκείνη αγωνίζονται ποδοσφαιριστές όπως ο Ρονάλντο, ο Ζιντάν , ο Τότι, ο Μπατιστούτα, ο Μαλντίνι, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο. Στο ντεμπούτο του σκοράρει δις απέναντι στη Γιουβέντους!

Στην ιαπωνική τηλεόραση μεταδίδεται πλέον κάθε παιχνίδι της ομάδας που αγωνίζεται ο πραγματικός ποδοσφαιρικός ήρωας του έθνους, είτε αυτή είναι η Περούτζια, είτε στην συνέχεια η Ρόμα, η Φιορεντίνα, η Πάρμα, η Μπολόνια και η αγγλική Μπόλτον! Ο Νακάτα ακολουθεί μια καριέρα που όμοιά της δεν είχε σημειωθεί έως τον περασμένο αιώνα από κανέναν συμπατριώτη του ενώ για να συλλάβει κανείς τα μεγέθη εμπορικότητας που άγγιζε το όνομά του, αρκεί να παρακολουθήσει το παρακάτω διαφημιστικό βίντεο της Nike…

Την ερχόμενη Δευτέρα (2/7) η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει το Βέλγιο για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην έκτη της συνεχόμενη συμμετοχή στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Και το γεγονός ότι πλέον ακόμα και προκρίσεις αυτής της χώρας στη δεύτερη φάση ενός Μουντιάλ δεν αντιμετωπίζονται ως θαύματα, οφείλεται εν πολλοίς στον αρχηγό Τσουμπάζα και τον Χιντετόσι Νακάτα…

Νακάτα: «Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο σε ηλικία 8 ετών. Την περίοδο εκείνη προβαλλόταν ένα πολύ διάσημο παιδικό με πρωταγωνιστή τον αρχηγό Τσουμπάζα. Όλα είχαν να κάνουν με το ποδόσφαιρο…»

Ιωάννης Τζιουμακλής