Ντέρμπι κορυφής και πάλι και όχι μόνο στα λόγια!

Πριν από τρία χρόνια τέτοιες μέρες, πάνω στην  επέτειο των 50 χρόνων από το δυστύχημα του Μονάχου, το ντέρμπι του Μάντσεστερ είχε ένα ασυνήθιστο αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά από το 1974 η Μάντσεστερ  Σίτι «άλωνε» το Ολντ Τράφορντ και σε συνδυασμό με τη νίκη και στον πρώτο γύρο έκανε κάτι σπάνιο στις αναμετρήσεις των δύο πλευρών στο Μάντσεστερ.



Ντέρμπι κορυφής και πάλι και όχι μόνο στα λόγια!
Το παιχνίδι αυτής της εβδομάδας μετά από σχεδόν 40 χρόνια είναι και πάλι ντέρμπι κορυφής με την Σίτι να θέλει να αποδείξει πως παραμένει μέσα στη μάχη του τίτλου. Εκείνο που ελάχιστοι πάντως ξέρουν είναι το πόσο σημαντικός υπήρξε ένας άνθρωπος στην ιστορία και των δύο ομάδων και πως ήταν αυτός που βρέθηκε  στο επίκεντρο της τραγωδίας του 1958.
 
Ο  Ματ Μπάσμπι, ο άνθρωπος που έγινε Σερ αργότερα, οδηγώντας τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Ευρώπης, σαν παίκτης ήταν το αστέρι της Σίτι στη δεκαετία του 30. Τότε που οι «μπλε» είχαν το πάνω χέρι στις αναμετρήσεις με σημαντικότερη τη νίκη με 3-1 μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» το 1931.
 
Στη δεκαετία του 50 ο Ματ Μπάσμπι ανέλαβε τη Γιουνάιτεντ και με την ομάδα των «μπέμπηδων», αυτή που χάθηκε στις στάχτες του δυστυχήματος του Μονάχου, μπόρεσε να κοντράρει την (κυρίαρχο της εποχής) Γουλβς. Η ιστορία της αντιπαλότητας στο Μάντσεστερ άρχισε το 1891, όταν η Νιούτον Χιθ (όπως ονομαζόταν τότε η Γιουνάιτεντ) συνέτριψε την Αρντουικ (που ήταν ο πρόγονος της Σίτι) με 5-1 στο πλαίσιο του Κυπέλλου Αγγλίας. Η Μάντσεστερ Σίτι το 1894 έπαιξε με την Νιούτον Χιθ, αλλά πάλι έχασε 5-2 και γενικά τα πρώτα χρόνια η κόντρα ήταν συνήθης περίπατος για τους «κιτρινοπράσινους» που αργότερα μετονομάστηκαν σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
 
Τη δεκαετία του 60 η Γιουνάιτεντ ξαναχτίζοντας την ομάδα που χάθηκε στην  τραγωδία του Μονάχου το 1958, είχε γερή αντίσταση από  μία Σίτι που  με καθοδηγητές τον Τζο Μέρσερ και τον Μάλκολμ Αλισον, μπόρεσε να δημιουργήσει την δική της χρυσή εποχή. Μία αλησμόνητη για τους οπαδούς των «σίτιζενς»  εξαετία διακρίσεων και τίτλων από το 1968 έως και το 1974.
 
Τον Μάρτη του 1968, η Σίτι σκόρπισε τη Γιουνάιτεντ με 3-1 και πήρε προβάδισμα  στην κούρσα για τον δεύτερο τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία της, σεζόν  που ολοκληρώθηκε  με επικό τρόπο χάρις σε μία ανατροπή του σκορ στο Νιούκαστλ από 1-3 σε 4-3 με μεγάλο πρωταγωνιστή το Νιλ Γιανγκ που έφυγε πριν λίγες μέρες από την ζωή.
 
Η χαρά των «σίτιζενς» ωστόσο  κράτησε μόλις δέκα μέρες. Η Γιουνάιτεντ κατάφερε στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών να λυγίσει τη Μπενφίκα και να γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτούσε το τρόπαιο!
 
Τα επόμενα πέντε χρόνια ενώ  η Σίτι  διεκδικούσε κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, κατακτούσε το Κύπελλο Αγγλίας το 1969, έκανε διπλή επιτυχία το 1970 με το Λιγκ Κάπ και το Κύπελλο Κυπελλούχων, η Γιουνάιτεντ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Όταν μάλιστα αποχώρησε οριστικά   ο Σερ Ματ Μπάσμπι μαζί με την αποχώρηση σε ηλικία 27 ετών του Τζορτζ Μπεστ και το τέλος της καριέρας του μυθικού Μπόμπι Τσάρλτον, ήταν θέμα χρόνου η κατάρρευση.
 
Με ηγέτες τον Κόλιν Μπελ, τον Μάικ Σάμερμπι και τον Φράνσις Λι η Σίτι «πετούσε φωτιές» και όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν τον Απρίλιο του 1974 στο «Ολντ Τράφορντ» η συγκυρία ήταν ιστορική.  Η Γιουνάιτεντ ήταν στην ζώνη του υποβιβασμού και μονάχα ένας σατανικός συνδυασμός  αποτελεσμάτων μπορούσε να την γλιτώσει από την ντροπή του υποβιβασμού μόλις έξι χρόνια μετά τον απόλυτο θρίαμβο με τη Μπενφίκα!
Η Σίτι όχι μόνο δεν την λυπήθηκε, αλλά την κέρδισε κιόλας. Το πώς θα μπορούσε να γίνει σενάριο ταινίας: με  τακουνάκι του. Ντένις Λόου,  παίκτη που έκανε τεράστια καριέρα στους «κόκκινους διάβολους», αλλά είχε μείνει ελεύθερος και είχε επιστρέψει το καλοκαίρι του 73 στην ομάδα με την οποία έγινε γνωστός στην αρχή της δεκαετίας του 60! Ο Λόου σοκαρισμένος δεν μπορούσε να πανηγυρίσει ένα γκολ που σφράγιζε μία ολόκληρη εποχή! Η «μπλε» πλευρά έπλεε σε πελάγη ευτυχίας και πολλοί οπαδοί της Σίτι θεωρούν εκείνη την μέρα την ευτυχέστερη της ζωής τους!
 Το στοίχημα το είχε χάσει όμως αφού είχε την ευκαιρία να γίνει αφεντικό της πόλης, αλλά η  Γιουνάιτεντ ξαναπήρε σύντομα τα ηνία.
Στη δεκαετία του 90 όταν  οι «μπλε» έφταναν έως και την τρίτη κατηγορία κάποια στιγμή, η Γιουνάιτεντ κατακτούσε το τρεμπλ. 
 
Το 1976, στον δρόμο για το τελευταίο της τίτλο, το Λιγκ Καπ, η Σίτι συνέτριψε με  4-0 την αναγεννημένη Γιουνάιτεντ που είχε πλέον αλλάξει όλη την παλιά φρουρά με νέα παιδιά. Και μέχρι τον Σεπτέμβρη του  1989, αυτό το σκορ ήταν σημείο αναφοράς! Τότε όμως με τον Αλεξ   Φέργκιουσον υπό τρομερή πίεση συμπληρώνοντας τρία χρόνια αποτυχιών στον πάγκο, η Σίτι στο « Μέιν Ρόουντ», διέλυσε 5-1 τους «ρεντ ντέβιλς», την πιο μεγάλη νίκη σε έκταση ποτέ για τους «πολίτες» που θα ήταν η τελευταία της μέχρι το 2002! 
 
Το 5-0 του Νοεμβρίου του 1994, παραμένει η μεγαλύτερη σε σκορ νίκη της Γιουνάιτεντ με τον Καντονά και τον Καντσέλσκις να είναι ασταμάτητοι!
Η κόντρα πάντως του πρώτου γύρου, εκείνο το στείρο 0-0 απογοήτευσε πολύ κόσμο και όλοι εύχονται το σαββατιάτικο  ματς να έχει κάτι από τα συγκλονιστικά παιχνίδια στα ημιτελικά του περσινού Λιγκ Καπ, ή το απίθανο 4-3 του πρώτου γύρου του περσινού  πρωταθλήματος.