Λίβερπουλ με Ρεάλ και Μπάγερν ξανά μαζί μετά από 37 χρόνια!

Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου και Ρόμα συνθέτουν την τετράδα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ για φέτος, η οποία είναι κατά 3/4 ίδια με την τετράδα του 1981 (Ίντερ αντί για Ρόμα τότε) όταν και ήταν η πρώτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα όπου βρέθηκαν εκπρόσωποι των 4 κορυφαίων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στη φάση των “4” της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 



Λίβερπουλ με Ρεάλ και Μπάγερν ξανά μαζί μετά από 37 χρόνια!

Μάλιστα ενδέχεται να συμβεί ακριβώς το ίδιο και στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ αν οι Λειψία, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Λάτσιο επιβεβαιώσουν τα θετικά αποτελέσματα των πρώτων αγώνων και πάρουν την πρόκριση κάτι που θα αποτελεί “πρωτιά” για το θεσμό.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Τότε το 1981 η Λίβερπουλ είχε αποκλείσει τη Μπάγερν Μονάχου (0-0, 1-1) και η Ρεάλ την Ίντερ (2-0, 0-1) και στον μεγάλο τελικό του Πάρκ ντε Πρενς οι Άγγλοι είχαν σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο επικρατώντας με 1-0 (διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ούγγρος Παλοτάϊ). Εαν λοιπόν η κληρωτίδα “βγάλει” την Παρασκευή ζευγάρι Λίβερπουλ-Μπάγερν, οι “σκάουζερς” θα έχουν κάθε δικαίωμα να το θεωρήσουν “οιωνό κούπας”. Εκτός των άλλων, υπέρ των “κόκκινων” είναι και το γεγονός ότι τη μοναδική φορά που έφτασε η Ρόμα στους “4” το 1984 έχασε το τρόπαιο στον τελικό... από τη Λίβερπουλ στη διαδικασία των πέναλτι.

Επίσης από το 2000 μέχρι σήμερα είναι η μόλις τρίτη φορά που βρίσκονται ομάδες απο 4 διαφορετικές χώρες στη φάση των ημιτελικών (οι άλλες δύο το 2004 με Τσέλσι-Μονακό-Πόρτο-Λα Κορούνια και το 2010 με Μπάγερν-Μπαρτσελόνα-Ίντερ-Λυών) κάτι που μέχρι τότε ήταν ο κανόνας καθώς από το 1956 μέχρι το 1999 μόλις 2 σεζόν συνέβη να “ντουμπλάρουν” ομάδες από την ίδια χώρα (και αυτό το μακρινό 1959 με Ρεάλ-Ατλέτικο-Ρεμς-Γιουνγκ Μπόϊς και το 1960 με Ρεάλ-Μπαρτσελόνα-Ρέϊντζερς-Άϊντραχτ Φρανκφούρτης).

H PRIMERA ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ (ΚΑΙ) ΣΤΟΥΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥΣ

Μεταξύ των 4 πρωταθλημάτων η Ισπανική Primera έχει τις περισσότερες εκπροσωπήσεις σε ημιτελική φάση με 56 από 7 διαφορετικές ομάδες (Ρεάλ 29, Μπαρτσελόνα 16, Ατλέτικο 6, Βαλένθια 2, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Λα Κορούνια και Βιγιαρεάλ απο 1), δεύτερη έρχεται η Premier League με 40 από 10 ομάδες (Μάντσεστερ Γ. 12, Λίβερπουλ 10, Τσέλσι 7, Λίντς 3, Νοτ. Φόρεστ και Άρσεναλ από 2, Τότεναμ, Ντέρμπι, Μαντσεστερ Σ.  και Άστον Βίλα από 1), τρίτη η Serie A με 37 από 6 ομάδες (Μίλαν 13, Γιουβέντους 12, Ίντερ 8, Ρόμα 2, Φιορεντίνα και Σαμπντόρια από 1) και τέλος η Bundesliga με 32 από 8 ομάδες (Μπάγερν 18, Ντόρτμουντ 4, Αμβούργο 3, Γκλάντμπαχ 2, Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, Κολωνία, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Σάλκε από 1).

Τέλος, ασχέτως αν παίξουν μεταξύ τους, είναι η 11η φορά που Ρεάλ και Μπάγερν βρίσκονται μαζί στα ημιτελικά, ενώ η Λίβερπουλ δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά σε τετράδα με τις προαναφερθείσες (πέρα από το 81 και φέτος) μόνο με τη Ρόμα.

Μάριος Γεωργιάδης