Ο Πεπ έμαθε πως ο άνθρωπος είναι... πάνω απ' όλα (vids)

Έφτασε σε σημείο να του ψάχνουν το ιδιωτικό αεροσκάφος έπειτα από φήμες πως... φυγάδευσε τον πρώην Πρόεδρο της Καταλονίας. Έφτασε να κληθεί σε απολογία τέσσερις μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του κίτρινου φιόγκου στο πέτο. Στηρίζει την ανθρωπιά, την οποία βάζει πάνω από κάθε Βαρκελώνη...



Ο Πεπ έμαθε πως ο άνθρωπος είναι... πάνω απ' όλα (vids)

Για κάτι τέτοιο έχει βρεθεί στο επίκεντρο τις τελευταίες ώρες, παραμονές του τελικού του Λιγκ Καπ Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ» με αντίπαλο την Άρσεναλ. Έχοντας εμφανιστεί με τον γνωστό, πλέον, κίτρινο φιόγκο στο ρούχο του, στη συνέντευξη Τύπου (και) της προσεχούς αναμέτρησης της Μάντσεστερ Σίτι, ο Γκουαρδιόλα επιλέγει γι' ακόμα μια φορά να πάει κόντρα σε κάτι που θεωρεί άδικο και να φανερώσει το ποιόν του ανθρώπου που τον χαρακτηρίζει.

«Εφόσον εκείνοι είναι ακόμα στη φυλακή έχοντας προσπαθήσει απλά να στηρίξουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, τότε κι εγώ θα φοράω αυτό το φιόγκο. Αν θέλει κάποια αρμόδια αρχή να με τιμωρήσει, τότε ας το κάνει...» έχει δηλώσει και πλέον έχει διορία μέχρι την 5η Μαρτίου να παρουσιαστεί ενώπιων της πειθαρχικής επιτροπής της FA και να μιλήσει για το ζήτημα, αφού κλήθηκε σε απολογία, η οποία τον φέρνει αυτομάτως αντιμέτωπο με ποινή.

Έγινε γνωστό πως την περασμένη εβδομάδα, σε επίσκεψή του στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τις Αρχές στο ιδιωτικό του αεροσκάφος, έπειτα από φήμη πως είχε φυγαδεύσει τον πρώην Πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, με τον οποίο διατηρεί άριστη φιλική σχέση και ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο, αφού γνωρίζει ότι αν επιστρέψει εντός των τειχών, θα συλληφθεί.

Ο Πεπ φοράει το σύμβολο... αντίστασης για να τιμήσει και να εκφράσει τη στήριξή του στους δύο πολιτικούς, Τζόρντι Σάντσεθ και Τζόρντι Κουισάρτ, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη φυλακή έπειτα από το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τον Οκτώβρη του 2017.

Από τη στιγμή που η διαδικασία κρίθηκε παράνομη και παρατηρήθηκαν οι απάνθρωπες σκηνές με τις επιθέσεις της Αστυνομίας στους πολίτες που έφταναν στις κάλπες, οι Σάντσεθ και Κουισάρτ βρέθηκαν κρατούμενοι, επειδή «εξέφρασαν την επιθυμία τους να έχει ο άνθρωπος την ελευθερία να ψηφίσει και να ακουστεί η “φωνή” τους».

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που ήθελαν να στείλουν όσοι στήριζαν το δημοψήφισμα της Καταλονίας, τον Οκτώβριο, με τον Γκουαρδιόλα να το επισημαίνει και να ξεκαθαρίζει πως δεν θα πρέπει η κοινή γνώμη να μείνει στην γενικότερη αίσθηση της απόσχισης ή όχι της Καταλονίας από την Ισπανία. «Δεν θα πρέπει να απαγορεύεται στον κόσμο να δηλώνει και να εκφράζει την άποψή του για τον τρόπο που θέλει να ζει και να επενδύσει το μέλλον του» είχε αναφέρει ο κόουτς της Σίτι.

Ασφαλώς και είναι περίεργο το γεγονός πως η FA αποφάσισε να καλέσει σε απολογία τον Γκουαρδιόλα τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση της διαμαρτυρίας του στο πέτο με τον κίτρινο φιόγκο, ωστόσο, ο αγγλικός Τύπος ανέφερε πως είχε δεχθεί και στο παρελθόν παρατηρήσεις και τον είχαν προειδοποιήσει οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας. 

Βέβαια, δεν είχαν πετύχει τίποτα, με τον Καταλανό προπονητή να μένει πιστός στην απόφασή του να στηρίξει τους αδίκως, όπως τονίζει συνεχώς, φυλακισμένους πολιτικούς της πατρίδας του. Αν και η FIFA έχει μετατρέψει τον κανονισμό της και τιμωρεί πλέον μονάχα τα μηνύματα που θεωρούνται προσβλητικά όσον αφορά το πολιτικό περιεχόμενο, η FA δεν άλλαξε τίποτα και διατήρησε τον νόμο περί παντελούς απαγόρευσης έκφρασης οποιασδήποτε πολιτικής πεποιθήσεως.

Ο Γκουαρδιόλα είχε βρεθεί στο επίκεντρο από το καλοκαίρι του 2017, όταν βρέθηκε σε συλλαλητήριο στην Καταλονία, τον Ιούνιο του περασμένου έτους και φημολογήθηκε ότι θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί έρευνα για την πιθανότητα ο τεχνικός των πρωτοπόρων της φετινής Πρέμιερ Λιγκ να έκανε προσπάθεια να πείσει περισσότερο κόσμο για την ψήφιση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, προσθέτοντας ψηφοφόρους υπέρ του Πουτζδεμόν.

Πίσω στον Νοέμβρη του 2016, είχε ασχοληθεί και με το μείζον θέμα των προσφύγων, έχοντας αποδεχθεί με τεράστια χαρά να συμμετέχει σε καμπάνια με στόχο την ευαισθητοποίηση των Ισπανών για την υποδοχή όσων κατέφθαναν στην ιβηρική χώρα ταλαιπωρημένοι και ρισκάροντας τη ζωή τους, για ένα καλύτερο «αύριο».

«Αυτό που συμβαίνει στην Μεσόγειο με τους πρόσφυγες είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στεκόμενοι απέναντι. Με τις δράσεις της οργάνωσης Open Arns στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας είναι εύκολο να βοηθήσεις. Όλοι μπορούμε να δούμε αυτό που μέχρι σήμερα δεν βλέπαμε» ήταν το μήνυμα του Γκουαρδιόλα μέσω του βίντεο που δημιούργησε η οργάνωση «Open Arms»...

Ο Πεπ έχει μάθει να βάζει την ανθρωπιά και την ευαισθητοποίηση πάνω από αρκετά άλλα πράγματα. Ίσως πάνω απ' όλα. Και ουδέποτε έκρυψε ότι θεωρεί πατρίδα του την Καταλονία κι όχι την Ισπανία. Όταν τον ρωτήσει κάποιος, θα μιλήσει για τον τόπο του κι όχι για την υπόλοιπη χώρα. Ακόμα κι έτσι όμως, έμαθε να διαχωρίζει τις προτιμήσεις από τι πραγματικά είναι σωστό. Επέλεξε να περνάει το μήνυμά του για τους Σάντσεθ και Κουισάρτ, αλλά το περνάει υπέρ της δικαιοσύνης, αποφασίζοντας να έρθει αντιμέτωπος με τη συνέπεια που θα του φέρει μπροστά του αυτή η απόφαση. Γιατί γαλουχήθηκε με τη νοοτροπία πως «όλα είναι κάτι παραπάνω από αυτά που απλά νομίζει ο κόσμος...».