Αυτή η Λίβερπουλ, μοιάζει πια στη Ντόρτμουντ του Κλοπ!

Από την εντεκάδα της Λίβερπουλ που είχε αγωνιστεί στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων αποκλειόμενη από την Βασιλεία το Δεκέμβρη του 2014, με το τελευταίο ευρωπαϊκό γκολ εκείνη την ημέρα του Στίβεν Τζέραρντ, μόλις δύο υπήρχαν στο επιβλητικό 5-0 απέναντι στην Πόρτο το βράδυ της Τετάρτης: ο Χέντερσον και ο Λόβρεν! Για την επανάσταση που έφερε ο Κλοπ και πως έχει μετατρέψει τη Λίβερπουλ σε μια ομάδα που θυμίζει πολύ τη Ντόρτμουντ που έπαιξε τελικό το 2013 γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος



Αυτή η Λίβερπουλ, μοιάζει πια στη Ντόρτμουντ του Κλοπ!
Αναλαμβάνοντας ο Γερμανός τεχνικός τον Οκτώβριο του 2015, προσπάθησε πολύ σύντομα να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα από την εποχή του Ροτζερς χωρίς να έχει στα χέρια του τα συστατικά για να πετύχει η συνταγή.
 
Και μόνο πάντως το γεγονός, ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει αλλάξει το 90 % του ρόστερ, είναι από μόνο του άξιο συζήτησης.
 
Η εικόνα που έβγαλε η Λίβερπουλ στο χορτάρι του Ντραγκαο αρχίζει και πλησιάζει σε ότι πιθανότατα είχαν από την πρώτη μέρα στο μυαλό τους ο Κλοπ και ο Μπούβατς αποδεχόμενοι την πρόκληση- πρόσκληση της FSG πριν δυο χρόνια. Μία ομάδα που να αναπτύσσεται γρήγορα στην επίθεση, με επιθετικούς που αλλάζουν θέσεις, χωρίς τον κλασικό φορ και με χαφ που αφού κλέψουν μπάλες μπορούν να σπρώξουν γρήγορα την ομάδα μπροστά. Κυρίως όμως μία άμυνα  που να βγαίνει ο παικτης  πρώτος στη μπάλα και να μην αφήνει περιθώρια στον επιθετικό να πατήσει περιοχή. Φυσικά όλο αυτό το πράγμα είναι ακόμα υπό δημιουργία, ωστόσο με την άφιξη του Κειτά το καλοκαίρι θα γίνει ακόμα πιο κοντινή η ολοκλήρωση του παζλ.
 
Στην άμυνα o Φαν Ντάικ δίνει σιγουριά και στους αλλους γύρω του και αυτό αρχίζει να φαίνεται και παρότι ο Καριους δεν είναι κακός προτεραιότητα οφείλει να παραμείνει ενας τοπ κλας γκολκίπερ. Στα αριστερά η αποκάλυψη της σεζόν παραμένει ο Σκωτσέζος Ρόμπερτσον, που ήταν υπέροχος πέρσι με την Χαλ αλλά εντελώς αλλες ήταν οι απαιτήσεις φετος. Και ποσο διαφορετικός ειναι πια και έχει ωριμάσει τώρα με τη φανέλα της Λίβερπουλ φαίνεται από το πως δεν αφήνει κενά πίσω αλλά διαρκως το μυαλό του είναι να βοηθήσει και επιθετικά όως ακριβώς θέλει ο Κλοπ.
 
Μαζί όμως με τον Μανέ, αυτός που έκανε τεράστια διαφορά στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την εμπειρία του και την υψηλή κλάση του ήταν ο Μίλνερ. Ούτε μία λάθος πασα δεν έφυγε από τα πόδια του ενώ έφτασε τις  έξι ασίστ στη σεζόν στο Champions league! Δεν είναι τυχαίο πως η Echo -στο όριο της υπερβολής-  έβαλε σε όλους τους παίκτες 10 για την εμφάνισή τους , αλλά στον Μίλνερ έβαλε δίπλα τον αριθμό 11.
 
Σε αυτούς που έκαναν σπουδαίο ματς συγκαταλέγεται και ο Βαϊνάλντουμ που σε παιχνίδια στα οποια το γήπεδο είναι βαρύ ή πάει σε προσωπικές μονομαχίες η κατάσταση είναι εξαιρετικός γιατί ως Ολλανδός επίσης έχει άριστη τακτική γνώση και μόνιμα δίνει βοήθειες σε όποιον χρειάζεται.
 
Παρά την απουσία του Τσαν, η Λίβερπουλ έδειξε καλύτερα ισορροπημένη στον αγωνιστικό χώρο αλλά βοήθησε σίγουρα η πολύ μεγάλη βραδιά στην οποία βρέθηκε μετά από καιρό ο Μανέ. Το απίστευτο με τον Σενεγαλέζου είναι, όπως πέρσι με όλους τους διθυράμβους γράφτηκαν για την εμφάνιση του έφτασε τα 13 γκολ συνολικά στην σεζόν. Φέτος με μετρια εικόνα από τις αρχές Νοεμβρίου και έπειτα, έχει ήδη 12! Δείγμα του πόσο περισσότερο έχουν ανέβει οι απαιτήσεις από την ομάδα.
 
Αποδεδειγμένα πάντως αργά και σταθερά  η Λίβερπουλ επιστρέφει στο υψηλό επίπεδο με τις επιβλητικές εμφανίσεις, σαν αυτή στην Πορτογαλία, να το επιβεβαιώνουν. Οι «κόκκινοι» βρίσκονται στην καλύτερή τους περίοδο αγωνιστικά, με τα... αγαπημένα τους «σκαμπανεβάσματα» να υπάρχουν μόνιμα δίνοντας...  ενδιαφέρον αλλά ολοένα και λιγοστεύουν! 
 
Οι παίκτες του Κλοπ μοιάζουν αρμονικά δεμένοι και πλήρως συνειδητοποιημένοι για τις ανάγκες και απαιτήσεις. Ποδοσφαιριστές που πραγματοποιούν εξαιρετική χρονιά, βγάζοντας τον καλύτερό τους εαυτό, με την κόκκινη φανέλα και εχοντας στο πρόσωπο του Φιρμινο ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό μυαλό στο γήπεδο που ξέρει και να σκοράρει και να δημιουργήσει ενώ ο Σαλάχ  έφτασε τα τριάντα γκολ πιο γρήγορα από οποινδηποτε  άλλο εδώ και 122  χρόνια στην ιστορία του συλλόγου και κυνηγάει πια τα 40 τέρματα αριθμό που μόνο η  φυσιογνωμία που λέγεται Ίαν Ρας έχει φτάσει, σε όσα χρόνια υπάρχει ο σύλλογος!
 
Το καλοκαίρι σας έγραφα σε αυτή την γωνία, παρά την συζήτηση που υπήρχε σχετικά με το ποσό που θα κόστιζε η μεταγραφή του Αιγύπτιου, πως ήταν κομμένος και ραμμένος για το παιχνίδι της Λίβερπουλ έτσι όπως φαντάζεται ο Κλοπ. Και τόνιζα πως οι αριθμοί του δεν είναι σε αναλογία τερμάτων και αγώνων ενός εξτρέμ αλλά σέντερ φόρ! Χαίρομαι που δικαιώθηκα απόλυτα και τώρα πια μερικούς μήνες μετά τα χρήματα που στοίχισε τότε φαίνονται...  ευκαιρία σήμερα.
 
Πόσο μακριά μπορεί να πάει η Λίβερπουλ; Ακόμα και στο Κίεβο! Γιατί απλούστατα καμιά ομάδα από αυτές που θα μείνουν στην οκτάδα δεν πρόκειται να την αντιμετωπίσει με παίκτες πίσω από την μπάλα. Μόνη πιθανή εξαίρεση η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εάν είναι εκεί και αν κληρωθούν μαζί, με δεδομένη την εικόνα και  την τακτική που επέλεξε ο Μουρίνιο στα δύο ματς που έγιναν στο Άνφιλντ μεταξύ τους, και τελείωσαν 0-0  πέρσι και φέτος! Συνεπώς με ομαδες που θα παίξουν ποδόσφαιρο η Λίβερπουλ έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως δικαιούται να ελπίζει. Ακόμα και με την Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα!