Όταν η Λίβερπουλ επισκέπτεται την Ισπανία...

Με αφορμή την σημερινή κρίσιμη αναμέτρηση της Λίβερπουλ στην Σεβίλλη με την ομώνυμη ομάδα, το england365.gr παρουσιάζει την προϊστορία των «κόκκινων» στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ…  



Όταν η Λίβερπουλ επισκέπτεται την Ισπανία...

Ματς μεγάλου ενδιαφέροντος αναμένεται το αποψινό (21.45) για την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ απέναντι στους Σεβιγιάνους, καθώς σε ενδεχόμενο νίκης, το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ θα πάρει σαφές προβάδισμα για πρόκριση από τον 5ο όμιλο της διοργάνωσης, αδιαφορώντας για το τι θα κάνουν... πιο πίσω τους Σεβίλλη και Σπαρτάκ Μόσχας που βρίσκονται επίσης στο «παιχνίδι».

Για τους «κόκκινους» αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστούν σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ στην έδρα της Σεβίλλης, αν και γενικότερα το παρελθόν τους στην ιβηρική χώρα είναι πλούσιο, γεμάτο εμπειρίες, όμορφες αλλά και άσχημες, όσον αφορά την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση...

13/3/2002: Μπάρτσελόνα-Λίβερπουλ 0-0

Στην παρθενική της σεζόν στα «αστέρια», και για την δεύτερη φάση της διοργάνωσης (που διεξαγόταν με την μορφή ομίλων τότε), η Λίβερπουλ χρειάστηκε να ταξιδέψει στο «Καμπ Νου», ώστε να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα. Οι «κόκκινοι» κατάφεραν να φύγουν με τον βαθμό της ισοπαλίας από την Βαρκελώνη (0-0), και παρά την εντός έδρας ήττα τους προηγουμένως (1-3) από τους «μπλαουγκράνα», κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση του θεσμού με επτά βαθμούς, αφήνοντας πίσω στον όμιλο τις Ρόμα και Γαλατασαράι.

17/9/2002: Βαλένθια-Λίβερπουλ 2-0

Τα.. ραντεβού με τους ισπανικούς συλλόγους θα γίνονταν πλέον όλο και συχνότερα, όπως φάνηκε και έναν χρόνο μετά, όταν η Λίβερπουλ αντιμετώπισε στην φάση των ομίλων την –κραταιά σε σχέση με τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη - Βαλένθια. Η ήττα με σκορ 2-0 στο «Μεστάγια» την πρώτη αγωνιστική υπήρξε εντέλει καθοριστική στο να τερματίσει η αγγλική ομάδα στην 3η θέση του γκρουπ με οκτώ βαθμούς, ενώ την πρόκριση για τους «16» έπαιρναν Βαλένθια και Βασιλεία.

3/11/2004: Λα Κορούνια-Λίβερπουλ 0-1

Πολύ πριν έρθει η μαγική νύχτα της Κωνσταντινούπολης και η κατάκτηση του 5ου Τσάμπιονς Λιγκ, η Λίβερπουλ χρειάστηκε να δώσει «σκληρή» μάχη για την πρόκριση της από τον 1ο όμιλο, όπου βρήκε απέναντι της τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, τη Μονακό και τον Ολυμπιακό. Με την νίκη που πέτυχε στη Γαλικία, χάρη στο αυτογκόλ του Αντράντε, το σύνολο του Ράφα Μπενίτεθ αναπλήρωσε το χαμένο έδαφος μετά την «λευκή» ισοπαλία στο «Άνφιλντ», παίρνοντας εντέλει στο… παρά πέντε την πρόκριση με δέκα βαθμούς πίσω από τη Μονακό και υπερτερώντας στην ισοβαθμία με τους «ερυθρόλευκους».

13/9/2005: Μπέτις-Λίβερπουλ 1-2

Ως πρωταθλήτρια Ευρώπης πλέον, η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ ξεκίνησε την προσπάθεια υπεράσπισης των σκήπτρων της στην Ανδαλουσία, κόντρα στην Ρεάλ Μπέτις. Οι «κόκκινοι» κατάφεραν να πάρουν το «τρίποντο» με σκορ 1-2 και παράλληλα να βάζουν τις βάσεις για να πάρουν και την πρώτη θέση, σε έναν όμιλο που έδωσε εν πολλοίς «μάχη» για την κορυφή με την Τσέλσι. «Κόκκινοι» και «μπλε» πέρασαν και μάλιστα αήττητοι, με 12 και 11 πόντους αντίστοιχα. Τον όμιλο συμπλήρωνε η Άντερλεχτ.

21/2/2007: Mπαρτσελόνα-Λίβερπουλ 1-2

Το νικηφόρο σερί της αγγλικής ομάδας συνεχίστηκε και την επόμενη σεζόν, με τη διαφορά πάντως πως η εν λόγω νίκη ήρθε με σαφώς μεγαλύτερο αντίπαλο, την πρωταθλήτρια της περασμένης χρονιάς, και με φόντο τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το γκολ του Ντέκο δεν επηρέασε τους «κόκκινους», που χάρη στα γκολ των Μπέλαμι και Ρίισε «γύρισε» το ματς και πήρε προβάδισμα πρόκρισης. Το 0-1 του επαναληπτικού – με γκολ του Γκούντγιονσεν – δεν στάθηκε αρκετό για να αφήσει εκτός συνέχειας τη Λίβερπουλ, που έφτασε μέχρι και στον τελικό της Αθήνας τον Μάιο του 2007.

22/10/2008: Aτλέτικο Μάδριτης-Λίβερπουλ 1-1

Υπόθεση για δυο αποδείχθηκε η πρόκριση από τον 4ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2008/09, και αφορούσε τόσο τους «κόκκινους» όσο και τους «ροχιμπλάνκος». Το παιχνίδι στην ισπανική πρωτεύουσα τελείωσε με ισοπαλία 1-1, όπως ακριβώς συνέβη και στο αντίστοιχο ματς στην Αγγλία, ενώ αμφότερες προκρίθηκαν χωρίς ήττα, με τις Μαρσέιγ και Αϊντχόφεν να μην αποτελούν σοβαρό εμπόδιο εν τέλει στην προσπάθεια τους.

25/2/2009: Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ 0-1

Μετά την Ατλέτικο, ήταν η σειρά της έτερης ομάδας της Μαδρίτης, της Ρεάλ, να βρει τον... μπελά της απέναντι στον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ, στην πρώτη νοκ-αουτ φάση της διοργάνωσης. Αυτή τη φορά πάντως η Λίβερπουλ κατάφερε να φύγει νικήτρια (0-1), με το τέρμα του Μπεναγιούν να κάνει την διαφορά. Ωστόσο, οι Άγγλοι δεν σταμάτησαν εκεί, κρατώντας το... καλύτερο για μετά, όπως φάνηκε με το εμφατικό 4-0 στον επαναληπτικό του «Άνφιλντ»!

4/11/2014: Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ 1-0

Πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση, Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης αναμετρήθηκαν εκ νέου, αυτή τη φορά όμως για τους ομίλους της διοργάνωσης. Σε αντίθεση πάντως με την σεζόν 2008/09, το αποτέλεσμα τώρα ήταν διαφορετικό για τους Άγγλους, αφού γνώρισαν την ήττα με σκορ 1-0 (τη δεύτερη σερί μάλιστα απ' τη «βασίλισσα», καθώς είχε προηγηθεί και το 0-3 του «Άνφιλντ» δυο εβδομάδες πριν). Παράλληλα, τα «στραβοπατήματα» απέναντι σε Λουντογκόρετς και Βασιλεία εν συνεχεία την εμπόδισαν να πάρει το εισιτήριο για τους «16» του θεσμού, συγκεντρώνοντας μόλις 5 βαθμούς και συνεχίζοντας φυσιολογικά στο Γιουρόπα Λιγκ.