Επέστρεψε με 45 χρόνια καθυστέρηση εκεί όπου ανήκει!

Υπήρξε υπερδύναμη του αγγλικού ποδοσφαίρου κατακτώντας τρεις τίτλους σερί, στη δεκαετία του '20. Από εκεί έγινε γνωστή η προπονητική φυσιογνωμία του Χέρμπερτ Τσάπμαν, του ανθρώπου που άλλαξε το ποδόσφαιρο με το WM. Εκεί άρχισε την καριέρα του προπονητικά ο Μπιλ Σάνκλι! Και τώρα, 45 χρόνια από την τελευταία φορά που η Χάντσερσφιλντ έπαιξε στη μεγάλη κατηγορία, είναι εκεί και πάλι όπου ανήκει! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Επέστρεψε με 45 χρόνια καθυστέρηση εκεί όπου ανήκει!

Το παραμύθι των terriers που άρχισε πέρσι τέτοια εποχή όταν αποφασίστηκε να αναλάβει ένας Γερμανός την ομάδα, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο το απόγευμα της Δευτέρας, στο Γουέμπλει.

Ο Ντέιβιντ Βάγκνερ όταν άφηνε πριν 12 μήνες την δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ για να αναλάβει μία ομάδα που την είχε απλά ακουστά, δεν φανταζόταν τι ιστορία θα έβρισκε στο Γιόρκσαιρ. Η Χάντσερφιλντ ιστορικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αγγλικού ποδοσφαίρου, όμως η πτώση της το 1971-72, της έφερε αλυσιδωτά προβλήματα και μέσα σε τρεις σεζόν είχε φτάσει να παλεύει για να μην υποβιβαστεί και εκτός επαγγελματικών κατηγοριών! Τη χρονιά που έπεσε έκανε την τεράστια έκπληξη νικώντας τον Νοέμβριο πρώτα την πανισχυρη Λιντς Γιουνάιτεντ του Ντον Ρέβι, μετέπειτα Κυπελλούχου και τη Ντέρμπι Κάουντι του Μπράιαν Κλαφ, τη σεζόν που τα κριάρια έμελλε να κατακτήσουν τον τίτλο! Μόνο που από το Νοέμβριο και έπειτα η ομάδα δεν έκανε άλλη νίκη και ο υποβιβασμός (παρέα με τη Νότιγχαμ Φόρεστ) ήρθε φυσιολογικά.

Από τότε η Χάντερσφιλντ μόλις δύο φορές πλησίασε στην επιστροφή της στα σαλόνια αλλά η τελευταία ήταν πριν τρεις δεκαετίες, συνεπώς κανείς δεν πίστευε στα σοβαρά πως μία ομάδα 19η πέρσι, θα τα κατάφερνε φέτος! Ομως ο Βάγκνερ από την αρχή έβαλε ψηλούς στόχους και ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Nτιν Χόιλ ένας αυτοδημιούργητος εκατομυριούχος που υποστηρίζει το σύλλογο από το 1979 με σοφή οικονιμική διαχείριση οδήγησε την ομάδα στο παράδεισο της Πρέμιερ Λιγκ αποδεικνύοντας αυτό που είπε στις δηλώσεις του πως δεν χρειάζεται να... ξηλωθείς για να ανεβείς κατηγορία!

Ο Χόιλ έχει ζητήσει από τον Βάγκνερ οι παίκτες να είναι διαθέσιμοι για φιλανθρωπικές δράσεις και επιμένει πως πρέπει να μένουν σε μία ακτίνα περιμετρικά του γηπέδου περίπου 25 χιλιομέτρων ώστε να ψωνίζουν από τα ίδια σούπερμάρκετ με τους οπάδούς, να συχνάζουν στα ίδια ρεστοράν και τα ίδια μπαρ και γενικά να υπάρχει μία διασύνδεση που όμοια της στη σημερινή εποχή των σούπερσταρς δεν συνηθίζεται!

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως αγόρασε ο Χόιλ ένα τεράστιο χώρο απέναντι από το γήπεδο και τον μετέτρεψε σε εστατόριο και καντίνα, με τους πάικτες να πηγαίνουν εκεί για το πρωινό τους ή το μεσημεριανό, αλλά ταυτόχρονα έκανε το χώρο προσβάσιμο και στον κοινό! Ετσι επειδή το γήπεδο βρίσκεται στη καρδιά της πόλης και γύρω του υπάρχουν εταιρείες, εργοστάσια και γραφεία κάθε μέρα εκτυλίσσονται σουρεαλιστικές σκηνές που θα έκαναν τον Μουρίνιο ή τον Πεπ να φρίξουν! Οι παίκτες περιμένουν στην ουρά μαζί με το κοινό, παραλαμβάνοντας το φαγητό τους και μιλάνε με τους ανθρώπους που πληρώνουν τα εισιτήρια για να τους δουν το Σάββατο και αυτό στην πράξη αποδείχτηκε καταπληκτικό αφού ακόμα και μετά από ήττες ο κόσμος νοιώθει πως δεν είναι αποκομμένο το αγωνιστικό κομάτι της ομάδας. “Κάναμε πολλές φορές εποικοδομητική κουβεντα με τους οπαδούς μετά από ήττες” λέει ο Βάγκνερ ενώ ο Χόιλ πιστεύει πως έτσι και οι παίκτες αντιλαμβάνονται με αυτό τον τρόπο τι θέλουν οι οπαδοί αλλά και ο κόσμος βλέπει πως η ομάδα θέλει να είναι ενωμένη ειδικά στα δύσκολα!

Προσωπικά δεν θυμάμαι άλλη τέτοια περίπτωση ομάδας στο σύγχρονο αγγλικό ποδόσφαιρο και αποδείχτηκε στην πράξη πως αυτό το μοντέλο λειτουργίας ακόμα και σε εποχές όπου ο ποδοσφαιριστής κερδίζει πολλές φορές περισσότερα χρήματα το χρόνο από τον οπαδό, υπάρχει τρόπος να νοιώθει μέλος της κανονικής κοινωνίας! Φυσικά και οι μισθοί στη Χάντερσφιλντ δεν έχουν σχέση με τη Νιούκαστλ για παράδειγμα που είχε παίκτες με 80.000 λίρες την εβδομάδα, ενώ ο πιο ακριβός των terriers υπολογίζεται σε 10.000, αλλά ο Βάγκνερ πιστεύει πως τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία (σχεδόν 170 εκατομμύρια λίρες μίνιμουμ) από την επιτυχία θα δώσουν την ευκαιρία για καλύτερες αγορές και πιθανώς βελτίωση των οικονομικών. “Και βέβαια θα κάνουμε αυξήσεις και θα πάρουμε πάικτες αλλά η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε με το στόχο να μην χρειάζεται τους ιδιοκτήτες να την τρέχουν αλλά να αυτο-εξυπηρετείται” τονίζει ο Χόιλ και εξηγεί πως ο Βάγκνερ (που είναι κολλητός φίλος του Γιούργκεν Κλοπ) θα αμοιφθεί πλουσιοπάροχα για αυτό που κατάφερε όπως και οι πάικτες χωρίς ωστόσο να διαλυθεί το οικογενειακό κλίμα!

Πάντως δεν θυμάμαι επίσης ομάδα που στην κανονική διάρκεια να είχε αρνητικό συντελεστή τερμάτων, και μάλιστα -2 και τελικά να πήρε την άνοδο όμως αυτή η ομάδα των θαυμάτων πιθανότατα έχει βαλθεί να μας τρελάνει! Τώρα οι μπουκμέικερς τη δίνουν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό αλλά θυμίζω πως έτσι όλοι υπολόγιζαν και τη Λέστερ πρόπερσι ή τη Μπόρνμουθ φέτος και παρόλα αυτά τίποτα τέτοιο δε συνέβη! Φυσικά αυτό που πέτυχε η Λέστερ δεν ξαναγίνεται. Και φυσικά δεν μπορεί να μας διαφεύγει το γεγονός πως η Χάντερσφιλντ δεν ήταν ούτε κατά διάνοια ανάμεσα στα φαβορί για άνοδο όμως το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι όμορφο για αυτά τα παραμύθια του! Αλλά η Πρέμιερ Λιγκ καλοσωρίζει μία ομάδα με βαρύ βιογραφικό η οποία έχει κάνει κάτι που η Τσέλσι, η Σίτι, η Τότεναμ η Εβερτον, η Νιούκαστλ, δεν έχουν πετύχει ιστορικά και μιλάμε για τα τρία σερί πρωταθλήματα! Καλωσόρισες Χάντσερσφιλντ, εκεί που πραγματικά ανήκεις, όσο και αν κρατήσει!