Η μέρα της κρίσης για τη φετινή Γιουνάιτεντ έφτασε!

Τους κόπους μιας χρονιάς θα παίξει απόψε (24/5, 21:45 ώρα Ελλάδος) στο «Φρεντς Αρένα» της Στοκχόλμης η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Άγιαξ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, με τον κάτοχο του τροπαίου να εξασφαλίζει αυτόματα μία θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.



Η μέρα της κρίσης για τη φετινή Γιουνάιτεντ έφτασε!

Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν κατόρθωσαν να πάρουν το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης μέσω της Πρέμιερ Λιγκ, στην οποία τερμάτισαν 6οι, ωστόσο, η φετινή πορεία τους στο δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό Κύπελλο τους επιτρέπει ακόμη να διεκδικήσουν την επιστροφή τους σε αυτήν ύστερα από την απουσία ενός έτους.

Παρά τη μέτρια χρονιά του εντός των συνόρων, το κλαμπ του Μάντσεστερ κατόρθωσε να πανηγυρίσει ήδη δύο τίτλους στην Αγγλία, και ειδικότερα, το Κομιούνιτι Σιλντ (κατά την έναρξη της τρέχουσας σεζόν, τον Αύγουστο του 2016) και το Λιγκ Καπ (τον περασμένο Φεβρουάριο).

Διαδρομή ως τον τελικό: Η Γιουνάιτεντ κληρώθηκε στο πρώτο γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ με τις Φενέρμπαχτσε, Φέγενορντ και την ουκρανική Ζόρια. Το ευρωπαϊκό της ταξίδι ξεκίνησε αντιμετωπίζοντας στην μία άλλη ολλανδική ομάδα και συγκεκριμένα, την πρωταθλήτρια φέτος της χώρας, Φέγενορντ, από την οποία έχασε με σκορ 1-0 στο «Ντε Κάουπ». Στη συνέχεια, το σύνολο του Ζοσέ Μουρίνιο κατέγραψε τέσσερις νίκες (στο «Ολντ Τράφορντ» 1-0 τη Ζόρια, 4-1 τη Φενέρμπαχτσε, 4-0 τη Φέγενορντ, εκτός 2-0 τη Ζόρια) και μία ήττα (από τη Φενέρμπαχτσε στο «Σουκρού Σαράτσογλου» με 2-1) παίρνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση ως 2η του ομίλου πίσω από τους Τούρκους.

Στα νοκ-άουτ παιχνίδια απέκλεισε κατά σειρά τις Σεντ Ετιέν (νίκη 3-0 εντός, νίκη 1-0 εκτός στους «32»), Ροστόφ (1-1 εκτός, νίκη 1-0 εντός στους «16»), Άντερλεχτ (1-1 εκτός, 1-1 εντός στην κανονική διάρκεια και νίκη 2-1 στην παράταση στους «8») και Θέλτα (νίκη 1-0 εκτός και 1-1 εντός).

Ο Άγιαξ από την άλλη, βγήκε 2ος στην τελική κατάταξη του ολλανδικού πρωταθλήματος μόλις έναν πόντο πίσω από την πρωταθλήτρια της χώρας, Φέγενορντ, κάτι που πάντως, του διασφάλισε μια θέση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει με την απευθείας συμμετοχή του στους ομίλους, εφόσον κατακτήσει απόψε το τρόπαιο.

Σε αντίθεση με τη Γιουνάιτεντ, ο Άγιαξ δεν κατάφερε να κατακτήσει φέτος κάποιον εγχώριο τίτλο προσθέτοντας έτσι, ακόμη έναν χρόνο «ανομβρίας» στην πλούσια και γεμάτη επιτυχίες ιστορία του (το 2014 το πιο πρόσφατο Πρωτάθλημα, το 2010 το Κύπελλο).

Διαδρομή ως τον τελικό: Ο Άγιαξ ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του πορεία από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου υπερσκέλισε με δυσκολία το εμπόδιο του ΠΑΟΚ στον τρίτο γύρο αυτών (1-1 εντός, νίκη 2-1 στην Τούμπα), όμως αποκλείστηκε στα πλέι-οφ της διοργάνωσης από την ομάδα που πέρασε η αποψινή του αντίπαλος στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, δηλαδή τη Ροστόφ (1-1 εντός, ήττα με 4-1 στη Ρωσία).

Έτσι, ο «Αίαντας» συνέχισε στη δεύτερη ευρωπαϊκή βαθμίδα και το έβδομο γκρουπ, στο οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει ακόμη μία ελληνική ομάδα, τον Παναθηναϊκό, αλλά και τις Θέλτα (που αποκλείστηκε στους ημιτελικούς από τη Γιουνάιτεντ) και Σταντάρ Λιέγης. Ο σύλλογος του Άμστερνταμ κατόρθωσε να τερματίσει πρώτος και αήττητος στον όμιλό του καταγράφοντας τέσσερις νίκες (στο «Άμστερνταμ -πλέον Γιόχαν Κρόιφ- Αρένα» 1-0 τη Σταντάρ, 3-2 τη Θέλτα, 2-0 τον Παναθηναϊκό και στη Λεωφόρο 2-1 το «τριφύλλι») και 2 ισοπαλίες (εκτός 2-2 με Θέλτα και 1-1 με Σταντάρ).

Στη νοκ-άουτ φάση ξεπέρασε με επιτυχία τους «σκοπέλους» των Λέγκια Βαρσοβίας (0-0 εκτός, νίκη 1-0 εντός στους «32»), Κοπεγχάγης (ήττα 2-1 εκτός, νίκη 2-0 εντός στους «16»), Σάλκε (νίκη 2-0 εντός, ήττα με 2-0 εκτός στην κανονική διάρκεια και τελική ήττα 3-2 στην παράταση -πρόκριση λόγω του κανόνα των εκτός έδρας γκολ- στους «8») και Λιόν (νίκη 4-1 εντός, ήττα 3-1 εκτός).

Το ματς θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τα κανάλια COSMOTE SPORT 1 HD, ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ HD και θα το διευθύνει ο Σλοβένος διαιτητής, Νταμίρ Σκόμινα.

Τελευταία αγωνιστικά νέα των ομάδων

Άγιαξ: Ο Πέτερ Μπος δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο στόπερ/αριστερό μπακ, Νικ Φίρχεφερ και τον τραυματία στο γόνατο αριστερό του οπισθοφύλακα, Ντάλι Σινκχράφεν.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο κεντρκό αμυντικό, Ερίκ Μπεγί και στους τραυματίες, Λουκ Σο (αριστερός μπακ, αστράγαλος), Μάρκος Ρόχο (στόπερ/αριστερός μπακ, γόνατο), Άσλεϊ Γιανγκ (πλάγιος μπακ-χαφ, οπίσθιος μηριαίος) και τον σταρ και «βαρύ πυροβολικό» του συνόλου του, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (σέντερ φορ, γόνατο).

Πιθανές ενδεκάδες

Άγιαξ: Ονάνα, Φέλτμαν, Σάντσες, Ντε Λιχτ, Ρίντεβαλντ, Φαν Ντε Μπέεκ, Σένε, Κλάασεν, Κλάουφερτ, Τραορέ, Ντόλμπεργκ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ρομέρο, Βαλένσια, Τζόουνς, Μπλιντ, Νταρμιάν, Ερέρα, Πογκμπά, Φελαϊνί, Λίνγκαρντ, Ράσφορντ, Μχιταριάν.