Ξέρουμε τι κάνατε πέρσι τα Χριστούγεννα!

Όταν όλα τα άλλα πρωταθλήματα σταματούν στις γιορτές, οι Άγγλοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο. Καθώς το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ ετοιμάζεται για την καθιερωμένη αγωνιστική της Boxing Day, το England365 θυμάται τι μεσολάβησε από πέρσι τα Χριστούγεννα μέχρι και σήμερα...  



Ξέρουμε τι κάνατε πέρσι τα Χριστούγεννα!

Από την κορυφή στη 15η θέση και αντίστροφα!

Ο λόγος φυσικά για τις δύο τελευταίες πρωταθλήτριες, την Τσέλσι και τη Λέστερ. Τέτοια εποχή πέρσι, οι «μπλε» του Λονδίνου ξεκινούσαν να επουλώνουν τις πληγές τους, μετά τη φυγή του Ζοσέ Μουρίνιο. Πριν την περίοδο των γιορτών, μετρούσαν 18 βαθμούς στο πρωτάθλημα, έχοντας κατρακυλήσει στην 15η θέση της κατάταξης.

Φέτος, με τον Αντόνιο Κόντε στον πάγκο, η Τσέλσι πραγματοποιεί εκπληκτική πορεία, μετρώντας 11 σερί νίκες (ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου στην Πρέμιερ Λιγκ), φιγουράροντας στην κορυφή της βαθμολογίας. Παρά το γεγονός πως βρέθηκε οκτώ βαθμούς μακριά από την πρωτοπορία, πλέον έχει απόσταση έξι βαθμών από τους διώκτες της.

Ο Ντιέγκο Κόστα με τα γκολ του έχει εξελιχθεί σε παίκτη βαρόμετρο, μετρώντας ήδη 13 γκολ σε 17 ματς, όντας ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ. Αναγεννημένος είναι και ο Εντέν Αζάρ με οκτώ γκολ, με τους δύο ποδοσφαιριστές να έχουν ήδη πετύχει περισσότερα τέρματα από ότι σε ολόκληρη την περσινή σεζόν!

Αντίθετα, το περσινό θαύμα της Λέστερ δεν έχει φέτος ανάλογη συνέχεια, με τις «αλεπούδες» να βρίσκονται φέτος στην 15η θέση με 17 βαθμούς, μόλις τρεις πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού! Μετρούν ήδη σχεδόν τις τριπλάσιες ήττες (οκτώ) σε σχέση με πέρυσι, όταν και έχασαν μόλις τρία ματς! Πάντως στην παρθενική της συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι τα πάει περίφημα, έχοντας προκριθεί στη φάση των «16», όπου θα αντιμετωπίσει τη Σεβίλλη.

Κοινός παρονομαστής των δύο ομάδων είναι ο Ενγκολό Καντέ, ο οποίος το καλοκαίρι άφησε τους πρωταθλητές για χάρη της Τσέλσι και έχει εξελιχθεί σε πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Αντόνιο Κόντε.

Ο αναμορφωτής Κλοπ και η διεκδικήτρια Λίβερπουλ

Όταν ο Γιούργκεν Κλοπ αναλάμβανε την Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015, όλοι ήξεραν πως οι «κόκκινοι» βρίσκονται σε καλά χέρια. Αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο τη φετινή σεζόν, καθώς πέρσι τα Χριστούγεννα η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ βρισκόταν στην 9η θέση της βαθμολογίας, ενώ φέτος είναι στη δεύτερη, έξι βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Τσέλσι.

Οι 37 βαθμοί είναι καλύτερη συγκομιδή από την σεζόν 2013-14 όταν η Λίβερπουλ διεκδίκησε ξανά το πρωτάθλημα, ενώ το ποδόσφαιρο που παίζει είναι εξόχως απολαυστικό. Οι «κόκκινοι» διαθέτουν την καλύτερη επίθεση της Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας σκοράρει 41 τέρματα ως τώρα. Αν δεν υπήρχαν κάποια ατομικά λάθη τα οποία έχουν κοστίσει, η ομάδα του Κλοπ θα βρισκόταν ακόμα πιο κοντά στην κορυφή.

Το πείραμα που σιγά σιγά δουλεύει

Η πρώτη σεζόν του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ίσως να μην έχει πάει όπως θα ήθελαν οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων» μέχρι τώρα. Όμως η φόρμα που σιγά σιγά αποκτά η ομάδα και το αήττητο σερί οκτώ αγώνων σίγουρα μπορεί να τους γεμίζει με αισιοδοξία.

Μπορεί ο «Special One» να έχει περισσότερους βαθμούς από τους προκατόχους του στο αντίστοιχο διάστημα (ο Μόγιες είχε 28 και ο Φαν Χάαλ πέρσι 29, ενώ ο Μουρίνιο 30), όμως η Γιουνάιτεντ φέτος βρίσκεται στην 6η θέση, 13 βαθμούς μακριά από την Τσέλσι και τέσσερις από την πρώτη τετράδα.

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ξεχωρίζει με την απόδοσή του, στην πρώτη του χρονιά στο Νησί, μετρώντας ήδη 11 γκολ στο πρωτάθλημα. Ο Σουηδός σταρ έχει βρει περισσότερες φορές το δρόμο προς τα δίχτυα από ότι ο περσινός πρώτος σκόρερ της Γιουνάιτεντ, Αντονί Μαρσιάλ.

Οι δυσκολίες του Πεπ

Στο άκουσμα της είδησης πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα αναλαμβάνει την Μάντσεστερ Σίτι, όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον την πρώτη σεζόν του Καταλανού στην Πρέμιερ Λιγκ. Μετά από τέσσερις έντονους μήνες και πολλά σκαμπανεβάσματα, ακόμη και προπονητές όπως ο Πεπ των 21 τίτλων σε επτά χρόνια, θέλουν το χρόνο τους...

Μπορεί να ξεκίνησαν με το απόλυτο, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους «πολίτες», οι οποίοι πλέον βρίσκονται στην 3η θέση της βαθμολογίας, επτά βαθμούς μακριά από την κορυφή. Πρόβλημα της Μάντσεστερ Σίτι μέχρι στιγμής είναι η αδυναμία να «κλειδώσει» τα ματς εντός έδρας, καθώς μετρά ήδη τρεις ισοπαλίες (με Σαουθάμπτον, Έβερτον και Μίντλεσμπρο) στο «Έτιχαντ».

Χαρακτηριστικό στοιχείο των ομάδων του Πεπ είναι η διαρκής κατοχή της μπάλας, με τη Σίτι να έχει 65% ανά αγώνα, καλύτερη επίδοση στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι «πολίτες» σκοράρουν περισσότερο, ενώ με την απόδοσή τους ξεχωρίζουν ο Νταβίντ Σίλβα και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, αλλά και ο Σέρχιο Αγουέρο, παρά τις δύο βαριές τιμωρίες που έχει δεχθεί φέτος.

Σταθερά... ασταθής η Άρσεναλ

Ενώ μέχρι πριν μία εβδομάδα η Άρσεναλ έπειθε με τη σοβαρότητα και τη συνέπειά της, δύο ήττες εκτός έδρας από την Έβερτον και τη Μάντσεστερ Σίτι έχουν ρίξει τους «κανονιέρηδες» στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, εννέα βαθμούς μακριά από την Τσέλσι.

Φέτος έχει δύο βαθμούς λιγότερους σε σχέση με την περσινή της συγκομιδή (34 έναντι 36), όμως η διαφορά της από την κορυφή είναι πολύ μεγαλύτερη (πέρσι ήταν 2η, μόλις δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Λέστερ).

Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο Αλέξις Σάντσες, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, μετρώντας 12 γκολ και έξι ασίστ. Άξιοι συμπαραστάτες του ο Μεσούτ Εζίλ και ο Θίο Γουόλκοτ, με πέντε και οκτώ γκολ αντίστοιχα. Πρόβλημα πάντως αποτελεί για την Άρσεναλ η απόδοσή της στα ντέρμπι, καθώς φέτος έχει κερδίσει μόνον την Τσέλσι (3-0).

Δεν αρκεί το μαχητικό πνεύμα για την Τότεναμ

Το σκληροτράχηλο σύνολο του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έφτασε πέρσι μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μέχρι την ήττα της από την Τσέλσι στην 13η αγωνιστική το Νοέμβριο, ήταν η μοναδική αήττητη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ.

Ακόμα και αν έχει περισσότερους βαθμούς σε σχέση με τέτοια εποχή πέρσι (34 έναντι 29), βρίσκεται οριακά εκτός τετράδας στην 5η θέση.  Έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, έχοντας δεχθεί μόλις 12 τέρματα.

Χωρίς καμία αμφιβολία, το γεγονός που έχει επισκιάσει την φετινή πορεία των «σπιρουνιών» είναι ο τραυματισμός του Χάρι Κέιν, ο οποίος τον άφησε εκτός δράσης για περίπου δύο μήνες. Την περίοδο της απουσίας του, οι Λονδρέζοι είχαν φανερό πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων, γεγονός που τους έκανε να πετάξουν αρκετούς βαθμούς.

 

Αναλυτικά η βαθμολογία της περσινής Πρέμιερ Λιγκ πριν την Boxing Day:

1.       Λέστερ 38

2.       Άρσεναλ 36

3.       Μάντσεστερ Σίτι 32

4.       Τότεναμ 29

5.       Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 29

6.       Κρίσταλ Πάλας 29

*Η Λίβερπουλ ήταν 9η με 24 και η Τσέλσι 15η με 18