H 11η ώρα, της 11ης μέρας του 11ου μήνα!

Ημέρα μνήμης για όσους έχουν χάσει τη ζωή τους σε καιρό πολέμου είναι η σημερινή για τις χώρες της κοινοπολιτείας



H 11η ώρα, της 11ης μέρας του 11ου μήνα!

Η 11η Νοεμβρίου επιλέχθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο τον 5ο το 1919 για να τιμηθεί (με δυο λεπτά σιγή) η μνήμη όσων στρατιωτών έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 11/11/1918 με την υπογραφή ανακωχής και την ανευ όρων συνθηκολόγηση των Γερμανών. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές οι εχθροπραξίες ολοκληρώθηκαν «την 11η ώρα, της 11ης ημέρας του 11ου μήνα».

To επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης είναι το κενοτάφιο που βρίσκεται στο Γουαιτχολ του Λονδίνου και το οποίο δημιουργήθηκε το 1919 για να τιμηθούν οι νεκροί του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα στο μνημείο χαράχθηκαν και οι χρονιές που διήρκησε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το σύμβολο της ημέρας είναι η παπαρούνα, η οποία επιλέχθηκε για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί το συγκεκριμένο φυτό άνθιζε στη Φλάνδρα (όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες μάχες του Α Παγκοσμίου Πολέμου), αλλά και επειδή το κόκκινο χρώμα της συμβολίζει το αίμα που χύθηκε στον πόλεμο.

Από το 1921, η παπαρούνα ξεκίνησε να πωλείται στο Λονδίνο και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των βετεράνων του πολέμου.