Εισαγωγή στην Πρέμιερ Λιγκ της σεζόν 2016-2017

Με την περυσινή πρωταθλήτρια Λέστερ να ανοίγει την αυλαία το Σάββατο το μεσημέρι (13/08, 14:30) στην έδρα της Χαλ, βγαίνει επίσημα στη σέντρα η φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Το england365.gr παρουσιάζει έναν οδηγό, προκειμένου να κατατοπίσει τους αναγνώστες του για την κατάσταση των 20 «μονομάχων» που ρίχνονται στη μάχη του 118ου πρωταθλήματος Αγγλίας και 25ου από την καθιέρωση της σημερινής του ονομασίας ως «Premier League». 



Εισαγωγή στην Πρέμιερ Λιγκ της σεζόν 2016-2017

Ύστερα από 90 ημέρες (88 αν υπολογίσουμε το εξ αναβολής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπόρνμουθ), η «μεγάλη κατηγορία» του «Νησιού» επανέρχεται δριμύτερη, καθώς ο φετινός «μαραθώνιος» των 38 αγωνιστικών αναμένεται να είναι από τους πιο αμφίρροπους των τελευταίων ετών.

Μετά το «παραμύθι» των «αλεπούδων», είναι σίγουρα δύσκολο να περιμένουμε και τη νέα χρονιά μία αντίστοιχου μεγέθους έκπληξη, η προηγούμενη σεζόν, όμως, απέδειξε περίτρανα, ότι δεν χωρούν προβλέψεις στο συναρπαστικό αυτό πρωτάθλημα.

Ας εξετάσουμε αναλυτικότερα το πως έχουν προετοιμαστεί μέχρι στιγμής οι 20 σύλλογοι λίγο πριν το εναρκτήριο λάκτισμα της κορυφής στην πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Λέστερ: Εξαιρετικά δύσκολο το να επαναλάβει τον άθλο της προηγούμενης σεζόν, ωστόσο, στόχος των «αλεπούδων», όπως έχει δηλώσει κι ο προπονητής της ομάδας, Κλαούντιο Ρανιέρι, είναι η σταδιακή σταθεροποίηση της ομάδας στα υψηλά στρώματα της Πρέμιερ Λιγκ. Μπορεί ο Καντέ να αποχώρησε για την Τσέλσι, ο Ιταλός τεχνικός, όμως, θεωρεί ότι βρήκε άξιο αντικαταστάτη του στον πρώην αμυντικό μέσο της Νις, Ναμπαλί Μεντί. Ο Μαχρέζ αναμένεται να ακολουθήσει το δρόμο των Βάρντι, Σμάιχελ και να παραμείνει στη Λέστερ. Πολύ καλή προσθήκη και ο Νιγηριανός επιθετικός, Αχμέντ Μούσα, ο οποίος αποκτήθηκε από την πρωταθλήτρια Ρωσίας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και  στα μέχρι στιγμής φιλικά των πρωταθλητών Αγγλίας έχει ξεχωρίσει. Ο 23χρονος αποτελεί και την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου (16,6 εκατομμύρια λίρες). Αποκτήθηκαν επίσης και οι Καπούστκα (Πολωνός μέσος, πρώην Κρακοβία), Τσίλερ (Γερμανός τερματοφύλακας, πρώην Ανόβερο), Λουίς Ερνάντεθ (Ισπανός αμυντικός, πρώην Σπόρτινγκ Χιχόν). Με αυξημένες υποχρεώσεις τη φετινή χρονιά, λόγω Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμα και μία έξοδος στο Γιουρόπα Λιγκ την ερχόμενη σεζόν θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την ομάδα που εξέπληξε πέρυσι την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα.

Άρσεναλ: Ξεκινάει κάθε χρόνο με στόχο το πρωτάθλημα και καταλήγει να αρκείται με την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αλσατός τεχνικός της ομάδας, Αρσέν Βενγκέρ, ζήτησε περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση στις θέσεις του στόπερ (είναι κοντά στο να κλείσει ο Γερμανός διεθνής αμυντικός Μουστάφι από τη Βαλένθια) και του σέντερ φορ, ενώ στη μεσαία γραμμή αποκτήθηκε από την Γκλάντμπαχ ο Ελβετός διεθνής μέσος, Γκρανίτ Τζάκα που αποτελεί έναν από τους πιο εξελίξιμους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως (κόστισε κοντά στις 35 εκατομμύρια λίρες). «Κανονιέρης» θα είναι από φέτος και ο 20χρονος Άγγλος αμυντικός που έπαιζε στην Μπόλτον, Ρομπ Χόλντινγκ. Παρελθόν μετά από πολλά χρόνια αποτελούν οι Τόμας Ροζίτσκι (ελεύθερος) και Μίκελ Αρτέτα (αποσύρθηκε). Οι βλέψεις για την καινούρια χρονιά είναι οι συνήθεις. Παρά ταύτα, δεδομένου του υψηλότατου ανταγωνισμού της Πρέμιερ Λιγκ, είναι πιο πιθανή μία θέση στην τετράδα, παρά το πολυπόθητο τρόπαιο του πρωταθλητή που έχει να γευτεί τη χαρά της κατάκτησής του η Άρσεναλ από το 2004.

Τότεναμ: Παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο, το σύνολο του Μαουρίτσιο Ποκετίνο έφτασε πέρυσι μία… ανάσα πριν «κόψει» πρώτο το νήμα στην Αγγλία, εντούτοις πρόλαβε να το κάνει αυτό η Λέστερ και στο τέλος «έκλεψε» και τη 2η θέση η «μισητή» συμπολίτισσα Άρσεναλ. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ήταν ο δικός της σέντερ φορ, Χάρι Κέιν (25 γκολ). Μοναδικός παίκτης που αποχώρησε από το «White Hart Lane» ήταν ο Άλεξ Πρίτσαρντ που υπέγραψε στη Νόριτς. Δύο οι μέχρι στιγμής προσθήκες των «spurs» που απέκτησαν τον πρώτο σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος από την Άλκμααρ, Βίνσεντ Γιάνσεν (27 γκολ), αλλά και τον Κενυάτη αμυντικό μέσο, Βίκτορ Γουανιάμα από τη Σαουθάμπτον. Με το Τσάμπιονς Λιγκ να εντάσσεται πλέον στο πρόγραμμα, αλλά με τις βασικές μονάδες να παραμένουν στην ομάδα, η Τότεναμ θα επιδιώξει μία αντίστοιχη πορεία στο φετινό «μαραθώνιο», με την εκ νέου έξοδο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση να είναι μία ευκταία κατάληξη το Μάιο του 2017.

Μάντσεστερ Σίτι: Πετυχημένη η πορεία της στην Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης. Κατέκτησε και το Λιγκ Καπ Αγγλίας με αντίπαλο τη Λίβερπουλ στον τελικό. Παρ‘ όλα αυτά, μετά βίας εξασφάλισε τη θέση της στα πλέι οφ του ερχόμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (ισοβάθμισε με Γιουνάιτεντ και επικράτησε λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων). Το Μανουέλ Πελεγκρίνι διαδέχθηκε ο Πεπ Γκουαρδιόλα και οι βλέψεις διοίκησης και κόσμου των πολιτών είναι η ομάδα σε βάθος λίγων ετών να γευτεί ανάλογες επιτυχίες των προηγούμενων συλλόγων που ανέλαβε ο Καταλανός (Μπαρτσελόνα, Μπάγερν), κυρίως φυσικά στοχεύοντας στο τρόπαιο με τα... μεγάλα αυτιά! Χρονιά μεγάλων αλλαγών, λοιπόν, καθώς μετά τους Ράιτ (Άγγλος τερματοφύλακας, αποσύρθηκε) και Ντεμικέλις, την πόρτα της εξόδου από το «Ετιχάντ» αναμένεται να δουν -σε πρώτη φάση- και οι Νασρί, Μπονί και Μανγκαλά. Παράλληλα, μαζί με την πρόσληψη του Γκουαρδιόλα, είχαμε και την έλευση πολλών νεαρών στην πλειοψηφία τους ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα, τους Γκουντογκάν (Γερμανός μέσος, πρώην Ντόρτμουντ), Νολίτο (Ισπανός επιθετικός, πρώην Θέλτα), Σανέ (Γερμανός επιθετικός, πρώην Σάλκε), Ζιντσένκο (Ουκρανός μέσος, πρώην Ούφα), Στόουνς (Άγγλος αμυντικός, πρώην Έβερτον). Αποκτήθηκαν επίσης, αλλά δόθηκαν δανεικοί οι Μούι (Αυστραλός μέσος, πρώην Μέλμπουρν Σίτι, δανεικός στη Χάντερσφιλντ), Γκάμπριελ Ζέσους (Βραζιλιάνος επιθετικός, παρέμεινε δανεικός στην Παλμέιρας) και Μάρλος Μορένο (Κολομβιανός επιθετικός, πρώην Ατλέτικο Νασιονάλ, δανεικός στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια). Φέτος προβλέπεται να θεμελιωθούν οι «βάσεις» του μέλλοντος. Θα δώσει μάχη για τον τίτλο, όπου φέτος οι μνηστήρες θα είναι πολλοί και αξιόμαχοι.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μοναδική επιτυχία της την περσινή σεζόν ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου Αγγλίας. Όπως και η συμπολίτισσα Σίτι, έτσι και η Γιουνάιτεντ, «άλλαξε σελίδα» με την πρόσληψη του Ζοσέ Μουρίνιο  στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» που αντικατέστησε το Λουίς Φαν Χααλ, ο οποίος δέχθηκε σκληρή κριτική -δικαιολογημένα ως ένα σημείο- για την εικόνα της ομάδας. Πέραν του Πορτογάλου προπονητή, η έλευση του Αρμένιου μεσοεπιθετικού, Χένρικ Μχιταριάν (πρώην Ντόρτμουντ), του Σουηδού σούπερ σταρ επιθετικού, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (πέρυσι Παρί Σεν Ζερμέν), αλλά και της μεταγραφής-ρεκόρ από τη Γιουβέντους που ήταν το… σίριαλ του καλοκαιριού, Πολ Πογκμπά, ανεβάζει κατακόρυφα τις προσδοκίες των παροικούντων την «κόκκινη πλευρά» του Μάντσεστερ, οι οποίοι επιθυμούν την άμεση επιστροφή στα επίπεδα της εποχής του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Αποκτήθηκε επίσης και ο Ιβοριανός στόπερ, Έρικ Μπεϊγί από τη Βιγιαρεάλ, ενώ αρκετές αναμένεται να είναι και οι εκκαθαρίσεις στο ρόστερ της ομάδας. Ήδη παρελθόν αποτελούν οι Πάουελ, Βαλντές, ενώ έχει δοθεί δανεικός ο Βαρέλα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Αναμένονται αρκετές ακόμα αποχωρήσεις με πιο «ηχηρή» αυτή του Σβαϊνστάιγκερ. Μπορούμε να πούμε ότι η κατάκτηση του «Community Shield» άνοιξε την... όρεξη για τίτλους σε κόσμο και ιθύνοντες της Γιουνάιτεντ. Επομένως, μπορεί ο σύλλογος να υφίσταται μία μεταβατική περίοδο, ωστόσο, οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Διεκδίκηση εγχώριων τίτλων, Γιουρόπα Λιγκ και συμμετοχή ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σαουθάμπτον: Άλλη μία επιτυχημένη χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ που της έδωσε ξανά ευρωπαϊκό εισιτήριο ήταν η περυσινή για τους «Αγίους».  Αυτή τη φορά, όμως, ελπίζει να κάνει στο Γιουρόπα Λιγκ ένα βήμα παραπάνω, καθώς πέρυσι αποκλείστηκε μόλις στα πλέι οφ της διοργάνωσης από τη δανέζικη Μίντιλαντ. Με μία πρώτη ματιά, μάλλον αποδυναμωμένη παρουσιάζεται φέτος, καθώς έχασε τους Μανέ, Πελέ και Γουανιγιάμα, ενώ αμφίβολο μοιάζει το μέλλον του πρωταθλητή Ευρώπης, Πορτογάλου στόπερ, Ζοσέ Φόντε. Παρελθόν αποτελούν και οι Κέλβιν Ντέιβις (αποσύρθηκε) και Χουάνμι (Ρεάλ Σοσιεδάδ). Δανεικοί οι Γκαζανίγκα (Ράγιο Βαγιεκάνο), Τζέισον ΜακΚάρθι (Γουόλσολ). Από την άλλη, αποκτήθηκαν οι Χόιμπεργκ (Δανός μέσος, πρώην Μπάγερν), Ρέντμοντ (Άγγλος εξτρέμ, πρώην Νόριτς), Άλεξ ΜακΚάρθι (Άγγλος τερματοφύλακας, πρώην Κρίσταλ Πάλας) και Πιέντ (Γάλλος αμυντικός, πρώην Νις). Διαδοχή είχαμε και στον πάγκο της Σαουθάμπτον, με τον Γάλλο Κλοντ Πιέλ να αντικαθιστά το Ρόναλντ Κούμαν. Αυτό που σίγουρα θα επιδιώξει ο σύλλογος είναι να διατηρήσει το καλό πρόσωπο των τελευταίων ετών που τον θέλει να κοιτάει προς τις «ευρωπαϊκές» θέσεις της Πρέμιερ Λιγκ  και να αποδίδει κατά διαστήματα όμορφο ποδόσφαιρο. Μοιάζει δύσκολο να επιτύχει και του χρόνου ευρωπαϊκή  έξοδο, ωστόσο, πρόκειται για μία ομάδα που μπορεί και ανταπεξέρχεται στις απώλειες πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών (όπως πέρυσι οι Μανέ και Πελέ).

Γουέστ Χαμ: Ιστορική η περυσινή σεζόν για τα «σφυριά», καθώς αποχαιρέτησαν την ιστορική τους έδρα, το «Μπόλεϊν Γκράουντ», για να εγκατασταθούν από τη νέα χρονιά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Πέτυχαν πολλές νίκες επί μεγάλων αντιπάλων και φέτος με την παραμονή του Παγιέ και την ενδυνάμωση του ρόστερ επιθυμούν, κατά δήλωση και του Κροάτη προπονητή της ομάδας, Σλάβεν Μπίλιτς, να ανέβουν επίπεδο. Αίσθηση προκάλεσε η μεταγραφή του Γκανέζου επιθετικού, Αντρέ Αγιού, από τη Σουόνσι, ενώ στην ομάδα εντάχθηκαν και οι Φεγκουλί (Αλγερινός εξτρέμ από Βαλένθια), Νόρντβαϊτ (Νορβηγός μεσοαμυντικός από Γκλάντμπαχ), Μαζουακού (Γάλλος αριστερός μπακ από Ολυμπιακό), Φλέτσερ (Άγγλος επιθετικός από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Τερέ (Τούρκος μεσοεπιθετικός, δανεικός από Μπεσίκτας). Πωλήθηκε ο Τζέιμς Τόμκινς (στόπερ) στην Κρίσταλ Πάλας, αποχώρησαν οι Λι και Ο’Μπράιαν. Αν κρίνουμε από τις κινήσεις της Γουέστ Χαμ, οι βλέψεις για το Μάιο του 2017 θα είναι τουλάχιστον η κατάληψη μιας υψηλότερης θέσης στην τελική κατάταξη.

Λίβερπουλ: Έχασε τους τελικούς σε Γιουρόπα Λιγκ και Λιγκ Καπ, ο τρόπος, όμως, που έφτασε στον ευρωπαϊκό τελικό αποκλείοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, -ιδίως- την Ντόρτμουντ και τη Βιγιαρεάλ, θύμισε την… παλιά καλή Λίβερπουλ, την οποία ο Γερμανός τεχνικός της, Γιούργκεν Κλοπ, επιχειρεί να αναδομήσει οδηγόντας τη στις δόξες του κραταιού παρελθόντος της. Νέα μέλη στο «Άνφιλντ» αποτελούν οι Ματίπ (Καμερουνέζος αμυντικός, πρώην Σάλκε), Κάριους (Γερμανός τερματοφύλακας, πρώην Μάιντς), Κλάβαν (Εσθονός αμυντικός, πρώην Άουγκσμπουργκ), Μάνινγκερ (Αυστριακός τερματοφύλακας, πρώην Άουγκσμπουργκ) ενώ ξεχώρισαν οι μεταγραφές των μεσοεπιθετικών Σαντιό Μανέ (Σενεγαλέζος, πρώην Σαουθάμπτον) και Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ (Ολλανδός, πρώην Νιουκάστλ). Επιπλέον, εντάχθηκε και επίσημα στους «reds» ο Γκρούιτς (Σέρβος μέσος, έπαιζε ως δανεικός στον Ερυθρό Αστέρα). Αποχώρησαν οι Άλεν, Άιμπ, Τουρέ, Σκρτελ, αλλά και αρκετοί ακόμη ποδοσφαιριστές (Σμιθ, Τεϊσέιρα, Κανός, Ρόσιτερ, Σινκλέρ, Γεσίλ, ΜακΛάφλιν, Κλίρι). Δανεικοί δόθηκαν οι Φλάναγκαν (Μπέρνλι), Γουόρντ (Χάντερσφιλντ) και Μπογκντάν (Γουίγκαν). Με τη φετινή απουσία των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να κυνηγήσει κάτι πολύ καλύτερο στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος από την ελάχιστη για τις φιλοδοξίες της 8η θέση επιδιώκοντας παράλληλα και τη διάκριση σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ Αγγλίας.

Στόουκ: Μόνιμα στην 9η θέση τις τελευταίες τρεις περιόδους, οι «πότερς» έχουν απεμπλακεί αυτά τα χρόνια από την αγωνία της παραμονής στην Πρέμιερ Λιγκ και κοιτάζουν μόνο προς τα πάνω. Πολύ σημαντική η προσθήκη του Ουαλού διεθνή μέσου, Τζο Άλεν, από τη Λίβερπουλ, ο οποίος εντυπωσίασε στο Euro της Γαλλίας. Επένδυση για το μέλλον αποτελεί ο 19χρονος μεσοεπιθετικός που αποκτήθηκε από την Αλ Αχλί, Ραμαντάν Σόμπι, όπως και ο επίσης 19χρονος Ιρλανδός αμυντικός, Ράιαν Σουίνεϊ, τον οποίο πήρε από τη Γουίμπλεντον. Παρά τις «σειρήνες» που έχουν ακουστεί, εξακολουθεί να διατηρεί στις τάξεις της και τον Αυστριακό εξτρέμ, Μάρκο Αρναούτοβιτς. Έληξε το συμβόλαιο του Πίτερ Οντεμουίνγκι (έπαιζε πέρυσι δανεικός στην Μπρίστολ Σίτι). Ελάχιστες ανακατατάξεις είχε στο έμψυχο δυναμικό της η Στόουκ που διατήρησε όλο το περυσινό της ρόστερ και στόχος της ομάδας του Μαρκ Χιουζ είναι να διατηρήσει τουλάχιστον τα κεκτημένα των τελευταίων ετών.

Τσέλσι: Αν εξαιρέσουμε την αξιοπρεπή πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου μετά την πρωτιά στον όμιλό της, αποκλείστηκε δύσκολα στους «16» από την Παρί Σεν Ζερμέν, το εγχώριο σκέλος της σεζόν 2015-2016 χαρακτηρίζεται επιεικώς απογοητευτικό, με τους «μπλε» να «φλερτάρουν» κατά τον πρώτο γύρο ακόμα και με το φάσμα του υποβιβασμού! Όπως αρκετές ομάδες φέτος, έτσι και οι Λονδρέζοι κάνουν καινούριο ξεκίνημα, όσον αφορά την επιλογή στην τεχνική ηγεσία, με το μέχρι πρότινος προπονητή της Εθνικής Ιταλίας, Αντόνιο Κόντε, να αναλαμβάνει τη ζόρικη αποστολή να επαναφέρει την Τσέλσι στο δύσβατο δρόμο του πρωταθλητισμού στην Πρέμιερ Λιγκ και την άμεση επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Δύο οι μεταγραφές της ομάδας μέχρι στιγμής, καθώς αποκτήθηκε το «μηχανάκι» των περυσινών πρωταθλητών της Λέστερ, ο Γάλλος αμυντικός χαφ Ενγκολό Καντέ και ο Βέλγος επιθετικός, Μίτσι Μπατσουαγί, ο οποίος ήρθε από τη Μαρσέιγ. Όσον αφορά το περυσινό ρόστερ, δεν υπήρξε κάποια αποχώρηση παίκτη-κλειδί και έτσι, παρελθόν από το «Στάμφορντ Μπριτζ» αποτέλεσαν οι Πάτο, Φαλκάο (δεν ανανέωθηκαν οι δανεισμοί τους), Αμέλια, Σαλάχ και Σουίφτ. Ερωτηματικά γύρω από το μέλλον του Ντιέγκο Κόστα στο Λονδίνο, για τον οποίο έχουν κυκλοφορήσει μεταγραφικά σενάρια περί επιστροφής του στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Έβερτον: Μέχρι τον πρώτο γύρο ήταν μέσα στο «κόλπο» της Ευρώπης, ωστόσο, η απόδοση της ομάδας έπεσε στη συνέχεια. Όπως και το 2015, τερμάτισε στην 11η θέση, κάτι που σαφώς δεν ευχαριστεί κανέναν στις τάξεις των «ζαχαρωτών», τα οποία προσέλαβαν τον Ιούνιο το Ρόναλντ Κούμαν στην τεχνική ηγεσία (στη θέση του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ), ώστε να κάνουν ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Ο Στόουνς πωλήθηκε στη Σίτι αντί του ποσού-ρεκόρ για αμυντικό των 47,5 εκατομμυρίων λιρών, ενώ παρελθόν από το «Γκούντισον Παρκ» αποτέλεσαν παίκτες με χρόνια προσφοράς στην ομάδα, όπως ο αρχηγός-σημαία Τόνι Χίμπερτ (26 συναπτά έτη μέλος της ομάδας), αλλά και οι Όσμαν, Χάουαρντ, Πίεναρ. Δεν υπολογίζονται επίσης οι Νιάσε και ΜακΓκίντι. Αμφίβολο είναι το μέλλον του Βέλγου επιθετικού και πρώτου σκόρερ της Έβερτον την τελευταία τριετία, Ρομέλου Λουκάκου, με τα δημοσιεύματα να τον θέλουν παίκτη της Τσέλσι ως το τέλος του καλοκαιριού. Παρ’ όλα αυτά, ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ έχει ενισχυθεί με τους Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ (Ολλανδός τερματοφύλακας, πρώην Φούλαμ, πέρυσι έπαιζε Σαουθάμπτον), Άσλεϊ Γουίλιαμς (αρχηγός της Εθνικής Ουαλίας, αμυντικός, πρώην Σουόνσι), Ιντρίσα Γκεγιέ (Σενεγαλέζος μέσος, πρώην Άστον Βίλα) και βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους ποδοσφαιριστές που αναμένεται να στελεχώσουν το φετινό σύνολο του Ολλανδού τεχνικού. Στόχος της Έβερτον και με τον... αέρα του καινούριου προπονητή είναι να ξεφύγει από τη μετριότητα των τελευταίων ετών και να πετύχει την έξοδο -καταρχήν- στο Γιουρόπα Λιγκ.

Σουόνσι: Σταθερή η παρουσία της στην Πρέμιερ Λιγκ από το 2011, όταν και προβιβάστηκε στη μεγάλη κατηγορία για παρθενική φορά, κορυφαία στιγμή της η κατάκτηση του Λιγκ Καπ το 2013. Κινδύνεψε άμεσα με υποβιβασμό την περυσινή χρονιά, ωστόσο με την πρόσληψη του Γκουιντολίν στον πάγκο της ομάδας στα μέσα της σεζόν, κέρδισε την παραμονή της για έκτη συνεχή χρονιά στην πρώτη βαθμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Σημαντικό το κενό που δημιουργείται από την πώληση του πρώην αρχηγού της ομάδας, Άσλεϊ Γουίλιαμς, στην Έβερτον, αλλά και του Αντρέ Αγιού στη Γουέστ Χαμ, ενώ παρελθόν από το «Liberty Stadium» αποτέλεσε και ο Παλόσκι. Δανεικοί δόθηκαν αρκετοί παίκτες, ξεχωρίζει ο δανεισμός του Γκομίς στη Μαρσέιγ. Οι μεταγραφικές προσθήκες μέχρι στιγμής είναι οι Φερνάντο Γιορέντε (Ισπανός φορ, πρώην Σεβίλλη), Μπόρχα Μπαστόν (Ισπανός φορ, αγωνιζόταν στην Έιμπαρ ως δανεικός από την Ατλέτικο Μαδρίτης), Μαρκ Μπιρίγκιτι (Αυστραλός τερματοφύλακας, πρώην Νιουκάστλ Τζετς), Μίκε Φαν ντερ Χόορν (Ολλανδός αμυντικός, πρώην Άγιαξ), ενώ «μόνιμος» έγινε και ο Λερόι Φερ (Ολλανδός μέσος, έπαιζε πέρυσι ως δανεικός από την ΚΠΡ). Στόχος φέτος για τους «κύκνους» θα είναι σε πρώτη φάση μία πιο άνετη παραμονή στην Πρέμιερ, αν και το ρόστερ φαίνεται σε πρώτη φάση αποδυναμωμένο, οπότε η αποστολή του Ιταλού τεχνικού και τον παικτών του προδιαγράφεται αρκετά δύσκολη φέτος.

Γουότφορντ: Ο περυσινός πολύ καλός α’ γύρος που πραγματοποίησε δεν είχε συνέχεια στο δεύτερο μισό και από την έξοδο στο Γιορόπα Λιγκ, προσπαθούσε να αποφύγει τις κατώτερες θέσεις του πρωταθλήματος. Οι «hornets» δεν πρωτοτύπησαν σε σύγκριση με άλλες ομάδες της Πρέμιερ και θα ξεκινήσουν με νέο προπονητή στον πάγκο τη σεζόν 2016-2017, καθώς τον Ισπανό Κίκε Φλόρες, αντικατέστησε ο Ιταλός τεχνικός (πρώην Νάπολι, Ίντερ) Βάλτερ Ματσάρι. Έδωσε μάχη μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να κρατήσει τις δύο επιθετικές «αιχμές» της, τον αρχηγό, Τρόι Ντίνεϊ και τον Οντιόν Ιγκαλό. Τις αποδεσμεύσεις των Αμπντί (πωλήθηκε στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ), Ανγκέλα, Ντόχερτι και Έκστραντ αναπλήρωσαν οι ελεύσεις των Σακσές (Νιγηριανός επιθετικός, πρώην Γρανάδα), Τζα Τζετζέ (Ιβοριανός πλάγιος μπακ, πρώην Μαρσέιγ), Καμπασέλε (Βέλγος αμυντικός, πρώην Γκενκ), Ντουκουρέ (Γάλλος μέσος, πρώην Γρανάδα), Σινκλέρ (Άγγλος επιθετικός, πρώην Λίβερπουλ) και Ζουνίγκα (Κολομβιανός πλάγιος αμυντικός, δανεικός από Νάπολι). Δανεικός δόθηκε ο Μπέρχαϊς (Φέγενορντ). Πλουσιότερα επανδρωμένο είναι το υλικό της Γουότφορντ φέτος (όπου αγωνίζεται και ο Έλληνας διεθνής πλάγιος μεσοαμυντικός, Χοσέ Χολέμπας). Αρχικός στόχος θα είναι η καταρχήν εύκολη παραμονή, αλλά στο «Βικάρατζ Ρόουντ» φαντάζει πιθανόν να... γλυκοκοιτάζουν και τα ανώτερα στρώματα του βαθμολογικού πίνακα.

Γουέστ Μπρομ: Ο Τόνι Πιούλις προσλήφθηκε στο μέσο της περυσινής σεζόν και η αποστολή του να σώσει τους «baggies» εξετελέσθη. Παρόμοιο έργο αναμένεται να έχει και φέτος ο Ουαλός τεχνικός, το οποίο φαίνεται να δυσχεραίνει μάλιστα, με τη διαφαινόμενη αποχώρηση από το «Χόθορνς» του Σάιντο Μπεραχίνο. Παρελθόν αποτέλεσαν ήδη οι Ανιτσέμπε, Σεσενιόν και Λίντεγκααρντ, ενώ στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται και ο Τσέστερ που οδεύει προς Άστον Βίλα. Μοναδική έως τώρα προσθήκη είναι αυτή του Σκωτσέζου μεσοεπιθετικού, Ματ Φίλιπς (πρώην ΚΠΡ), τη στιγμή που «ναυάγησε» η μεταγραφή του Ντιαφρά Σακό από τη Γουέστ Χαμ (κόπηκε στα ιατρικά). Νέα σελίδα γύρισε η ομάδα, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών κατέχει πλέον ένας κινέζικος επενδυτικός όμιλος (Yunyi Guokai (Shanghai) Sports Development Limited). Θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, το νέο «αφεντικό» της ομάδας, Γκουοτσουάν Λάι, θα επιδιώξει να ενισχύσει την ομάδα, προκειμένου να πετύχει την παραμονή της για άλλη μία χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ.

Κρίσταλ Πάλας: Η αγωνιστική καθίζηση στο δεύτερο μέρος της περυσινής σεζόν, όπου από την 5η θέση, βρέθηκε ως και 16η  μπλέκοντας με σενάρια υποβιβασμού, μπορεί να ερμηνευτεί μόνο από το ότι στην πορεία επιχείρησε να βγει στην Ευρώπη μέσω του κυπέλλου, στον τελικό του οποίου βρέθηκε ύστερα από 26χρόνια, απέναντι μάλιστα στον ίδιο αντίπαλο. Οι «αετοί» προηγήθηκαν, ωστόσο, όπως το 1990, έτσι και τον περασμένο Μάιο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου. Αντεμπαγιόρ, Γκέιλ, Μαριάπα, ΜακΚάρθι, Σαμάκ αποχώρησαν από το «Σέλχαρστ Παρκ», ενώ ο Μπρέντε Χάνγκελαντ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Νέα μέλη στην ομάδα είναι οι Μανταντά (Γάλλος τερματοφύλακας, πρώην Μαρσέιγ), Τόμκινς (Άγγλος αμυντικός, πρώην Γουέστ Χαμ) και Τάουνσεντ (Άγγλος ακραίος μεσοεπιθετικός, πρώην Νιουκάστλ). Με τον Άλαν Πάρντιου από το Γενάρη στον πάγκο τους, οι Λονδρέζοι θα επιδιώξουν να έχουν φέτος μία πιο σταθερή πορεία προσδοκώντας στην κατάληψη μίας θέσης που να απέχει αρκετά από την επικίνδυνη ζώνη της Τσάμπιονσιπ.

Μπόρνμουθ: Με το νεαρότερο προπονητή (38 ετών) στην Πρέμιερ Λιγκ, στην πρώτη παρουσία της ιστορίας της στη μεγάλη κατηγορία, η παραμονή και μόνο των «cherries» αποτέλεσε πέρυσι τεράστια επιτυχία. Παρελθόν από το σύλλογο αποτελούν οι Έλφικ (αρχηγός μέχρι πρότινος) και Ρίτσι που αποτελούσαν βασικές μονάδες του ρόστερ της προηγούμενης πειόδου. Έληξε ο δανεισμός του Ιτούρμπε από τη Ρόμα, ενώ δανεικός στην Μπράιτον δόθηκε ο Μάρεϊ. Δυναμικά έχει κινηθεί πάντως ο σύλλογος του αγγλικού νότου στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, με την αγορά του Άγγλου εξτρέμ, Τζόρνταν Άιμπ, από τη Λίβερπουλ αντί 15 εκατομμυρίων λιρών να είναι μία κίνηση στην οποία στηρίζουν πολλά εν όψει της νέας σεζόν οι άνθρωποι της ομάδας. Αποκτήθηκαν επίσης, οι Σμιθ (Αυστραλός αριστερός μπακ, πρώην Λίβερπουλ), Μουσέ (Γάλλος επιθετικός, πρώην Χάβρη), Κουκ (Άγγλος μέσος, πρώην Λιντς) και Χάιντμαν (Αμερικανός μέσος, πρώην Φούλαμ). Έχοντας πλέον μεγαλύτερη εμπειρία από την κορυφαία βαθμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο τεχνικός Γκάρι Μονκ και η ομάδα της Μπόρνμουθ θα επιδιώξουν και φέτος τη σταθεροποίηση στους «μεγάλους» της χώρας.

Σάντερλαντ: Μόλις πέντε αγωνιστικές πριν από τη λήξη του περυσινού πρωταθλήματος κατόρθωσε να βγει από τη «διακεκαυμένη ζώνη», μα έκτοτε, δεν κατρακύλησε ξανά και παρέμεινε και φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ. Η ευτυχής αυτή κατάληξη για τις «μαυρόγατες» πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στο νέο πλέον προπονητή της Εθνικής Αγγλίας, Σαμ Άλαρνταϊς. Ένεκα, λοιπόν, των «τριών λιονταριών», η Σάντερλαντ προχώρησε και αυτή σε αλλαγή της ηγεσίας στον πάγκο, με τον Ντέιβιντ Μόγιες να διαδέχεται το νυν ομοσπονδιακό τεχνικό. Τρεις είναι οι μέχρι στιγμής παίκτες που έχουν διαβεί το κατώφλι του «Σταδίου του Φωτός». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Τζιλομποτζί (Σενεγαλέζος στόπερ, πρώην Τσέλσι, πέρυσι δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης), ΜακΝέρ (Βορειοϊρλανδός αμυντικός, πρώην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Λοβ (Σκωτσέζος αμυντικός, πρώην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Έφυγαν από την ομάδα οι Μπράουν, Γκράχαμ, Χάρπερ, Σμιθ. Δανεικοί δόθηκαν οι Μάθιους, Κόατες, Μπάκλεϊ, ενώ «σειρήνες» από Έβερτον ακούγονται για τον Κονέ. Στο ρόστερ υπάρχει και ο πρώην εξτρέμ του Παναθηναϊκού, Χάρης Μαυρίας. Ο 53χρονος κόουτς έχει δηλώσει πως επιθυμία του είναι να αναβαθμίσει τις βλέψεις του νέου του συλλόγου, ωστόσο, σε πρώτη φάση η Σάντερλαντ θα προσπαθήσει να αποφύγει τις περιπέτειες υποβιβασμού, στις οποίες, αν και στο τέλος γλυτώνει, μπλέκει μόνιμα την τελευταία -σχεδόν- δεκαετία.

Μπέρνλι: Πέτυχε την άμεση επάνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ ως πρωταθλήτρια μάλιστα της Τσάμπιονσιπ. Ο προπονητής των «clarets», Σον Ντάις, έχει διατηρήσει τον ίδιο κορμό της ομάδας που πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία το 2015. Αποκτήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι οι Γκούντμουντσον (Ισλανδός πλάγιος μεσοεπιθετικός, πρώην Τσάρλτον), Πόουπ (Άγγλος τερματοφύλακας, πρώην Τσάρλτον) και Φλάναγκαν (Άγγλος πλάγιος μπακ, δανεικός από Λίβερπουλ), ενώ από το «Τερφ Μουρ» αποχώρησαν οι Μπάρτον και Νταφ (αποσύρθηκε από την ενεργό δράση). Ο σύλλογος της δυτικής Αγγλίας στηρίζει πολλά στον πρώτο σκόρερ της περυσινής Τσάμπιονσιπ, Αντρέ Γκρέι (25 γκολ), αλλά και στον αρχηγό και Άγγλο διεθνή τερματοφύλακα, Τομ Χίτον. Σκληρή ομάδα η Μπέρνλι, το πρώτο πράγμα που θέτει ως στόχο για το Μάιο του 2017 είναι ό,τι δεν πέτυχε το 2015, να διατηρηθεί, δηλαδή, στη μεγάλη κατηγορία. Έχει πολλές πιθανότητες να το επιτύχει, καθότι το ρόστερ της είναι αξιόλογο, ωστόσο, ο ανταγωνισμός φέτος αναμένεται έντονος και το έργο του 45χρονου κόουτς και των παικτών του, μόνο εύκολο δεν προμηνύεται.

Μίντλεσμπρο: Έχασε την άνοδο στα πλέι οφ ανόδου από τη Νόριτς το 2015, μα φέτος πείσμωσε και κατάφερε την απευθείας άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Βασικός πυλώνας στην επιστροφή της «Μπόρο» ήταν και ο Έλληνας τερματοφύλακας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κατείχε το ρεκόρ απαραβίαστης εστίας (22 ματς) στην περυσινή Τσάμπιονσιπ. Το σύνολο του Αϊτόρ Καράνκα ενισχύθηκε αρκετά κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Ξεχωρίζει η απόκτηση του 30χρονου Ισπανού φορ, Άλβαρο Νεγρέδο, υπό μορφή δανεισμού από τη Βαλένθια. Στο «Ρίβερσαϊντ» ήρθαν ακόμη, οι Βίκτορ Βαλντές (Ισπανός τερματοφύλακας, πρώην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έπαιζε δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης), Γκούζαν (ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής ΗΠΑ, πρώην Άστον Βίλα), Φίσερ (Δανός εξτρέμ, πρώην Άγιαξ), Μπαραγάν (Ισπανός δεξιός μπακ, πρώην Βαλένθια), Εσπινόσα (Κολομβιανός αμυντικός, πρώην Σπόρτινγκ Χιχόν) και Ντε Ρόον (Ολλανδός μέσος, πρώην Αταλάντα). Παίκτης της ομάδας και επίσημα έγινε ο Ραμίρες (Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός, έπαιζε δανεικός από τη Σαουθάμπτον). Επτά χρόνια μακριά από τη μεγάλη κατηγορία, η Μίντλεσμπρο θα έχει στο νου της καταρχήν πώς θα απεμπλακεί από τις τελευταίες θέσεις, για την αποφυγή των οποίων αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη με τους ανταγωνιστές της.

Χαλ: Επανήλθε άμεσα στα «μεγάλα σαλόνια» του αγγλικού ποδοσφαίρου, καθώς επικράτησε της Σέφλιντ Γουένσντεϊ στον τελικό των πλέι οφ ανόδου το Μάιο στο Γουέμπλεϊ (1-0). Τη χαρά της επιστροφής, όμως, διαδέχθηκε ο προβληματισμός της επεισοδιακής παραίτησης του προπονητή της ομάδας, Στιβ Μπρους. Τη θέση του αναμένεται να λάβει μόνιμα ο μέχρι πρότινος βοηθός του Μπρους, Μάικ Φίλαν. Ένας από τους βασικούς λόγους που εξώθησαν τον 55χρονο τεχνικό να τερματίσει την τετραετή θητεία του στις «τίγρεις» ήταν η πενιχρή επάνδρωση της ομάδας, τη στιγμή μάλιστα που αποτέλεσε παρελθόν ένας από τους παίκτες-κλειδιά της περυσινής περιόδου, ο Μοχάμεντ Ντιαμέ. Από την ομάδα αποχώρησαν και οι Αλούκο, Τέιλορ, ενώ μοναδική προσθήκη είναι ο νεαρός φορ Έντουαρντς (Άγγλος, πρώην Πιτέρμπορο). Στα θετικά σημειώνεται και η παραμονή του Χάντλστοουν. Λογικά, η διοίκηση αναμένεται να προχωρήσει στην ένταξη κι άλλων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ της ομάδας, αλλά η μέχρι στιγμής επικρατούσα κατάσταση χρίζει το σύλλογο της ανατολικής Αγγλίας ως πρώτο φαβορί για την επιστροφή στην Τσάμπιονσιπ. Βεβαίως, μετά το κατόρθωμα της Λέστερ στην περυσινή Πρέμιερ Λιγκ, ποιος άραγε μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ότι η Χαλ θα καταλήξει τελικά εκεί που την κατατάσσουν τα προγνωστικά;