Στο όνειρο θα μείνει...

Τέλος στα όνειρα της εθνικής Ουαλίας έβαλε η Πορτογαλία, πανηγυρίζοντας την πρώτη της νίκη (2-0) σε κανονική διάρκεια αγώνα στο Euro. Με πρωταγωνιστή τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που έφτασε τον Μισέλ Πλατινί στην κορυφή των σκόρερ της διοργάνωσης, το σύνολο του Φερνάντο Σάντος προκρίθηκε στον τελικό και άφησε τους «δράκους» με την γλύκα της προσπάθειας, αλλά με την πίκρα μιας χαμένης ευκαιρίας να καταφέρουν κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλη βρετανική ομάδα.



Στο όνειρο θα μείνει...

Ο Γκάρεθ Μπέιλ έκανε κατάθεση ψυχής στο νέο γήπεδο της Λιόν, όμως δεν ήταν αρκετός για να αποτρέψει την ήττα δίχως αύριο για την ομάδα του. Ακάλυπτο έμεινε το κενό του Άαρον Ράμσεϊ (τιμωρημένος, είχε συμπληρώσει κάρτες), μόνο... κόκαλα δεν τσάκιζε η άμυνα των τυπικά φιλοξενούμενων.

Εννέα τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο στις τρεις φορές που έχει συμμετάσχει με την εθνική της χώρας του στα τελικά της διοργάνωσης, όσα έχει και ο Μισέλ Πλατινί που μέχρι πρότινος απολάμβανε μόνος του την κορυφή της σχετικής λίστας (σ.σ σε 20 συμμετοχές ο Πορτογάλος, σε πέντε ο πρώην πρόεδρος της UEFA).

Μόνο σκυμμένα δεν ήταν τα κεφάλια των παικτών του Κόλμαν μετά το φινάλε, μιας και η πρόκριση στα ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης αποτελεί από μόνη της το σπουδαιότερο επίτευγμα της ποδοσφαιρικής ιστορίας της χώρας.

Στο πρώτο μέρος οι δύο ομάδες φάνηκαν ανίκανες να βάλουν φαντασία στο παιχνίδι τους και έχοντας διαβάσει καλά η μία το πλάνο της άλλης, στην ουσία αλληλοεξουδετερώθηκαν. Για την Ουαλία το 20λεπτο κύλησε εντελώς παθητικά, με τους Πορτογάλους να προσπαθούν να βρουν σιγά-σιγά διαδρόμους για το 1-0.

Στην συνέχεια, όμως, οι παίκτες του Κόλμαν άρχισαν να ανεβάζουν ρυθμούς και μάλιστα έφτασαν στην πρώτη τους στιγμή με τον Γκάρεθ Μπέιλ, που έβαλε την μπάλα κάτω, διέσχισε το μισό γήπεδο και σούταρε στο κέντρο της εστίας του Ρούι Πατρίσιο, που ήταν έτοιμος για να αντιδράσει. Αυτό ήταν και η πρώτη προσπάθεια εντός εστίας για αμφότερες της πλευρές.

Τα κενά στο κέντρο και η αδυναμία δημιουργίας πέρασαν ακόμη και απαρατήρητα όσο δεν υπήρχε σκορ, αλλά δέκα λεπτά έπειτα από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ήταν και οι κύριοι λόγοι που ακολούθησε ο αποκλεισμός. Στο 55', λοιπόν, είχε φτάσει η ώρα του Κριστιάνο Ρονάλντο να ισοφαρίσει τον Μισέλ Πλατινί στην λίστα των κορυφαίων σκόρερ σε Euro (9 τέρματα) όταν από κόρνερ αριστερά της επίθεσης των Πορτογάλων, ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης έκανε το 1-0 με άπιαστη κεφαλιά με ένα από τα γνωστά άλματά του.

Και μέχρι να ανασυνταχθούν οι Ουαλοί (53'), η ομάδα του Φερνάντο Σάντος τελείωσε το παιχνίδι. Μετά από κακό συρτό σουτ του Ρονάλντο, η άμυνα «κοιμήθηκε» ζητώντας οφσάιντ σε Σάντσες και Νάνι, για να έρθει ο δεύτερος (καλυπτόμενος) και με προβολή να αλλάξει πορεία στην μπάλα για το 2-0.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το παιχνίδι ο Μπέιλ προσπάθησε να πάρει από το χέρι την ομάδα του, δεν τα κατάφερε, και το ματς ευτυχώς για τους Ουαλούς ολοκληρώθηκε με μόνον δύο τέρματα διαφορά, αφού οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να έχουν σκοράρει τουλάχιστον ακόμη μία φορά.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Πορτογαλία: Ρούι Πατρίσιο, Σοάρες, Φόντε, Μπρούνο Άλβες, Γκερέιρο, Ντανίλο, Ζοάο Μάριο, Αντριέν Σίλβα(79' Μουτίνιο) , Σάντσες (74΄Αντρέ Γκόμες), Νάνι (86' Κουαρέσμα), Ρονάλντο

Ουαλία: Χένεσι, Γκάντερ, Τσέστερ, Α. Γουίλιαμς, Κόλινς (66' Τζ. Γουίλιαμς), Τέιλορ, Λέντλεϊ (58' Βόουκς), Άλεν, Κινγκ, Μπέιλ, Ρόμπσον-Κανού (63' Τσερτς)