Τοπικό «μίσος» και στη μέση η κούπα (pics+vids)

Ο φετινός τελικός του Λιγκ Καπ, όπως και τέσσερις άλλοι στο παρελθόν, έχει να κάνει με τοπική... διαμάχη. Το england365.gr παρουσιάζει τις ομάδες που χώρισαν στα δύο μια πόλη, όπως το κάνουν σήμερα Τσέλσι και Τότεναμ, διεκδικώντας το τρόπαιο του Capital One Cup.  



Τοπικό «μίσος» και στη μέση η κούπα (pics+vids)

Δεν είναι και πολλές οι στιγμές που ο τελικός του Λιγκ Καπ Αγγλίας ήταν υπόθεση... γειτονιάς.

Κάποτε ήταν το Μπέρμιγχαμ, μετά το Μέρσεϊσαϊντ και τώρα το Λονδίνο.

Με την αγγλική πρωτεύουσα να χωρίζεται για τρίτη φορά στην τελευταία μέρα της διοργάνωσης, το england365.gr παρουσιάζει τους τελικούς που ήταν... τοπική υπόθεση.

1962/1963 Μπέρμιγχαμ – Άστον Βίλα 3-1

Ήταν ο πρώτος τελικός του Λιγκ Καπ Αγγλίας ανάμεσα σε ομάδες από την ίδια πόλη. Οι Μπέρμιγχαμ και Άστον Βίλα προκάλεσαν... τοπικό μίσος, μόλις στον τρίτο τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το τρόπαιο εκείνης της χρονιάς κρίθηκε σε δύο παιχνίδια, με τους «μπλε» να εκμεταλλεύονται το μομέντουμ έχοντας αποφύγει την τελευταία στιγμή τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία. Στο πρώτο ματς του «St. Andrew's» η Μπέρμιγχαμ επικράτησε 3-1 με γκολ των Κεν Λικ (2) και Τζίμι Μπλούμφιλντ, με τους «χωριάτες» να μην καταφέρνουν τίποτα στον επαναληπτικό στην έδρα τους.

1983/1984 Λίβερπουλ – Έβερτον 1-0

Σε αυτή την περίπτωση, με το Μέρσεϊσαϊντ να χωρίζεται σε κόκκινο και μπλε «στρατόπεδο», η Λίβερπουλ πήρε το τρόπαιο χάρη στο 1-0 του... αναγκαστικού επαναληπτικού, αφού το πρώτο ματς είχε ολοκληρωθεί δίχως τέρματα.

Με περισσότερους από 100.000 οπαδούς να έχουν βρεθεί στο «Γουέμπλεϊ», οι δύο ομάδες αλληλοεξουδετερώθηκαν για να οδηγηθούν στη ρεβάνς που διεξήχθη στο «Maine Road» του Μάντσεστερ. Οι «κόκκινοι» πήραν το τέταρτο σερί Λιγκ Καπ τους, χάρη σε γκολ του Γκρέιαμ Σούνες.

2006/2007 Τσέλσι – Άρσεναλ 2-1

Ο πρώτος τελικός ανάμεσα σε ομάδες του Λονδίνου. Με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 21 (!), οι «κανονιέρηδες» προηγήθηκαν με γκολ του Γουόλκοτ, για να ανατρέψει την κατάσταση ο Ντιντιέ Ντρογκμπά σκοράροντας δις και χαρίζοντας στους «μπλε» το τρόπαιο. Το παιχνίδι θα μείνει στη μνήμη όσων των παρακολούθησαν για τον σοκαριστικό τραυματισμό του Τζον Τέρι που δέχθηκε κλωτσιά στο πρόσωπο από τον Ντιαμπί και έχασε τις αισθήσεις του, όπως επίσης και για τον άγριο καυγά μεταξύ των παικτών στο φινάλε, με τους Μίκελ, Τουρέ και Αντεμπαγιόρ να αποβάλλονται.

2007/2008 Τότεναμ – Τσέλσι 2-1

Η αμέσως προηγούμενη φορά (πριν την αποψινή) που Τότεναμ και Τσέλσι διεκδίκησαν το Λιγκ Καπ, η ημέρα ολοκληρώθηκε με χαμόγελα για τα «σπιρούνια». Το γκολ του Ντιντιέ Ντρογκμπά λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους έκανε την ομάδα του Άβραμ Γκραντ τότε, να πιστέψει ότι θα ερχόταν ακόμα ένας τίτλος, όμως, ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ισοφάρισε στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση ο Γούντγκεϊτ με κεφαλιά από γέμισμα του Τζίνας σε εκτέλεση φάουλ, έγραψε το τελικό 2-1.

Όπως έγινε εκείνη τη χρονιά, με την Τσέλσι ουσιαστικά να υπερασπίζεται τα κεκτημένα και να τα χάνει, έτσι και η Τότεναμ, επέστρεψε στον τελικό της διοργάνωσης το 2009, όμως ηττήθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι.