Ξεχώρισε το Boyhood στα BAFTA

H ταινία «Boyhood» ήταν η μεγάλη νικήτρια της 68ης τελετής απονομής των βραβείων της βρετανικής ακαδημίας κινηματογράφου (BAFTA), καθώς μεταξύ άλλων απέσπασε και το βραβείο καλύτερης ταινίας.



Ξεχώρισε το Boyhood στα BAFTA

Το «Βoyhood» κατέκτησε δυο ακόμη βραβεία στις κατηγορίες της καλύτερης σκηνοθεσίας και β’ γυναικείου ρόλου, με τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και την Πατρίσια Αρκετ αντίστοιχα.

Ο νεαρός Βρετανός ηθοποιός Εντι Ρεντμέιν βραβεύθηκε για το ρόλο του ως Στίβεν Χόκινγκ στην «Θεωρία των πάντων» η οποία κέρδισε επίσης και το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου, ενώ απέσπασε και το βραβείο ως εξαιρετικής βρετανικής ταινίας (Outstanding British Film) με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να κάνει την απονομή.

Στην κατηγορία του α’ γυναικείου ρόλου, νίκησε το φαβορί, η Τζουλιάν Μουρ για τον ρόλο μιας γυναίκας που διαγνώστηκε με Αλτσχαιμερ στο «Still Alice».

Το «Ξενοδοχείου Grand Budapest» που ξεχώρισε την φετινή χρονιά απέσπασε τα βραβεία σεναρίου, κοστουμιών, μακιγιάζ, σχεδιασμού παραγωγής και μουσικής για τον ελληνικής καταγωγής Γάλλο μουσικό Αλεξάντρ Ντεσπλά που φωτογραφήθηκε κρατώντας ένα πανό «Je suis Charlie».

Δυο ήταν τα βραβεία που απέσπασε το «Whiplash». Εκτός από το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου που δόθηκε στον Τζ. Κ. Σίμονς, η ταινία απέσπασε επίσης και το βραβείο ήχου.

Το πολυσυζητημένο «Birdman» του Μεξικανού Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου αρκέστηκε με ένα μόλις βραβείο για την φωτογραφία του, όπως ένα βραβείο κέρδισε το «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν - το αναμενόμενο των ειδικών εφέ, όπου την απονομή στην κατηγορία αυτή έκανε ο Στιβεν Χόκινγκ, έχοντας στο πλευρό του την Φελισιτι Τζόουνς, η οποία στην ταινία «Η Θεωρία των πάντων» υποδύεται την σύζυγο του.

Η «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι κέρδισε το βραβείο καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, η «Ταινία Lego» ονομάστηκε καλύτερη κινουμένων σχεδίων και στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ το βραβείο δόθηκε στο «Citizenfour».

Παντελώς απούσα από τα βραβεία η ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης» του Μόρτεμ Τάιλντουμ αλλά και η αμιγώς βρετανική ταινία «Ο κύριος Τέρνερ» του Μάικ Λι ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια για την βράβευση του «”Μεγαλώνοντας”, μιας γνήσιας ανεξάρτητης ταινίας.»

 

 

Πιο αναλυτικά τα βραβεία :


Καλύτερη Ταινία
«Boyhood»

Σκηνοθεσία
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, «Boyhood»

Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Έντι Ρεντμέιν, «The Theory Of Everything»

Α΄ Γυναικείου Ρόλου
Τζούλιαν Μουρ, «Still Alice»

Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Τζ.Κ. Σίμονς, «Whiplash»

Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Πατρίσια Αρκέτ, «Boyhood»

Πρωτότυπου Σεναρίου
Γουές Άντερσον και Χιούγκο Γκίνες, «Ξενοδοχείο Grand Budapest»

Διασκευασμένου Σεναρίου
Άντονι ΜακΚάρτεν, «The Theory Of Everything»

Ντοκιμαντέρ
«Citizenfour»

Ανερχόμενο Αστέρι
Τζακ Ο'Κόνελ

Ξενόγλωσσης Ταινίας
«Ida»

Κινουμένων Σχεδίων
«Η ταινία LEGO»

Πρωτότυπης Μουσικής
Αλεξάντρ Ντεσπλά, «Ξενοδοχείο Grand Budapest»

Διεύθυνσης Φωτογραφίας
Εμανουέλ Λουμπέσκι, «Birdman»

Σχεδιασμός Παραγωγής
Άνταμ Στοκχάουζεν, Άννα Πίνοκ, «Ξενοδοχείο Grand Budapest»

Κοστουμιών
Μιλένα Κανονέρο, «Ξενοδοχείο Grand Budapest»

Μακιγιάζ
«Ξενοδοχείο Grand Budapest»

Ήχου
«Whiplash»

Ειδικών Εφέ
«Interstellar»

Καλύτερη Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων
«The Bigger Picture».