Αθώες Ρωσία-Κατάρ, ένοχη η Αγγλία

Στο συμπέρασμα πως δεν προκύπτουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή της Ρωσίας και του Κατάρ στον τρόπο με τον οποίο έδρασαν ώστε να εξασφαλίσουν τη διοργάνωση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 αντίστοιχα, κατέληξε η FIFA η οποία παράλληλα κατέκρινε την Αγγλία.



Αθώες Ρωσία-Κατάρ, ένοχη η Αγγλία

 

Μετά από μια έρευνα που κράτησε 18 μήνες, η ανεξάρτητη επιτροπή της FIFA που συστάθηκε για να ελέγξει το κατά πόσο σημειώθηκαν παραβάσεις από πλευράς των χωρών που κέρδισαν τη μάχη για τη φιλοξενία των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι παρατυπίες ήταν σε «τέτοιο περιορισμένο πεδίο» ώστε να μην συντρέχει λόγος για επανάληψη της διαδικασίας της ψηφοφορίας και εκ νέου ανάθεσης των διοργανώσεων.  

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι αποδέχεται πως υπήρξαν υπόγειες πληρωμές από τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA Μοχάμεντ Μπιν Χαμαμ, η επιτροπή συμπεραίνει πως αυτές έγιναν καθαρά για προσωπικά πολιτικά κίνητρα του παράγοντα από το Κατάρ και όχι για να ευνοηθεί η υποψηφιότητα του κρατιδίου!  

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των ανθρώπων της FIFA μπήκε η Αγγλία η οποία ήταν αυτή που κυρίως κίνησε το θέμα, και από τον ρόλο του κατήγορου βρίσκεται αυτή την στιγμή στη θέση του κατηγορούμενου. Η αγγλική επιτροπή διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 δέχθηκε αυστηρή επίπληξη από τα στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις στη διαδικασία της δικής της υποψηφιότητας.  

Σύμφωνα με τη FIFA, η Αγγλία προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια του πρώην αντιπροέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας που προέρχεται από το Τρίνινταντ & Τομπάγκο, Τζακ Γουόρνερ με διάφορες κινήσεις όπως ήταν : η προσπάθεια εύρεσης εργασίας μερικής απασχόλησης στη Βρετανία, η παραχώρηση χώρου στην Αγγλία ώστε να κάνει προπονήσεις η εθνική ομάδα νέων του Τρίνινταντ&Τομπάγκο το καλοκαίρι του 2009 και η χρηματοδότηση ενός γκαλά της ποδοσφαιρικής ένωσης της Καραιβικής. 

Μετά από αυτές τις κατηγορίες έντονη ήταν η αντίδραση της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας η οποία με ανακοίνωση της τονίζει : «Δεν δεχόμαστε καμία κριτική για την ακεραιότητα της επιτροπής διεκδίκησης ή οποιουδήποτε προσώπου ασχολήθηκε με αυτή».  

Όμως δεν αποκλείεται το γεγονός ότι στελέχη της επιτροπής διεκδίκησης να τιμωρηθούν από την παγκόσμια ομοσπονδία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Τζακ Γουόρνερ παραιτήθηκε από το αξίωμα του στη FIFA το 2011 μετά από σειρά κατηγοριών για δωροδοκία.