Το χατ-τρικ που κράτησε τον Φέργκιουσον στην Ευρώπη
Κάποιοι τραυματισμοί συμπαικτών του, κάτι ανυπόγραφα χαρτιά μετανάστευσης, μα πάνω απ’ όλα το πρώτο χατ-τρικ που είχε πετύχει ως ποδοσφαιριστής, ήταν αυτά που κράτησαν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Ευρώπη, ενώ εκείνος ετοιμαζόταν να ζήσει μόνιμα στον Καναδά.

Τι διαφορά στη ζωή την κάνουν οι λεπτομέρειες. Πράγματα που έκανες, ο χρόνος που τα έκανες, ή πράγματα που δεν έκανες.
Έτσι και στην περίπτωση του Άλεξ Φέργκιουσον, τότε, πριν αποκτήσει τον τίτλο του Σερ. Τότε που ως νέος προερχόμενος από την εργατική τάξη πέρασε από το μυαλό του να πάει στον Καναδά ως μετανάστης για μία καλύτερη ζωή.
Και αν κρίνουμε από τα λεγόμενά του, έφτασε κοντά. Όμως, για καλή τύχη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κυρίως, και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Σκωτσέζος δεν μπήκε ποτέ στο πλοίο.
Ο πρώην τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε στο Γκόβαν, το μέρος που μεγάλωσε, και έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν σε κουβέντα του με το κοινό του.
«Μεγάλωσα μόλις λίγα μέτρα μακριά από εδώ. Οι περισσότεροι της γενιάς μου μεγάλωσαν σε ένα εργατικής τάξης υπόβαθρο. Υπάρχει θέληση για να πάνε καλά τα πράγματα εδώ. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που μου έμαθαν οι γονείς και οι παππούδες μου. Φυσικά, όσο μεγαλώνεις η προσωπικότητά σου αλλάζει. Πέρασα ακόμη και έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να μιλάω με τον πατέρα μου. Και αυτό γιατί μοιάζαμε πάρα πολύ» ανέφερε και συνέχισε:
«Αλλά το Γκόβαν ήταν αυτό που δόμησε τις αρχές μου. Εμπνεύστηκα από ανθρώπους αυτού του τόπου, όπως τον αρχηγό στο Boys Brigade, ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος την πρώτη εβδομάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά απέδρασε.
Τέρμα δεξιά στη δεύτερη σειρά
Έτσι είμαστε οι Σκωτσέζοι. Δεν θέλεις να αποτύχεις γιατί δεν γίνεται να αποτύχεις. Ένα κοινωνικό υπόβαθρο σαν αυτό, σε ωθεί και σου δίνει αποφασιστικότητα για να τα πας καλά.
Θυμάμαι μία παλιά μου συνέντευξη, στην οποία ο δημοσιογράφος ήταν πολύ νέος και με ρώτησε τι ήταν αυτό που διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου. Εκείνη την ώρα, φυσούσε με μανία. Πάγωνα και του είπα απλώς «Μπορείς να νιώσεις τον αέρα; Αυτό είναι που τον διαμόρφωσε».
Ως παίκτης της Σεντ Τζόνστοουν, λίγο έλειψε να πάρει μία απόφαση που θα άλλαζε κατά πολύ τα δεδομένα. Έχοντας το μυαλό του στον Καναδά, έβαλε μία φίλη του να πάρει τηλέφωνο τον προπονητή του, Μπόμπι Μπράουν, και να του πει πως δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί στο επερχόμενο παιχνίδι, λόγω δήθεν ασθένειας.
Παρ’ όλα αυτά το ψέμα δεν πέρασε.
«Μία ημέρα πήρα τα χαρτιά που έπρεπε να έχω για να μεταναστεύσω στον Καναδά, αλλά τα έβαλα σε ένα συρτάρι του Canada House, για όσο διάστημα θα σκεφτόμουν το μέλλον μου.
Μετά το τηλεφώνημα, ο προπονητής μου είπε ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι και πως θα έπρεπε να αγωνιστώ την επόμενη ημέρα γιατί υπήρχαν και άλλοι που ήταν πραγματικά τραυματίες. Και σκόραρα το πρώτο μου χατ-τρικ.
Άλλαξε όλη τη ζωή μου και από τότε λέω στους ανθρώπους να μην χάνουν ούτε μισή ευκαιρία από αυτές που θα τους δοθούν. Μετά από εννέα μήνες βρήκα τα χαρτιά. Δεν τα είχα υπογράψει ποτέ» σχολίασε σχετικά.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να ξεχάσει και τον Ντέιβιντ Μόγιες, λέγοντας ακόμη μία ιστορία από τα παλιά.
«Ο Ντέιβιντ είχε κάποια κακά αποτελέσματα. Αλλά θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια όταν χάσαμε από τη Νιούκαστλ με 5-0, το επόμενο Σάββατο από τη Σαουθάμπτον με 6-3 και στη συνέχεια από την Τσέλσι με 3-1. Το BBC είχε κάνει δίωρο αφιέρωμα με τίτλο «Η διάλυση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ». Στο τέλος κερδίσαμε το πρωτάθλημα με εννέα πόντους διαφορά».