Αιχμές κατά της FIFA από τον υπουργό Αθλητισμού

Σοβαρές αιχμές κατά της FIFA και τον τρόπο της ανάθεσης του Μουντιάλ του 2022 (Κατάρ) άφησε ο υπουργός Αθλητισμού της Αγγλίας, Χιού Ρόμπερτσον, στεκούμενος στην πίεση που άσκησε σε συνέδρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ο πρόεδρός της, Σεπ Μπλάτερ, για να μην αναλάβει η Αγγλία τη συκεκριμένη διοργάνωση.



Αιχμές κατά της FIFA από τον υπουργό Αθλητισμού

Πόλεμο κατά της Αγγλίας, ώστε να μην αναλάβει την ευθύνη της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, αποκάλυψε ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Χιού Ρόμπερτσον.

Ο Άγγλος πολιτικός μίλησε στο Sky Sports για τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκε το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, λέγοντας πως κινήθηκαν τα… νήματα πίσω από τη σκηνή για να καταλήξει εκεί η διοργάνωση, με αποκορύφωμα -σύμφωνα με όσα είπαν στον Ρόμπερτσον δικές του πηγές- τις «μυστικές» διαδικασίες που κίνησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ.

«Προσωπικά δεν συμφωνώ με τον τρόπο που έγιναν τα πράγματα, αλλά το Κατάρ κέρδισε τον ανταγωνισμό και μπράβο του. Η φιλοδοξία του να πάρεις μεγάλες διοργανώσεις και να τις αναθέσεις σε χώρες που δεν έχουν κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, είναι σωστή. Αν πρόκειται να το κάνουμε, πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιους συμβιβασμούς στο αγγλικό πρωτάθλημα και στα πρωταθλήματα των Βόρειων χωρών. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κατά της διαδικασία ανάθεσης της διοργάνωσης κανείς δεν σκέφτηκε ότι η λογική επιλογή είναι να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι, οπότε για εμένα ήταν προφανές ότι υπήρχε η πρόσθεση το τουρνουά να γίνει τον χειμώνα» ανέφερε εισαγωγικά ο υπουργός Αθλητισμού και πέρασε στο… κυρίως πιάτο των κατηγοριών του τονίζοντας:

«Ήταν μία παράξενη και δυσνόητη διαδικασία προσφορών για το Παγκόσμιο. Αν είχε γίνει ξεκάθαρο από την αρχή τι συνέβαινε, ίσως και να μην κάναμε προσφορά. Υπήρχαν πολλοί σύνεδροι της FIFA που κοιτούσαν τον πρωθυπουργό και τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ στα μάτια, υποσχόμενοι την ψήφο τους, κάτι που στο τέλος δεν έγινε. Τρίτον υπάρχει ακόμη ένα μη ικανοποιητικό επεισόδιο. Αριθμός ατόμων μου είπε ότι ο Σεπ Μπλάτερ, πριν την ψηφοφορία, σηκώθηκε και υπενθύμισε στους συνέδρους πως ο βρετανικός Τύπος έχει κάνει κακό σε αυτούς μέχρι το διάστημα της ψηφοφορίας. Αυτό πρέπει να επηρέασε μερικούς και να μην μας ψήφισαν, παρά το γεγονός πως μας το είχαν υποσχεθεί. Όλα αυτά με κάνουν να αισθάνομαι άβολα για τη διαδικασία, ως υπουργός Αθλητισμού».