Φορολογικοί ελιγμοί στη F1

Δεκάδες εκατομμύρια λίρες που θα έπρεπε να καταβάλλει σε φόρους έχει καταφέρει να γλιτώσει η εταιρεία που διαχειρίζεται τη F1, όπως αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Independent.  



Φορολογικοί ελιγμοί στη F1

Παρά το γεγονός ότι την περσινή χρονιά κατέγραψε κέρδη που ξεπερνούσαν τα 300 εκατομμύρια λίρες, η εταιρεία της οποίας ηγείται ο Μπέρνι Εκλστόουν κατάφερε να γλιτώσει φόρους χρησιμοποιώντας ένα «παραθυράκι» του νόμου.  

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εταιρεία κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις φορολογικές της υποχρεώσεις, λαμβάνοντας από άλλες εταιρείες του ομίλου δάνεια, οι τόκοι των οποίων εκπίπτουν από τη φορολογία μειώνοντας τα κέρδη της επιχείρησης.

Η συνολική φορολογική συνεισφορά των εταιρειών που εδρεύουν στη Βρετανία σχετίζονται με τη F1 –μεταξύ των οποίων και η ίδια εταιρεία- οι οκτώ ομάδες και οι δυο κατασκευαστές, δεν ξεπέρασε τα δυο εκατομμύρια λίρες παρά το ότι τα έσοδα άγγιξαν τα 2,1 δις λίρες.    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα φορολογικά στοιχεία που είναι του 2011, μόλις δυο από τις εταιρείες κατέβαλλαν φόρο στη Βρετανία, η κατασκευάστρια κινητήρων Cosworth και η F1.

O βασικός φορολογικός συντελεστής στη Βρετανία είναι 24% επί των κερδών, όμως με δεδομένο ότι οι εταιρείες της F1 καταγράφουν ζημιές ή έχουν ισοσκελισμένο ισολογισμό αφού δαπανούν όσα χρήματα λαμβάνουν, δεν πληρώνουν φόρο.

Η εταιρεία της F1, της οποίας βασικός μέτοχος είναι εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, χρειάζεται να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο για να μειώσει το φόρο που θα πρέπει να πληρώσει. Είναι απολύτως νόμιμος, αν και πιο περίπλοκος. 

Το 2011 η F1 είχε «ενδοεταιρικά δάνεια» ύψους 2,5 δις λιρών, οι τόκοι των οποίων έφτασαν τα 387,7 εκ. λίρες, ποσό το οποίο μείωσε σημαντικά τα κέρδη άρα και τον φόρο που θα έπρεπε να καταβληθεί.   Την ίδια χρονιά οι φόροι που πλήρωσε η F1 διεθνώς έφτασαν τα 8,6 εκ. λίρες.

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες της F1 δεν πληρώνουν υψηλούς φόρους στη Βρετανία, τα οφέλη της χώρας από τη δραστηριοποίηση τους είναι σημαντικά. Πάνω από 5,200 άτομα απασχολούνται στις εταιρείες, ενώ δίνονται χρήματα προς άλλες βρετανικές εταιρείες που φορολογούνται για αυτά τα έσοδα.