Συνεχίζεται η αύξηση εσόδων στην Πρέμιερ Λιγκ

Τα 2,4 δις λίρες έφτασαν τα συνολικά έσοδα των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ την σεζόν 2011-12, ενώ αναμένεται να καταγράψουν νέα αύξηση κατά 600 εκατομμύρια στην σεζόν που θα ξεκινήσει ξεπερνώντας έτσι το φράγμα των τριών δις.



Συνεχίζεται η αύξηση εσόδων στην Πρέμιερ Λιγκ

Οι εμπορικές συμφωνίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την DHL και της Μάντσεστερ Σίτι με την Etihad έπαιξαν σημαντικό ρόλο, ώστε να καταγραφεί νέα άνοδος στα έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ την 2011-12. Η αυξητική πορεία των εσόδων αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς από την σεζόν 2013-14 τίθεται σε ισχύ η νέα τηλεοπτική συμφωνία και όπως εκτιμά στην έκθεση της Annual Review of Football Finance 2013, η Deloitte υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τρία δις λίρες.

«Παρά το γεγονός ότι δρουν σε ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, η δημοφιλία των αγγλικών συλλόγων και το αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον συνεχίζει να δημιουργεί αύξηση στα έσοδα των κορυφαίων ομάδων» τόνισε το στέλεχος της Deloitte Νταν Τζόουνς.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ, σε ποσοστό σχεδόν 70% δαπανήθηκε σε μισθούς οι οποίοι για την σεζόν 2011-12 παρουσίασαν αύξηση κατά 64 εκατομμύρια λίρες αγγίζοντας συνολικά τα 1,7 δις.  Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν στην κορυφή της σχετικής λίστας με τα έξοδα για μισθούς να φτάνουν τα 202 εκ. λίρες, ενώ στον αντίποδα ήταν η Σουόνσι με 35 εκ.λίρες.

Παρόμοια κατάσταση αποτυπώνεται και στην Τσάμπιονσιπ, όπου οι δαπάνες για μισθούς σημείωσαν άνοδο κατά 53 εκ. λίρες φτάνοντας τα 476 εκ. λίρες το 2011-12.

Όμως παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στα έσοδα, αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό χρέος των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ το καλοκαίρι του 2012 έφτασε τα 2,4 δις. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Τζόουνς το χρέος αυτό δεν ανησυχεί τόσο όσο πριν από 4-5 χρόνια, καθώς αφορά κυρίως άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια από τους ιδιοκτήτες. 

Αν και η Πρέμιερ Λιγκ παρουσιάζει τα μεγαλύτερα έσοδα από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα, η Μπουντεσλίγκα είναι αυτή που καταγράφει τη μεγαλύτερη κερδοφορία που άγγιξε τα 154 εκ. λίρες την σεζόν 2011-12, την ίδια ώρα που τα κέρδη της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος έφτασαν τα 98 εκατομμύρια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα συνολικά έσοδα των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης την σεζόν 2011-12 έφτασαν τα 9,3 δις ευρώ.