Το BBC Panorama ερευνά το ...BBC!

Δεν είναι καθόλου σύνηθες μια εκπομπή ενός καναλιού να ερευνά τους λόγους που μια άλλη εκπομπή του ίδιου καναλιού αποφάσισε να μην προβάλει ένα ρεπορτάζ, παρ’όλα αυτά το BBC Panorama βάζει στο στόχαστρο την εκπομπή Newsnight.



Το BBC Panorama ερευνά το ...BBC!

H εκπομπή του BBC, Panorama είναι γνωστή στο βρετανικό κοινό για τα αποκαλυπτικά της ρεπορτάζ και σήμερα αποφασίζει να ερευνήσει για ποιο λόγο δεν προβλήθηκε η εκπομπή Newsnight  η οποία είχε ως θέμα τις καταγγελίες για αποπλάνηση ανηλίκων εις βάρος του παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ.

Ο Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος έφυγε από την ζωή  σε ηλικία 84 ετών τον περασμένο Οκτώβριο  και υπήρξε μεταξύ άλλων παρουσιαστής της γνωστής μουσικής εκπομπής Top of the Pops είχε βρεθεί ύποπτος για παιδοφιλία πριν από κάποια χρόνια αλλά δεν υπήρξαν ποτέ επαρκή στοιχεία για να οδηγηθεί στο εδώλιο. Ωστόσο μετά το θάνατο του, η εκπομπή Newsnight αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φημολογία γύρω από το πρόσωπο του.  Λίγες ημέρες αργότερα είχαν ήδη την πρώτη συνέντευξη από μια γυναίκα η οποία ισχυριζόταν πως υπήρξε θύμα του Σάβιλ.  Όσο η έρευνα εξελισσόταν τόσο και περισσότερα στοιχεία ενοχοποιούσαν τον Σάβιλ. Η προβολή της εκπομπής είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, όμως μετά από μια σειρά ανταλλαγής email (τα οποία έχουν διαρρεύσει και στον Τύπο) αποφασίστηκε η εκπομπή να μπει στο αρχείο. 

Τελικά αυτό που δεν προβλήθηκε από το ΒΒC πέρυσι, κατάφερε να το φέρει στην επιφάνεια η ITV πριν από λίγες ημέρες με ένα ντοκιμαντέρ την έρευνα του οποίου ανέλαβε ένα πρώην αστυνομικός.   Οι αποκαλύψεις από το ρεπορτάζ της Itv ήταν μόνο η αρχή. Υπολογίζεται πως πάνω από 200 μάρτυρες έχουν επικοινωνήσει με την αστυνομία η οποία φαίνεται πως εξετάζει 40 θύματα του Σάβιλ.

«Αυτή είναι η χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει το BBC στα σχεδόν πενήντα χρόνια που εργάζομαι εδώ» δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικών ειδήσεων του καναλιού Τζον Σίμπσον. 

Η εκπομπή διάρκειας μιας ώρας θα προβληθεί απόψε από το BBC1 και αναμένεται να φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τα διευθυντικά στελέχη του καναλιού.