Όταν η Αγγλία «κοιμήθηκε» στη Βαρσοβία

Υπνωτικά χάπια χρειάστηκε να λάβουν οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αγγλίας το βράδυ της Τρίτης προκειμένου να ξεκουραστούν για τον αγώνα της επόμενης ημέρας κόντρα στην Πολωνία.



Όταν η Αγγλία «κοιμήθηκε» στη Βαρσοβία

Η αναβολή του αγώνα (λόγω της έντονης βροχόπτωσης) στη Βαρσοβία το βράδυ της  Τρίτης δεν προκάλεσε αναστάτωση σ το αγωνιστικό πρόγραμμα, αλλά έφερε κυρίως  τα πάνω-κάτω  στο βιολογικό ρολόι των ποδοσφαιριστών.   

Όπως αποκάλυψε ο Γκλεν Τζόνσον, πολλοί συμπαίκτες του λαμβάνουν χάπια καφεΐνης προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμοι πριν τα παιχνίδια.   Το ίδιο συνέβη και την Τρίτη, όμως η αναβολή της αναμέτρησης σήμαινε πως οι ποδοσφαιριστές που ήταν σε …εγρήγορση θα έπρεπε να γυρίσουν στο ξενοδοχείο και να κοιμηθούν ώστε να είναι ξεκούραστοι για το ματς της επόμενης μέρας.  Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάστηκαν την …συνδρομή υπνωτικών χαπιών, που φαίνεται πως επηρέασαν την απόδοση  τους την Τετάρτη.   

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη Daily Mail ειδικοί επιστήμονες, τα δραστικά συστατικά των υπνωτικών χαπιών μένουν στον οργανισμό για διάστημα 14 ωρών, οπότε είναι φυσιολογικό η «υπνωτισμένη» απόδοση της Αγγλίας να οφείλεται και σε αυτά.  Αν και κανείς δεν θέλησε  να το χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία για την εμφάνιση και το ισόπαλο αποτέλεσμα,  το θέμα αυτό άνοιξε ένα κύκλο συζήτησης σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό η συχνή χρήση τέτοιων σκευασμάτων και κυρίως  ο «συνδυασμός» καφεΐνης και υπνωτικών χαπιών.

Η καφεΐνη υπήρξε στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών της WADA, αλλά η αφαίρεση της το 2004 ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για την ελεύθερη χρήση της.  Όπως εξήγησε καθηγητής Νιλ Τσέστερ του πανεπιστημίου Τζον Μουρς, δώδεκα κούπες καφέ ήταν ικανές να ανεβάσουν τα επίπεδα καφεινης στον οργανισμό σε «ύποπτα» επίπεδα, τώρα ένα χάπι περιέχει το 1/3 αυτής της ποσότητας. 

Από την άλλη και η χρήση των υπνωτικών χαπιών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, όμως όπως επισημαίνει ειδικός καθηγητής σε θέματα ύπνου  Κόλιν Εσπι «τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσιολογικού ύπνου».  Μάλιστα τόνισε πως  τα προβλήματα στον ύπνο θα επιδεινωθούν όχι μόνο λόγω της χρήσης υπνωτικών, αλλά κυρίως γιατί αυτά συνδυάζονται και με εκείνα της καφεΐνης .   «Είναι τραγικό αυτό που κάνουμε στους κορυφαίους αθλητές μας» δήλωσε ο Εσπι.