Στην τελική ευθεία το δημοψήφισμα για την Σκωτία

Ιστορικής σημασίας η σημερινή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο Εδιμβούργο, όπου θα υπογραφεί η συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.



Στην τελική ευθεία το δημοψήφισμα για την Σκωτία

Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τον εθνικιστή πρωθυπουργό -«πρώτο υπουργό» -της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ, του οποίου το κόμμα είναι το μόνο που στηρίζει την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2014 και θα είναι το πρώτο στην ιστορία της Βρετανίας όπου 16χρονοι και 17χρονοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, η συμφωνία θα δώσει την εξουσία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας να οργανώσει το δημοψήφισμα.  

Όπως απαιτεί η βρετανική κυβέρνηση το ένα και μοναδικό ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα είναι: «είστε υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας;»
 

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφεται μια μείωση στο ποσοστό που επιθυμεί την αυτονομία της Σκωτίας. Σε δείγμα 995 ατόμων, το 53% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 28% επιθυμεί την ανεξαρτησία.


Το 1707 υπογράφηκε η Ενωτική Πράξη με την οποία το Βασίλειο της Αγγλίας  και το Βασίλειο της Σκωτίας ενώθηκαν και δημιούργησαν τη Μεγάλη Βρετανία.  Μετά από δημοψήφισμα το 1997 η Σκωτία απολαμβάνει καθεστώς αυξημένης αυτονομίας, με το τοπικό κοινοβούλιο να αποφασίζει για όλα τα θέματα δικαιοσύνης, παιδείας, υγείας και περιβάλλοντος, ενώ για εκείνα της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας, της ενέργειας και της άμυνας αρμόδιο παραμένει το βρετανικό κοινοβούλιο.