Πράσινο φως για τη goal line technology

Είναι πλέον γεγονός! Η τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα το Goal Line Technology εισάγεται στο ποδόσφαιρο έπειτα από σχετική απόφαση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB). Η ΦΙΦΑ αναμένεται να εφαρμόσει το νέο σύστημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, ενώ και η Πρέμιερ Λιγκ είναι διατεθειμένη να το χρησιμοποιήσει στο δικό της πρωτάθλημα.



Πράσινο φως για τη goal line technology

Η IFAB (International FA Board),η οποία είναι αρμόδια για την τροποποίηση των κανονισμών του ποδοσφαίρου και αποτελείται απο οκτώ μέλη (4 στελέχη της ΦΙΦΑ και έναν εκπροσωπο απο τις ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βορείου Ιρλανδίας) συνεδρίασε σήμερα έχοντας στην κορυφή της ατζέντας της το φλέγον ζήτημα της εισαγωγής της τεχνολογίας στο χώρο του ποδοσφαίρου!

Η απόφαση ελήφθη έπειτα απο εξέταση των αποτελεσμάτων των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν απο το από το ελβετικό ομοσπονδιακό εργαστήριο ελέγχων και έρευνας υλικών (EMPA) και η goal line technology αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, έπειτα στο Confederations Cup το 2013 και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014!

Δυο εταιρείες είχαν αναλάβει να παρουσιάσουν τα συστήματα τους τα οποία και πήραν τελικά το "πράσινο φως". Το ένα είναι το hawk-eye που έχει σχεδιαστεί από Βρετανούς και βασίζεται στη χρήση καμερών και το άλλο είναι το GoalRef, το οποίο στηρίζεται σε μαγνητικά πεδία και είναι αποτέλεσμα δανογερμανικής συνεργασίας.

Το τελευταίο «κρούσμα» με γκολ που δεν μέτρησε ποτέ και έκανε... ακόμη πιο αναγκαία την είσοδο της τεχνολογίας, ήταν αυτό στην τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Euro 2012, όπου  η Ουκρανία σκόραρε κατά της Αγγλίας, με τον Τέρι να απομακρύνει τη μπάλα μέσα από την εστία και να «ξεγελάει» τους βοηθούς διαιτητή που δεν είδαν ποτέ ότι είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της περσινής - κι όχι μόνο - αγωνιστικής περιόδου αρκετά ήταν τα περιστατικά και στο αγγλικό ποδόσφαιρο. 

Πιο πρόσφατα. είναι αυτό στα ημιτελικά του Κυπέλλου με τον Χουάν Μάτα να πανηγυρίζει γκολ που δεν πέτυχε ποτέ κόντρα στην Τότεναμ και τον Κάρολ με κεφαλιά λίγο πριν τη λήξη του τελικού ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τσέλσι, να προκαλεί σάλο αντιδράσεων για τις πιθανότητες να είχε περάσει ή όχι τη μπάλα την τελική γραμμή με το σκορ στο 2-1 υπέρ των «μπλε».

Με τα παραπάνω, οι άνθρωποι της Πρέμιερ Λιγκ δεν ήθελαν και πολύ για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την ιστορική απόφαση, τονίζοντας πως η τεχνολογία θα εγκατασταθεί και στο κορυφαίο πρωτάθλημα το συντομότερο δυνατό...

«Η Πρέμιερ Λιγκ στηρίζει απόλυτα το νέο εγχείρημα και υποστήριζε ευθύς εξ αρχής την ιδέα της εισόδου της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Υποδεχόμαστε με χαρά την απόφαση της FIFA. Θα συζητήσουμε με τις αρμόδιες αρχές για την είσοδο του Goal Line Technology και στην Πρέμιερ Λιγκ, όσο το δυνατόν πιο σύντομα» αναφέρει η λιτή τοποθέτηση της FA.

Στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στη Ζυρίχη παραβρέθηκε και ο επικεφαλής διαιτησίας της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νιλ Μπέρι, ενώ στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και αυτό της προσθήκης ακόμη περισσότερων βοηθών διαιτητή, όπως έχει εφαρμοστεί στο Europa League και έγινε και στο Euro 2012 στα γήπεδα των Πολωνίας και Ουκρανίας.

Οι τρεις καινοτομίες που θα εισαχθούν στο ποδόσφαιρο θα είναι οι εξής:

1.Το σύστημα GoalRef: Ένα μαγνητικό πεδίο μπροστά από την κάθε εστία, με αισθητήρες που θα εντοπίζουν και θα δείχνουν στους διαιτητές την ακριβή θέση της μπάλας, όταν αυτή θα βρίσκεται κοντά στην τελική γραμμή και αν αυτή θα την έχει περάσει ή όχι.

2.Το σύστημα Hawk-Eye (μάτι του γερακιού): Θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιούνται έξι με οχτώ κάμερες με διαφορετική οπτική γωνία που επίσης θα βοηθούν τους ρέφερι σε κάθε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για τη θέση της μπάλας, κυρίως στην τελική γραμμή.

3.Άδεια εγκατάστασης: Το Goal Line Technology θα μπορεί να εισαχθεί σε όλα τα γήπεδα του κόσμου, αρκεί η εκάστοτε ποδοσφαιρική ομοσπονδία να απευθύνεται στη FIFA για την απαραίτητη άδεια. Για να εγκατασταθεί η τεχνολογία σε κάποιο γήπεδο, θα πρέπει πρώτα να γίνουν ορισμένες δοκιμές σε συνθήκες επίσημων αγώνων και μόλις η ομοσπονδία της χώρας πάρει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει, θα υπογράφονται τα συμβόλαια για την επίσημη άδεια χρήσης της τεχνολογίας. Στην τελευταία δοκιμή, θα εξετάζεται η λειτουργικότητα του συστήματος και η έγκριση πλήρους εγκατάστασης του Goal Line Technology θα λαμβάνεται από τον σύλλογο και την ιδιοκτησία του γηπέδου. Το σύστημα goal ref θεωρείται πιο οικονομικό σε σχέση με το hawk-eye και είναι πιο ευκολο να χρησιμοποιηθεί απο ομάδες μικρότερων κατηγοριών.

TAGS: