Καλή αρΧή

Το σερί της Γαλλίας μπορεί να μην το έσπασε, τρεις βαθμούς μπορεί να μην πήρε, αλλά η Αγγλία έκανε ένα καλό ξεκίνημα στο Euro 2012! Τα «τρία λιοντάρια», επιβεβαιώνοντας την παράδοση που τα θέλει να μην κερδίζουν σε πρεμιέρες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έμειναν στο 1-1 με τη Γαλλία για τον Δ’ όμιλο.



Καλή αρΧή

Οι Άγγλοι, ναι μεν δεν έγιναν ποτέ κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο, αρκούμενοι κυρίως στα αμυντικά τους καθήκοντα και απειλώντας είτε από στημένες φάσεις, είτε από γρήγορες αντεπιθέσεις, ωστόσο προηγήθηκαν στο σκορ. Στο 30’, ο Τζόλεον Λέσκοτ με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γιορίς, για να ισοφαρίσει εννέα λεπτά αργότερα ο Σαμίρ Νασρί με μακρινό σουτ.

Στην επανάληψη, ο ρυθμός έπεσε, οι καλές ευκαιρίες εξέλειψαν παντελώς και έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και οι δυο τους μπορούν να δηλώνουν βολεμένες με τον έναν βαθμό.

Α’ ημίχρονο:

Η Αγγλία φανέρωσε από την πρώτη στιγμή τα κενά στην αμυντική λειτουργία της Γαλλίας. Από το πρώτο λεπτό, οι κάθετες μπαλιές που δοκίμαζαν οι ποδοσφαιριστές του Ρόι Χότζον προκειμένου να βρουν είτε τον Ντάνι Γουέλμπεκ είτε οποιονδήποτε είχε προωθηθεί, άνοιγαν σαν… βεντάλια τα μετόπισθεν των «τρικολόρ». Μάλιστα, λίγο έλειψε τα «τρία λιοντάρια» στην πρώτη καλή ευκαιρία να σκοράρουν, αλλά ο Τζέιμς Μίλνερ που έγινε αποδέκτης της μπάλας από κάθετη του Γουέλμπεκ, πέρασε μεν τον Γιορίς, όμως από πλάγια θέση πλάσαρε άουτ προ κενής εστίας.

Οι Γάλλοι, όταν περνούσαν τη σέντρα και έπαιζαν πλέον στο μισό γήπεδο της Αγγλίας, έδειχναν αρκετά επικίνδυνοι. Ο Ντεμπισί ανέβαζε πανεύκολα την ομάδα του, η οποία αρχικά φάνηκε να επιλέγει το παιχνίδι από τις πτέρυγες και τις σέντρες στα καρέ του Χαρτ. Από σέντρα όμως, έμελλε να έρθει το γκολ για τους Άγγλους! Ο Στίβεν Τζέραρντ εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Τζόλεον Λέσκοτ με κεφαλιά από την «καρδιά» της αντίπαλης άμυνας έκανε το 1-0 με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου! Αφού, όμως, το… κακό δεν βρήκε την Αγγλία σε διπλή ευκαιρία του Ντιαρά με κεφαλιές πέντε λεπτά αργότερα, ήρθε με τον Νασρί στο 39’ που σούταρε δυνατά στη δεξιά γωνία του Χαρτ για το 1-1.

Β’ ημίχρονο:

Προτεραιότητα των Άγγλων στην επανάληψη ήταν τα αμυντικά τους καθήκοντα. Η ομάδα του Ρόι Χότζον υποχώρησε στο μισό γήπεδο, περίμενε τους Γάλλους και μόλις τους ανέκοπτε με ιδιαίτερη ευκολία, προσπαθούσε να βγει ταχύτατα στην επίθεση. Ο Γουέλμπεκ με τον Τσάμπερλεϊν έπαιρναν πάνω τους την ευθύνη της αμεσότητας που χρειαζόταν ώστε να μεταφέρουν το παιχνίδι στα καρέ της Γαλλίας μόλις η Αγγλία αποκτούσε τη μπάλα, αλλά δύσκολα δημιουργούσαν κάποια ευκαιρία.

Ο Καρίμ Μπενζεμά αποτελούσε μόνιμη πηγή κινδύνου, αλλά και αυτός περιορίστηκε στα μακρινά σουτ, «τεστάροντας» τα ρεφλέξ του Τζο Χαρτ. Ο πορτιέρο των «λιονταριών» ήταν αλάνθαστος και όταν η μπάλα έφτανε στην εστία του, φρόντισε να «καθαρίζει» τα πάντα. Αν και δεν χρειάστηκε να επέμβει σωτήρια, από τη στιγμή που οι «τρικολόρ» έμειναν να επιτίθενται με προϋποθέσεις και να… μένουν σε αυτές χωρίς να απειλήσουν, ο Χαρτ ήταν ακόμη ένα κομμάτι του «παζλ» της Αγγλίας που αμυνόταν μαζικά για να κρατήσει – όπως έδειξε στο φινάλε – την ισοπαλία.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Αγγλία: Χαρτ – Γκλεν Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ, Άσλεϊ Κόουλ – Μίλνερ, Τζέραρντ, Πάρκερ (78’ Χέντερσον), Τσάμπερλεϊν (77’ Ντεφό) – Άσλεϊ Γιάνγκ – Γουέλμπεκ (90’ Γουόλκτοτ)

Γαλλία: Γιορίς – Ντεμπισί, Εβρά, Ραμί, Μεξές – Ντιαρά, Καμπάιγ (84’ Μπεν Αρφά)– Ριμπερί, Νασρί, Μαλουντά (85’ Μαρτίν) – Μπενζεμά