Όλα στραβά…

Μόλις μπήκε στο γήπεδο, έφαγε γκολ. Με τραγικό λάθος στην άμυνα, δέχτηκε και δεύτερο πριν την ανάπαυλα. Στην επανάληψη, δεν πρόλαβε καν… να το δει. Όλα πήγαν στραβά για την εθνική ομάδα της Ιρλανδίας στην πρεμιέρα της στο Euro 2012, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 3-1 από την Κροατία για να μείνει στον πάτο του Γ’ ομίλου χωρίς βαθμούς.   



Όλα στραβά…

Το… πείσμα από μόνο του δεν έφτανε. Ούτε και η διάθεση με την οποία σε μεγάλο βαθμό πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης αμέσως μετά το τέρμα του Μάτζουκιτς.

Τίποτα από όλα αυτά που είχε σχεδιάσει ο Τζιοβάνι Τραπατόνι δεν πήγε καλά στο Πόζναν με αποτέλεσμα, κόντρα σε μια πολύ δυνατή και γρήγορη Κροατία, η Ιρλανδία να δεχτεί τρία γκολ και να ξεκινήσει κάκιστα στη διοργάνωση.

Α’ ημίχρονο:

Ένα γκολ. Αυτό χρειαζόταν η Ιρλανδία για να… μπει για τα καλά στο πνεύμα του παιχνιδιού. Κι όχι ένα δικό της γκολ, αλλά… του αντιπάλου. Ήθελε να «ταρακουνηθεί» από γκολ των Κροατών! Πάλι καλά για την ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι, αυτό έγινε πολύ νωρίς και υπήρχε χρόνος για την ισοφάριση και την εξισορρόπηση του παιχνιδιού! Ο Μάντζουκιτς, στο 3ο μόλις λεπτό άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Μπίλιτς με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι έπειτα από σέντρα του Σρνα. Το 1-0 δεν αποτέλεσε αφορμή για επιβολή των Κροατών αλλά για αφύπνιση της Ιρλανδίας!

Αφού κατάφερε να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο και να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή, ισοφάρισε με την κεφαλιά του Λέτζερ έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Άντριους. Οι ποδοσφαιριστές του Μπίλιτς απειλούσαν σε κάθε ευκαιρία τα καρέ του Γκίβεν, αλλά η πολυπρόσωπη άμυνα της Ιρλανδίας απομάκρυνε όλους τους κινδύνους. Μέχρι, δηλαδή, να γίνει το λάθος από το οποίο μονάχα μπορούσε να έρθει το δεύτερο γκολ της Κροατίας. Από λανθασμένη απομάκρυνση λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Γέλαβιτς με άνεση πλάσαρε τον Γκίβεν για το 2-1.

Β’ ημίχρονο:

Η Ιρλανδία δεν πρόλαβε να κάνει και πολλά στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 48ο λεπτό κι ενώ υπό άλλες συνθήκες οι δύο ομάδες θα προσπαθούσαν να βρουν εκ νέου τα πατήματά τους στο γήπεδο έπειτα από τη 15λεπτη ανάπαυλα, ο Μάτζουκιτς έκανε το 3-1 και κάπου εκεί έβαλε τέλος. Με δυνατή κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, για να χτυπήσει αυτή στη συνέχεια στο κεφάλι του πεσμένου Γκίβεν και να καταλήξει στα δίχτυα. Οι παίκτες του Τζιοβάνι Τραπατόνι δεν θα παρατούσαν την προσπάθεια, αφού έχουν μάθει να μάχονται μέχρι τέλους, ωστόσο, ήταν πλέον πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι.

Στο 63ο λεπτό, ο Ρόμπι Κιν ανατράπηκε από τον Σίντεφελντ, αλλά παρά τις φωνές των Ιρλανδών, ο ρέφερι δεν… συγκινήθηκε και δεν καταλόγισε το πέναλτι με το οποίο οι – τυπικά – γηπεδούχοι θα είχαν την ευκαιρία να μειώσουν και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν στο μισάωρο που απέμενε μέχρι το φινάλε. Τα λεπτά κυλούσαν, ο «Τραπ» κατάλαβε ότι ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να αλλάξει κάτι δραματικά στο παιχνίδι, ενώ απέσυρε και τον Ρόμπι Κιν προκειμένου να μην τον κουράσει περισσότερο και να τον έχει στη διάθεσή του για τα επόμενα ματς. Για πρεμιέρα, πάντως, οι Ιρλανδοί κέρδισαν σε εντυπώσεις για το ποδοσφαιρικό θράσος και το γεγονός πως όσο μπόρεσαν, κυνήγησαν κάτι καλύτερο από μια τέτοια ήττα με τρία γκολ. 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ιρλανδία (Τζιοβάνι Τραπατόνι): Γκίβεν, Ο’ Σέι, Νταν, Λέτζερ, Γουόρντ, Γουέλαν, Άντριους, ΜακΓκίντι (53’ Κοξ), Νταφ, Κιν (73’ Λονγκ), Ντόιλ (53’ Γουόλτερς). 

Κροατία (Σλάβεν Μπίλιτς): Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Σίλντενφελντ, Στρίνιτς, Βουκόγιεβιτς, Μόντριτς, Ράκιτιτς (92’ Ντούμοβιτς, Πέρισιτς (89’ Εντουάρντο), Μάντζουκιτς, Γέλαβιτς (72’ Κράνιτσαρ).