Έχει… δρόμο η εξυγίανση

Με το financial fair play να βρίσκεται προ των πυλών, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί σύλλογοι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά αν θέλουν να μπουν στο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης. Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UEFA, με βάση τα οποία η συνολική ζημία των ομάδων υπερβαίνει τα 1,6 δις ευρώ! 



Έχει… δρόμο η εξυγίανση

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση κατά 36% στις ζημίες το 2010 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ το μόνο θετικό αφορά τα ρόστερ των ομάδων του Champions League, όπου τα νούμερα δείχνουν πως οι σύλλογοι στρέφονται περισσότερο προς τους γηγενείς ποδοσφαιριστές. 


«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων στην κατεύθυνση του financial fair play. Αν και το ύψος των ζημιών αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι που υπογραμμίζει την υποχρέωση του οργανωμένου ποδοσφαίρου να δράσει, υπάρχουν και ελπιδοφόρα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως το 64% των εσόδων κατευθύνεται στις πληρωμές υπαλλήλων, παρουσιάζοντας -για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια- κάμψη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. 

Φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν οι Γερμανοί, οι οποίοι πριν από 18 μήνες πήραν αποφάσεις και μέτρα για τον εξορθολογισμό των οικονομικών στοιχείων. Οι σύλλογοι της Bundesliga (για τη σεζόν 2010-11 και όχι το οικονομικό έτος όπως στα στοιχεία των υπολοίπων χωρών) εμφανίζουν έσοδα-ρεκόρ ύψους 2,23 δις ευρώ και κέρδη που ξεπερνούν τα 52,5 εκατομμύρια.