Πριν από την αγωνιστική

Καθώς πλησιάζουμε την μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στη Σκωτία για τις χειμερινές κινήσεις των μεγάλων. H Ρέϊντζερς εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον τους για τον ταλαντούχο χαφ Άλαν της Νταντί Γιουνάϊτεντ ενώ η Σέλτικ ενδιαφέρεται για τον στράϊκερ Ντιαβαρά της πορτογαλικής Μαρίτιμο.



Πριν από την αγωνιστική

Η γενναία προσπάθεια της Σέλτικ στο Ούντινε δεν στέφθηκε με επιτυχία και η ευρωπαϊκή σεζόν έληξε ξανά νωρίς για το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο. Με την ελπίδα ότι του χρόνου οι ομάδες μας θα τα πάνε καλύτερα, ας ρίξουμε τη ματιά μας στην πολύ ενδιαφέρουσα 19η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ.

 

ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ – ΧΙΜΠΕΡΝΙΑΝ

Η πολύ μεγάλη νίκη μέσα στην έδρα της Σεντ Τζόνστον την Τρίτη έφερε την Αμπερντίν πάνω από την τελευταία τριάδα. Είχε πολύ καιρό η ομάδα του βορρά να ξεφύγει από την ουρά και υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερη συνέχεια. Το ματς με τη Χιμπέρνιαν είναι κρίσιμο από την άποψη ότι ο χαμένος (αν υπάρξει) θα έχει περιπέτειες.

Οι «Ντονς» έχουν 17 βαθμούς και η «Χιμπς» τρεις λιγότερους. Απόλυτη ισορροπία για τους γηπεδούχους στο «Πιτόντρι» (από 3 νίκες, ισοπαλίες και ήττες), δύο νίκες και 4 ήττες σε 8 εκτός έδρας ματς και μόλις 8 γκολ ενεργητικό για τους φιλοξενούμενους.

Πέρυσι μοιράστηκαν από μία νίκη στην έδρα της ΑΜπερντίν, το πρώτο μεταξύ τους εφετινό έληξε στο 0-0.

 

ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ – ΙΝΒΕΡΝΕΣ

Οι πρωταθλητές έχουν μείνει από επιθετικούς αλλά όσο ο Γέλαβιτς σκοράρει κατά ριπάς δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι 45 πόντοι τους κρατούν στο +4 από τη Σέλτικ και με την αιώνια αντίπαλο να παίζει Κυριακή, έστω και προσωρινά η διαφορά θα μεγαλώσει. Στο «Άϊμπροξ» οι Ρέϊντζερς έχουν ήδη 3 ισοπαλίες σε 9 ματς, στις οποίες δεν σκόραραν. Έχουν δεχτεί μόλις 6 γκολ στο γήπεδό τους και δεν έχουν όρεξη για άλλες γκέλες.

Η Ινβερνές βγήκε από το βυθό φτάνοντας τους 15 βαθμούς αλλά εκτός έδρας μετράει 6 ήττες σε 9 αγώνες. Παραδόξως σκοράρει πολλά γκολ μακριά από το σπίτι της (14) και φυσιολογικά δέχεται μπόλικα (21).

Πέρυσι είχε αποσπάσει 1-1 στη Γλασκώβη ενώ φέτος ηττήθηκε με 2-0 στο γήπεδό της.

 

ΧΑΡΤΣ – ΝΤΑΝΦΕΡΜΛΙΝ

Ηρεμία τις τελευταίες μέρες στη Χαρτς αφού πληρώθηκαν οι μισθοί Νοεμβρίου και οι παίκτες αφοσιώνονται στα παιχνίδια.

Η νίκη είναι μονόδρομος για τους; «τζάμπος» που έχουν 22 βαθμούς και θέλουν να πλησιάσουν την 4η θέση που δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στο «Τάϊνκαστλ» δεν έχουν ισοπαλία (5 νίκες – 4 ήττες) και τα γκολ μπαίνουν δύσκολα (12-6). Η Ντανφέρμλιν είναι στην τελευταία θέση με 14 πόντους και γενικά δυσκολεύεται. Περιέργως, τα πάει καλά μακριά από το σπίτι της. Έχει μαζέψει 10 πόντους εκτός έδρας και ελπίζει να συνεχίσει έτσι.

Στο πρώτο ματς η Χαρτς επικράτησε εύκολα με 2-0.

 

ΚΙΛΜΑΡΝΟΚ – ΝΤΑΝΤΙ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Η Κιλμάρνοκ ισοβαθμεί με τη Χαρτς στην 5η θέση και καλοβλέπει την έξοδο στην Ευρώπη αφού η 4η Σεντ Τζόνστον απέχει 4 πόντους αλλά έχει πολύ δύσκολο ματς. Στο «Ράγκμπι Παρκ» η ομάδα του Σιλς έχει καλά αποτελέσματα (4 νίκες μόνο δύο ήττες σε 9 ματς) και με ένα ακόμη τρίποντο θα μπει για τα καλά σε ευρωπαϊκές σκέψεις.

Η Γιουνάϊτεντ είναι ένα βαθμό πίσω της και ξέρει πως με νίκη θα την προσπεράσει και θα μπει στην πρώτη εξάδα. Οι «πορτοκαλί» έχουν απόλυτη ισορροπία εκτός έδρας (από 3 νίκες, ισοπαλίες και ήττες) και συνήθως βρέχει γκολ (17 υπέρ, 20 κατά).

Έχει καλή παράδοση στο Κιλμάρνοκ όπου είναι αήττητη στις 4 τελευταίες επισκέψεις της και σε όλες μπήκαν γκολ. Όπως έγινε και στο πρώτο μεταξύ τους φέτος (1-1).

 

ΜΑΔΕΡΓΟΥΕΛ – ΣΕΝΤ ΜΙΡΕΝ

Θεωρητικά μαζί με τους Ρέϊντζερς η Μάδεργουελ είναι το πιο σίγουρο ματς της αγωνιστικής. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και αυτό φαίνεται και στη βαθμολογία όπου με 33 πόντους είναι στην 3η θέση, σε απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες της.

Η ομάδα του Μακ Κολ θα απειλούσε τις δύο μεγάλες αν τα πήγαινε καλύτερα στην έδρα της. Έχει από 3 νίκες και ήττες σε 8 ματς στο «Φιρ Παρκ» και έχει σκοράρει μόλις 6 φορές. Ευκαιρία να βελτιωθεί κόντρα στη Σεντ Μίρεν που έχει την ασφάλεια των 21 πόντων και είναι μακριά από την ουρά. Οι «Μπάντις» έχουν αδυναμίες εκτός έδρας (2 – 4-3) και σκοράρουν λίγο (8 τέρματα).

Πέρυσι μοιράστηκαν από μία νίκη στο Μάδεργουελ, η «ατσάλινη» πέρασε με διπλό από το Σεντ Μίρεν στο πρώτο φετινό ματς τους.

 

ΣΕΝΤ ΤΖΟΝΣΤΟΝ – ΣΕΛΤΙΚ

Επιστροφή στις εγχώριες διοργανώσεις για τη Σέλτικ και η νίκη είναι μονόδρομος για να κρατήσει την επαφή της με την κορυφή. Έξι νίκες σε 9 ματς έχει μακριά από το γήπεδό της αλλά οι δύο ήττες την πληγώνουν πολύ.

Ο Λένον θα παίξει φουλ επίθεση αφού έχει πολλές απουσίες στην άμυνα και ξέρει ότι τέτοια ματς πρέπει να τα καθαρίζεις από νωρίς.

Οι «Άγιοι» έρχονται από δύο σερί ήττες που χαλάνε κάπως την εξαιρετική τους εικόνα. Έχουν 26 πόντους και είναι 4οι παρότι στην έδρα τους έχουν 5 ήττες και μόνο 3 νίκες σε 9 ματς.

Η Σέλτικ θέλει ρεβάνς για την ήττα σοκ στη Γλασκώβη τον περασμένο Αύγουστο και στο Περθ μετράει σερί 5 νικών από το 2007.