Αγγλία: «Ταξίδι στo Μουντιάλ»
Αν ρωτούσες έναν Άγγλο τη δεκαετία του 30 τι γνωρίζει για το ποδόσφαιρο, θα σου απαντούσε: «Τα πάντα». Έβλεπαν το άθλημα ως δικό τους δημιούργημα και μιλούσαν πάντα με μία αίσθηση ανωτερότητας γύρω από τα ζητήματα της στρογγυλής Θεάς. Όταν έγινε λόγος για τη δημιουργία ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν πήραν το ζήτημα στα σοβαρά.

Δεν ήθελαν καν να φανταστούν την ιστορική τους Εθνική Ομάδα να κοντράρεται με ερασιτέχνες διάφορων χωρών. Τα Μουντιάλ του 1930, του ‘34 και του ‘38 κύλησαν χωρίς την Αγγλία που απομονωμένη στο Νησί δε συνειδητοποίησε ποτέ την πρόοδο και τις αλλαγές του αθλήματος. Αυτό θα το καταλάβαινε καλά το 1950. Στο πρώτο Μουντιάλ που θα δεχόταν να συμμετάσχει.
1950 FIFA World Cup Brazil ™
Αφού σκόρπισε στα φιλικά όποιον αντίπαλο βρήκε μπροστά της και άρχισε τον εναρκτήριο αγώνα της στον όμιλο με νίκη 2-0 επί της Χιλής με τα γκολ των Μόρτενσεν και Μανιόν, θεωρήθηκε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί της διοργάνωσης. Ο όμιλος των Ισπανία, Χιλή, Αμερική, Αγγλία έδινε την πρόκριση μόνο στον πρώτο και ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι; Οποιοσδήποτε! Όταν ο γεννημένος από Βέλγο πατέρα και μητέρα από την Αϊτή, Τζόε Γκάιτιενς διαμόρφωσε το 1-0 για την Αμερική που έμελε να είναι και το τελικό σκορ του «αγώνα θαύματος» όπως αργότερα χαρακτηρίστηκε το παιχνίδι, κανείς δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Ακόμη και οι εφημερίδες στην Αγγλία δε μπορούσαν να δεχτούν την είδηση που έφτανε από τη Βραζιλία για τον αγώνα Αγγλία-Αμερική 0-1. Θεωρώντας το, τυπογραφικό λάθος και βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, κυκλοφόρησαν την επομένη το πρωί ως Αγγλία Αμερική 10-1.
Η αλήθεια έγινε κατανοητή λίγο αργότερα και η επόμενη ήττα-αποκλεισμός από την Ισπανία με 1-0 με το γκολ του Ζάρα ήταν αδιάψευστος μάρτυρας. Η Αγγλία όλα αυτά τα χρόνια δεν έβλεπε τις εξελίξεις γύρω της, παρά μόνο μέσα στην επικράτειά της. Η Ουρουγουάη με τη νίκη της στον τελικό επί της Βραζιλίας κατακτούσε το τρόπαιο για δεύτερη φορά.
England squad: Goalkeepers: Bert Williams, Edwin Ditchburn; Defenders: Alf Ramsey, Lawrence Scott, John Aston, William Eckersley, Billy Wright, William Nicholson, William Watson, James Dickinson, Henry Cockburn; Midfielders: Lawrie Hughes, James Taylor, Stan Mortenson, Wilfred Mannion, Edward Baily; Forwards: Stanley Matthews, Tom Finney, Roy Bentley, John Milburn, James Mullen. Coach: Sir Walter Winterbottom.
1954 FIFA World Cup Switzerland ™
Στο Μουντιάλ της Ελβετίας η εκπληκτική Ουγγαρία του Φέρεντς Πούσκας αντιμετωπιζόταν με τρόμο από όλες τις ομάδες και η κατάκτηση του Κυπέλλου θεωρείτο απλά θέμα ημερών. Άλλωστε με 23 συνεχόμενες νίκες και ανάμεσα τους η πρώτη επικράτηση ομάδας μέσα στο Γουέμπλεϊ επί της εμβρόντητης Αγγλίας με 3-6 έδειχναν τη δυναμική των Μαγυάρων. Άλλη μία φιλική νίκη με 7-1 και πάλι εναντίον των Άγγλων στη Βουδαπέστη προσγείωσε απότομα τους Βρετανούς που δεν είχαν μεγάλες επιδιώξεις από τη διοργάνωση. Με ένα γκολ του Ντίκινσον στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, κατάφεραν να αποσπάσουν ισοπαλία από τους Βέλγους και με τη νίκη 2-0 επί των Ελβετών μπόρεσαν να περάσουν από τους ομίλους. Εκεί όμως βρήκαν στο δρόμο τους τη δις παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη και με ήττα 4-2 αποχαιρέτησαν και αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η Ουρουγουάη προελαύνοντας μέχρι τον τελικό με εμφατικές νίκες βρήκε αντιμέτωπη τη Δ.Γερμανία την οποία είχαν σκορπίσει με 8-3 λίγες μέρες νωρίτερα. Το τελικό 3-2 της Δ. Γερμανίας και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί έχουν μείνει ακόμη ως ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.
England squad: Goalkeepers: Gilbert Merrick (1), Edward Burgin (12); Defenders: Ronald Staniforth (2), Roger Byrne (3), Billy Wright (4), Sydney Owen (5), James Dickinson (6), Kenneth Green (13), William McGarry (14), Allenby Chilton (18), Kenneth Armstrong (19); Midfielders: Ivor Broadis (8), Dennis Wilshaw (15), Bedford Jezzard (20); Forwards: Stanley Matthews (7), Nat Lofthouse (9), Thomas Taylor (10), Tom Finney (11), Albert Quixall (16), James Mullen (17), Johnny Haynes (21), Harry Hooper (22). Coach: Sir Walter Winterbottom.
1958 FIFA World Cup Sweden ™
Η ηλιόλουστη Σουηδία φιλοξενούσε για πρώτη φορά όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Ιρλανδία, Ουαλία, Σκωτία και Αγγλία είχαν προκριθεί στην τελική φάση. Η Αγγλία όμως ήταν ακόμη ταραγμένη από το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου τον Φεβρουάριο όπου παίχτες-αστέρες της Γιουνάιτεντ, κάποιοι από αυτούς διεθνείς, άφησαν την τελευταία τους πνοή. Ανάμεσά τους το παιδί θαύμα Ντάνκαν Έντουαρντς που δε μπόρεσε να δείξει ως που θα μπορούσε να φτάσει.
Τρεις ισοπαλίες με την πρωτοεμφανιζόμενη Σοβιετική Ένωση (2-2), τη Βραζιλία (0-0) και την Αυστρία (2-2), έφεραν την Αγγλία ισόβαθμη στον όμιλο με την Σοβιετική Ένωση. Οι δύο ομάδες έδωσαν αγώνες μπαράζ και οι Σοβιετικοί με 1-0 προχώρησαν στην επόμενη φάση.
Ο Ζιστ Φοντέν με 13 γκολ σε 6 αγώνες με τη Γαλλία, μπορεί να είναι ακόμη ο πρώτος σκόρερ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά η Βραζιλία είχε πάρει την υπόθεση πολύ σοβαρά. Κάνοντας 3μηνη εντατική προετοιμασία και αφού γύρισαν όλον τον κόσμο για φιλικά παιχνίδια, πήγαν στη Σουηδία με ψυχολόγο με έναν και μοναδικό στόχο. Το πρώτο τους Κύπελλο, που το πήραν στον τελικό με 5-2 εναντίον των διοργανωτών και έγιναν η πρώτη ομάδα που το καταφέρνουν αυτό εκτός ηπείρου τους. Στη σύνθεση των Βραζιλιάνων ήταν και ο 17χρονος τότε Πελέ.
England squad: Goalkeepers: Colin McDonald (1), Eddie Hopkinson (12), Alan Hodgkinson (13); Defenders: Don Howe (2), Thomas Banks (3), Edward Clamp (4), Billy Wright (5), William Slater (6), Peter Sillett (14), Ronnie Clayton (15), Maurice Norman (16); Midfielders: Bryan Douglas (7), Bobby Robson (8), Maurice Setters (22); Forwards: Derek Kevan (9), Jonnny Haynes (10), Tom Finney (11), Peter Brabrook (17), Peter Broadbent (18), Bobby Smith (19), Bobby Charlton (20), Alan A'Court (21). Coach: Sir Walter Winterbottom.
1962 FIFA World Cup Chile ™
Στη Χιλή η Αγγλία πήγε πιο αποφασισμένη από τις προηγούμενες φορές αν και ο μύθος της φαντεζί Βραζιλίας είχε αρχίσει να γράφεται για τα καλά. Κατάφερε να περάσει από έναν δύσκολο όμιλο χάνοντας από την Ουγγαρία με 2-1, μένοντας στο 0-0 με τη Βουλγαρία, αλλά νικώντας με 3-1 την Αργεντινή και προκρίθηκε ως δεύτερη αφήνοντας έξω την «Μπιανκοσελέστε» χάρη στη διαφορά τερμάτων. Πρώτη φορά που χρειάστηκε η εν λόγω εφαρμογή των γκολ.
Στην επόμενη φάση όμως βρήκε απέναντί της την πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία που με 2 γκολ του ζογκλέρ Γκαρίντσα και ένα του Βαβά πέρασε με 3-1 στον επόμενο γύρο. Ο Γκαρίντσα πήρε την ομάδα πάνω του μετά τον τραυματισμό του 21χρονου Πελέ και την οδήγησε στο δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο επικρατώντας στον τελικό 3-1 της Τσεχοσλοβακίας.
England squad: Goalkeepers: Ron Springett (1), Alan Hodgkinson (12); Defenders: Jimmy Armfield (2), Ray Wilson (3), Peter Swan (#5), Ronald Flowers (6), Maurice Norman (15), Bobby Moore (16), Don Howe (21), Jimmy Adamson; Midfielders: Bobby Robson (4), John Connelly (7), Stan Anderson (14), Bryan Douglas (17), Alan Peacock (19), George Eastham (20); Forwards: Jimmy Greaves (8), Gerry Hitchens (9), Johnny Haynes (10); Bobby Charlton (11), Derek Kevan (13), Roger Hunt (18). Coach: Sir Walter Winterbottom.
1966 FIFA World Cup England ™
Η Αγγλία από το 1950 είχε υποστεί μεγάλη αμφισβήτηση αλλά πλέον ως διοργανώτρια ήθελε να αποδείξει σε όλους ότι έχει τη γνώση να δει τις αλλαγές και να προσαρμοστεί σε αυτές. Ο Αλφ Ράσμεϊ, παίχτης που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 50 ανέλαβε χρέη τεχνικού στο εθνικό συγκρότημα και με επαναστατικές κινήσεις έφερε νέο άνεμο αισιοδοξίας στο Νησί. Το σύστημα 4-4-2 έμοιαζε παράξενο αλλά και ιδιοφυές. Αποτελεσματικό πάντως ήταν σίγουρα.
Οι Μπόμπι Μουρ και Μπόμπι Τσάρλτον οδηγούσαν την αποφασισμένη Αγγλία στο στόχο. Δύο νίκες απέναντι σε Μεξικό και Γαλλία με το ίδιο σκορ (2-0) και μία λευκή ισοπαλία με την Ουρουγουάη ήταν αρκετά για να δώσουν την πρόκριση στους ομίλους.
Στην επόμενη φάση ο Τζεφ Χαρστ με ένα γκολ στο 78’ λεπτό έδωσε τη νίκη στην Αγγλία απέναντι στην Αργεντινή και την έστειλε στα ημιτελικά κόντρα στη Πορτογαλία του σπουδαίου Εουσέμπιο. Το γκολ του πρώτου σκόρερ στη διοργάνωση με 9 γκολ Εουσέμπιο, δεν ήταν αρκετό για την ομάδα του και οι Άγγλοι με 2-1 πέρασαν πανηγυρικά στον τελικό. Απέναντί τους η Δυτική Γερμανία του αξεπέραστου Φραντς Μπεκενμπάουερ και ο τελικός έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο αμφισβητήσιμους αγώνες των Παγκοσμίων Κυπέλλου.
Τα γκολ των Χαρστ και Πέτερς έδιναν το προβάδισμα στην Αγγλία με 2-1 μέχρι το 89’ λεπτό όταν ο Βέμπερ ισοφάρισε και έστειλε τον αγώνα στην παράταση. Εκεί ο Χάρστ με άλλα δύο γκολ σημείωσε χατ-τρικ, αλλά το 3-2 ήταν ένα γκολ που τελικά δε θα μάθουμε ποτέ αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος ή όχι. Πάντως για την Βασίλισσα Ελισάβετ λίγη σημασία είχε η συγκεκριμένη αμφισβήτηση, παραδίδοντας περήφανη το Κύπελλο στην Εθνική ομάδα σε μία μεγαλοπρεπέστατη απονομή. Το κύπελλο «Ζιλ Ριμέ», που λίγες μέρες νωρίτερα είχε κάνει φτερά αλλά ξετρύπωσε και πάλι ευτυχώς ο σκύλος Πικλς!
England squad: Goalkeepers: Gordon Banks (1), Ron Springett (12), Peter Bonetti (13); Defenders: George Cohen (2), Ray Wilson (3), Jackie Charlton (5), Bobby Moore (6), Jimmy Armfield (14), Gerald Byrne (15), Ronald Flowers (17), Norman Hunter (18); Midfielders: Nobby Stiles (4), Alan Ball (7), John Connelly (11), Martin Peters (16), Terry Paine (19), George Eastham (22), Ian Callaghan (20); Forwards: Jimmy Greaves (8), Bobby Charlton (9), Geoff Hurst (10), Roger Hunt (21). Coach: Sir Alf Ramsey.
1970 FIFA World Cup Mexico ™
Στο Μεξικό όλοι περίμεναν τη μεγάλη κόντρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αγγλίας εναντίον της θεαματικής Βραζιλίας που από το 1958 που πήρε το πρώτο της Κύπελλο είχε βρει το μυστικό της επιτυχίας, ώστε να δένει το θέαμα με το αποτέλεσμα. Το αναμενόμενο ντέρμπι ήρθε νωρίς, στους ομίλους. Η Βραζιλία με ένα γκολ του Ζαϊρζίνιο που σκόραρε σε κάθε φάση της διοργάνωσης νίκησε 1-0, ενώ η στιγμή που σημάδεψε τον αγώνα είναι η απόκρουση του πορτιέρο Γκόρντον Μπανκς πάνω στη γραμμή, στη σκαστή γωνιακή κεφαλιά του Πελέ.
Η Αγγλία όμως είχε βρει τον τρόπο και νικώντας 1-0 τις Ρουμανία και Τσεχοσλοβακία προκρίθηκε στα προημιτελικά. Ο Μπόμπι Μουρ δεν ήταν και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, αφού σε ένα φιλικό κατά την προετοιμασία της ομάδας στην Κολομβία κατηγορήθηκε για κλοπή ενός μπρασελέ από κοσμηματοπωλείο. Τελικά οδήγησε την Εθνική του στον τελικό όπου η Δυτική Γερμανία των Μπεκενμπάουερ και Μίλερ περίμενε για την ρεβάνς του προ τετραετίας παιχνιδιού. Το φανταστικό ξεκίνημα των Άγγλων με 2-0 έγινε εφιάλτης λίγο αργότερα με το γκολ του Μπεκενμπάουερ στο 68ο λεπτό. Ο Αλφ Ράμσεϊ στον πανικό του και βλέποντας την ομάδα του να μην αντιδρά αντικατέστησε τον κουρασμένο Μπόμπι Τσάρλτον και κάπου εκεί οι συμπαίχτες του παρέδωσαν πνεύμα. Ισοφάριση στο 82ο λεπτό και ο Γκερντ Μίλερ στο 108’ έδωσε στη Γερμανία την γλυκιά εκδίκηση που ζητούσε.
Στη συνέχεια του θεσμού η Βραζιλία μετέτρεπε κάθε προσδοκία σε θέαμα και με ένα εντυπωσιακό 4-1 στον τελικό απέναντι στην Ιταλία, ανέβαινε στο πρώτο σκαλί. Τρεις φορές σε 4 διαδοχικά Μουντιάλ.
England's squad: Goalkeepers: Gordon Banks (1), Peter Bonetti (12), Alex Stepney (13); Defenders: Keith Newton (2), Terry Cooper (3), Alan Mullery (4), Brian Labone (5), Bobby Moore (6), Tommy Wright (14), Jackie Charlton (17), Norman Hunter (18); Midfielders: Francis Lee (7), Alan Ball (8), Martin Peters (11), Nobby Stiles (15), Emlyn Hughes (16), Colin Bell (19); Forwards: Bobby Charlton (9), Geoff Hurst (10), Peter Osgood (20), Allan Clarke (21), Jeff Astle (22). Coach: Sir Alf Ramsey.
1974 FIFA World Cup Germany ™
Κάπου εδώ η Αγγλία θυμήθηκε τα παλιά. Ίσως η υπεροψία, ίσως το γεγονός ότι δεν προσπαθούσε να επαναστατήσει εντός γηπέδου, αλλά να αποδώσει όσο καλύτερα μπορούσε αυτά που ήξερε, την οδήγησαν στον πρώτο αποκλεισμό από προκριματική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε 4 παιχνίδια με Ουαλία και Πολωνία σημείωσε μία νίκη δύο ισοπαλίες και μία ήττα και η Πολωνία πήρε θριαμβευτικά την πρόκριση για το Μουντιάλ της Γερμανίας. Εκεί όπου θα θαύμαζε από κοντά το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο της Ολλανδίας του Γιόχαν Κρόιφ. Το θαύμασαν όλοι οι υπόλοιποι εκτός της οικοδέσποινας Δυτικής Γερμανίας που τους αντάμειψε όπως άλλοτε την Ουγγαρία του Πούσκας. Τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή στον τελικό πανηγυρίζοντας με το Κύπελλο του Μουντιάλ υψωμένο στα χέρια.
1978 FIFA World Cup Argentina ™
Δεύτερη συνεχή αποτυχία της Αγγλίας να περάσει σε τελική φάση Μουντιάλ. Αυτή τη φορά στάθηκε με σοβαρότητα στα προκριματικά εναντίον Ιταλίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου με 5 νίκες και μία ήττα. Η ήττα όμως αυτή από την Ιταλία κρίθηκε καθοριστική παρά τα 4 γκολ του Κέβιν Κίγκαν σε 6 αγώνες και έστειλε τη Σκουάντρα Ατζούρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής. Εκεί που ο Μάριο Κέμπες αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και οι Αργεντινοί μπροστά σε ένα εκρηκτικό κοινό με μπλε και άσπρα χαρτάκια, αναδείχτηκαν για πρώτη φορά παγκόσμιοι πρωταθλητές μέσα στη χώρα τους.
1982 FIFA World Cup Spain ™
Το κακό δε τρίτωσε τελικά για τα «λιοντάρια». Η Αγγλία συμμετείχε κανονικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας και ξεκίνησε εντυπωσιακά στον όμιλο με 3 νίκες σε 3 παιχνίδια. 3-1 τη Γαλλία, 2-0 τη Τσεχοσλοβακία και 1-0 το Κουβέιτ. Στον αγώνα με τη Γαλλία μάλιστα ο Μπράιαν Ρόμπσον σημείωσε το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ σκοράροντας στο 27ο δευτερόλεπτο.
Οι ομάδες που συμμετείχαν όμως αυξήθηκαν για πρώτη φορά από 16 σε 24 με συνέπεια οι Άγγλοι περνώντας τους πρώτους ομίλους, να βρεθούν και σε δεύτερους ομίλους. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με Δυτική Γερμανία και τους γηπεδούχους Ισπανούς και με δύο λευκές ισοπαλίες αποκλείστηκαν από τη συνέχεια. Την πρόκριση πήραν οι Γερμανοί που φτάνοντας στον τελικό ηττήθηκαν από την Ιταλία του Πάολο Ρόσι που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ. Χωρίς μάλιστα να έχει σκοράρει σε κανέναν από τους τρεις πρώτους αγώνες των ομίλων.
England squad: Goalkeepers: Ray Clemence (1), Joe Corrigan (13), Peter Shilton (22); Defenders: Viv Anderson (2), Trevor Brooking (3), Terry Butcher (4), Steve Foster (6), Mick Mills (12), Phil Neal (14), Kenny Sansom (17), Phil Thompson (18); Midfielders: Steve Coppell (5), Glenn Hoddle (9), Terry McDermott (10), Graham Rix (15), Bryan Robson (16), Ray Wilkins (19); Forwards: Kevin Keegan (7), Trevor Francis (8), Paul Mariner (11), Peter Withe (20), Tony Woodcock (21). Coach: Ron Greenwood.
1986 FIFA World Cup Mexico ™
Επιστροφή και πάλι στο Μεξικό για το Μουντιάλ του 1986 και η Αγγλία ξεκινώντας με ήττα 1-0 από την Πορτογαλία και λευκή ισοπαλία με το Μορόκο κάνει την πρόκριση ιδιαίτερα δύσκολη. Τελικά ο Γκάρι Λίνεκερ με προσωπικό χατ-τρικ στον τελευταίο αγώνα εναντίον της Πολωνίας, που ήταν και τα μοναδικά τέρματα του αγώνα, θα στείλει την ομάδα του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στους 16 σε νοκ άουτ πλέον αγώνες, θα ξεπεραστεί και το εμπόδιο της Παραγουάης με 3-0, με δύο ακόμη προσωπικά γκολ του Λίνεκερ. Στα προημιτελικά θα γραφτεί ιστορία με το ματς εναντίον της Αργεντινής. Ο «μισός άγγελος»-«μισός διάβολος» όπως χαρακτηρίστηκε έπειτα από την αναμέτρηση ο Ντιέγκο Μαραντόνα, κατάφερε να κάνει τα πάντα. Στο 51ο λεπτό έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ με το «χέρι του Θεού» και τρία λεπτά αργότερα διασχίζοντας πάνω από το μισό γήπεδο και ξεπερνώντας όποιο εμπόδιο βρήκε στο δρόμο του πλάσαρε για να κάνει το 2-0. Το γκολ του Γκάρι Λίνεκερ στο 80΄ δεν άλλαξε τον τελικό νικητή, ωστόσο έδωσε στον Άγγλο το χρυσό παπούτσι του Μουντιάλ.
Στη συνέχεια ο Ντιεγκίτο δεν άλλαξε συνήθειες και οδήγησε τη «Μπιανκοσελέστε» στην κορυφή του κόσμου με 5 γκολ και 5 ασίστ από τα 14 συνολικά τέρματα της ομάδας του. Στον τελικό υποτάχθηκε η σκληροτράχηλη Δυτική Γερμανία με 3-2.
England squad: Goalkeepers: Peter Shilton (1), Chris Woods (13), Gary Bailey (22); Defenders: Gary M Stevens (2), Kenny Sansom (3), Alvin Martin (5), Terry Butcher (6), Viv Anderson (12), Terry Fenwick (14), Gary A Steven (15); Midfielders: Glenn Hoddle (4), Bryan Robson (7), Ray Wilkins (8), Chris Waddle (11), Peter Reid (16), Trevor Steven (17), Steve Hodge (18); Forwards: Mark Hateley (9), Gary Lineker (10), John Barnes (19), Peter Beardsley (20), Kerry Dixon (21). Coach: Bobby Robson.
1990 FIFA World Cup Italy ™
Η Αγγλία είχε αρχίσει να καθιερώνεται ως η ομάδα των προημιτελικών και στην Ιταλία ήθελε να αποδείξει πως μπορεί το βήμα παραπάνω. Στον όμιλο των ισοπαλιών μεταξύ Αγγλίας, Ολλανδίας, Ιρλανδίας και Αιγύπτου, η μόνη νίκη που σημειώθηκε ήταν στον αγώνα Αγγλία-Αίγυπτος 1-0. Σε συνδυασμό με το 1-1 με την Ιρλανδία και το 0-0 με την Ολλανδία, αρκούσε για να περάσει πρώτη στην επόμενη φάση του φτωχότερου σε συνολική συγκομιδή γκολ, Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ση φάση των 16 το Βέλγιο στάθηκε εξαιρετικά απέναντι στις αγγλικές επιθέσεις με τον Πολ Γκασκόιν να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της οργάνωσης. Τελικά ένα λεπτό πριν τη διαδικασία των πέναλτι ο Ντέιβιντ Πλατ έστειλε την ομάδα του στα προημιτελικά. Ο αγώνας με το Καμερούν εκεί, ήταν συγκλονιστικός και όχι απλά για την παρουσία του αειθαλή Ροζέ Μιλά. Το 1-0 για του Άγγλους μετατράπηκε μέσα σε 5 λεπτά στο 2ο ημίχρονο σε 1-2 μέχρι ο Γκάρι Λίνεκερ να ισοφαρίσει με πέναλτι λίγο πριν το τέλος. Στο 105’ της παράτασης ο ίδιος παίχτης με ένα ακόμη πέναλτι θα στείλει την Εθνική Αγγλίας στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 1966.
Ένα ακόμη γκολ του Λίνεκερ θα ισοφαρίσει στο 80ο λεπτό το ματς εναντίον της Δυτικής Γερμανίας σε 1-1. Η εικόνα του εμβρόντητου Πολ Γκασκόιν στη διάρκεια της αποβολής του, συνειδητοποιώντας ότι χάνει τον τελικό σε περίπτωση πρόκρισης, θα μείνει από τις αξέχαστε στιγμές του θεσμού. Τελικά οι Γερμανοί στη διαδικασία των πέναλτι κράτησαν την ψυχραιμία τους και την όρεξη για εκδίκηση στον τελικό απέναντι στην Αργεντινή, στον ίδιο τελικό όπως τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Οι ρόλοι τώρα αντιστράφηκαν και η Γερμανία επέστρεψε στην κορυφή.
Στον μικρό τελικό ο Ντέιβιντ Πλατ ισοφάρισε στο 81ο λεπτό το γκολ του Ρομπέρτο Μπάτζιο διαμορφώνοντας το Ιταλία-Αγγλία 1-1, αλλά λίγο πριν το τέλος ο Σαλβατόρ Σκιλασί με γκολ-πέναλτι έκρινε την τρίτη θέση και έφτασε τα 6 γκολ, παίρνοντας το χρυσό παπούτσι.
England quad: Goalkeepers: Peter Shilton (1), Chris Woods (13), David Seaman (22) became injured and was replaced by Chris Woods; Defenders: Stuart Pearce (3), Des Walker (5), Terry Butcher (6), Paul Parker (12), Mark Wright (14), Gary M Stevens (2), Tony Dorigo (15); Midfielders: Neil Webb (4), Bryan Robson (7), Chris Waddle (8), Steve McMahon (16), David Platt (17), Steve Hodge (18), Paul Gascoigne (19), Trevor Steven (20); Forwards: Peter Beardsley (9), Gary Lineker (10), John Barnes (11), Steve Bull (21). Coach: Bobby Robson.
1994 FIFA World Cup USA ™
Από το 1978 είχε να νιώσει η Αγγλία αυτό το συναίσθημα. Αποκλεισμός από την τελική φάση του Μουντιάλ της Αμερικής μένοντας έξω από τον προκριματικό γύρο απέναντι στις Νορβηγία, Ολλανδία, Τουρκία, Πολωνία, Σαν Μαρίνο. Έχασε έτσι την ευκαιρία να δει από κοντά τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη διοργάνωση όπως τον αποκλεισμό του Ντιέγκο Μαραντόνα λόγω απαγορευμένων ουσιών και την δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ μετά από αυτογκόλ που πέτυχε με την ομάδα της Κολομβίας κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βραζιλία και Ιταλία έλυσαν τις διαφορές τους σε έναν λευκό από τέρματα τελικό και οι Βραζιλιάνοι κατέκτησαν πάλι το κύπελλο επικρατώντας στα πέναλτι με 3-2.
1998 FIFA World Cup France ™
Στη Γαλλία οι ομάδες για πρώτη φορά αυξήθηκαν στις 32 και η Αγγλία με τον πρωτοεμφανιζόμενο Όουεν στη σύνθεσή της πέρασε από τους ομίλους νικώντας 2-0 Τυνησία και Κολομβία και χάνοντας 2-1 από τη Ρουμανία. Στη φάση των 16 έπεσε πάνω στην Αργεντινή σε ένα πρώτο ημίχρονο-ύμνο του θεάματος. Ένα πέναλτι για τη κάθε ομάδα στο πρώτο δεκάλεπτο με τους Μπατιστούτα και Σίρερ να ευστοχούν, τον δραστήριο Όουεν να δίνει πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του και τον Χαβιέ Ζανέτι να ισοφαρίζει σε 2-2. Στο 2ο ημίχρονο τα νεύρα ξεχείλιζαν τον γραμμών του αγωνιστικού χώρου και αφού πρώτα ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αποβλήθηκε για χτύπημα στον Ντιέγκο Σιμεόνε, η Αργεντινή στη διαδικασία των πέναλτι στάθηκε πιο ψύχραιμη και συνέχισε.
Όχι όμως μέχρι τέλους. Στον τελικό έφτασε η Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν εναντίον μίας ταλαιπωρημένης Βραζιλίας με αρκετούς από τους αστέρες της να αντιμετωπίζουν προβλήματα λίγο πριν τον αγώνα. Το 3-0 για τους Γάλλους έμοιαζε πέρα για πέρα λογικό σύμφωνα με την απόδοση των ομάδων εκείνη τη μέρα.
England squad: Goalkeepers: David Seaman (1), Nigel Martyn (13), Tim Flowers (22); Defenders: Sol Campbell (2), Graeme Le Saux (3), Tony Adams (5), Gareth Southgate (6), Gary Neville (12), Martin Keown (18), Rio Ferdinand (21); Midfielders: Paul Ince (4), David Beckham (7), David Batty (8), Steve McManaman (11), Darren Anderton (14), Paul Merson (15), Paul Scholes (16), Rob Lee (17); Forwards: Alan Shearer (9), Teddy Sheringham (10), Les Ferdinand (19), Michael Owen (20). Coach: Glenn Hoddle.
2002 FIFA World Cup Korea/Japan ™
Στα γήπεδα Ιαπωνίας Κορέας η Αγγλία μπήκε με φόρα έχοντας συντρίψει νωρίτερα 5-1 τη Γερμανία. Στους ομίλους ξεκίνησε με ισοπαλία 1-1 στον αγώνα με τη Σουηδία και η επόμενη αναμέτρηση με την Αργεντινή ίσως ήταν η πλέον καθοριστική. Όλοι οι Άγγλοι ψάχνανε την εξιλέωση μετά τον αποκλεισμό στο Μουντιάλ της Γαλλίας και την ώρα που ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ξεκίνησε να εκτελέσει το κερδισμένο πέναλτι στο 44ο λεπτό ένιωθε στα πόδια του την πίεση ενός ολόκληρου λαού. Απλά τον έστειλε στα δίχτυα και με το 1-0 οδήγησε την ομάδα του στην επόμενη φάση, σε συνδυασμό με την λευκή ισοπαλία που έφερε με τη Νιγηρία στον επόμενο αγώνα. Στα νοκ-άουτ πέρασε αρχικά σαν σίφουνας από τη Δανία με τους Φέρντιναντ, Όουεν και Χέσκεϊ να διαμορφώνουν από το ημίχρονο το τελικό 3-0.
Στα προημιτελικά η Βραζιλία έμοιαζε αξεπέραστο εμπόδιο παρόλο που βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ από το γκολ του Μάικλ Όουεν. Ο Ριβάλντο αρχικά ισοφάρισε και ο Ροναλντίνιο με ένα φάουλ λόμπα κρέμασε τον ανήμπορο να αντιδράσει Ντέιβιντ Σίμαν και πρόσφερε στην Αγγλία άλλον έναν αποκλεισμό στους 8. Η Βραζιλία συνέχισε στους ιδίους ρυθμούς μέχρι το τέλος, νικώντας στον τελικό 2-0 τους Γερμανούς που κατάφεραν να φτάσουν εκεί ξεπερνώντας κάθε προγνωστικό. Ήταν το 5ο τρόπαιο για τους Βραζιλιάνους.
England Squad: David Seaman 1 (Arsenal), Nigel Martyn 13 (Leeds United), David James 22 (West Ham United, Rio Ferdinand 5 (Leeds United), Sol Campbell 6 (Arsenal), Gareth Southgate 16 (Middlesbrough), Ashley Cole 3 (Arsenal), Wayne Bridge 14 (Southampton), Danny Mills 2 (Leeds United), Wes Brown 12 (Manchester United), Martin Keown 15 (Arsenal), David Beckham 7 (Manchester United), Paul Scholes 8 (Manchester United), Steven Gerrard (Liverpool), Kieran Dyer 23 (Newcastle United), Nicky Butt 21 (Manchester United), Owen Hargreaves 18 (Bayern Munich), Joe Cole 19 (West Ham United), Michael Owen 10 (Liverpool), Emile Heskey 11 (Liverpool), Darius Vassell 20 (Aston Villa), Robbie Fowler 9 (Leeds United), Teddy Sheringham 17 (Tottenham Hotspur). Standby: Danny Muprhy. Coach: Sven Goran Eriksson.
Withdrew due to injury: Gerrard, Murphy.
Στο μουντιάλ της Γερμανίας τίποτα δεν έδειχνε ότι η Αγγλία θα μπορούσε να διαφύγει της μοίρας της, στη φάση των 8. Αρχικά ένα αυτογκόλ του ΚάρλοςΓκαμάρα στο 3ο λεπτό αρκούσε για να της δώσει τη νίκη απέναντι στη Παραγουάη. Εναντίον του Τρίνινταντ και Τομπάκο το ματς ξεκλείδωσε στο 83ο λεπτό με το γκολ του Πίτερ Κράουτς και ο Στίβεν Τζέραρντ στο 90’ έκανε το τελικό 2-0. Στον τελευταίο αγώνα η ισοπαλία με τη Σουηδία αρκούσε αν και μέχρι να ισοφαρίσει ο Λάρσον σε 2-2 στο 90΄, τα γκολ των Τζο Κόουλ και Τζέραρντ έδιναν στους Άγγλους το προβάδισμα.
Στους 16 ένα γκολ-φάουλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ στον αγώνα με το Εκουαδόρ (1-0) έστειλε την Αγγλία στα προημιτελικά, εκεί που βρίσκει χίλιους τρόπους κάθε φορά για να αποκλειστεί. Η Πορτογαλία του Φελίπε Σκολάρι ήταν αυτή που θα της έκοβε τη διαδρομή στη Γερμανία. Το 0-0 του αγώνα είχε να επιδείξει μία αποβολή του Γουέιν Ρούνεϊ μετά από έκκληση στον διαιτητή από τον Κριστιάνο Ρονάλντο που προς στιγμή άναψε το ματς. Συνέχεια δεν υπήρξε, παρά μονάχα στα πέναλτι όπου τα «τρία λιοντάρια» γνώρισαν άλλον έναν αποκλεισμό.
Η Ιταλία του Μαρσέλο Λίπι με μία ονειρεμένη άμυνα που δέχτηκε συνολικά 2 γκολ στη διοργάνωση (ένα αυτογκόλ και ένα πέναλτι), στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, ενώ ο μεγάλος Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό Γαλλία-Ιταλία πρόλαβε να κλείσει την καριέρα του δεχόμενος την κόκκινη κάρτα για αντιαθλητικό χτύπημα στον Μάρκο Ματεράτσι.
England Squad: Paul Robinson (Tottenham Hotspur), David James (Manchester City), Robert Green (Norwich City) - replaced by Scott Carson (Liverpool), Gary Neville (Manchester United), Rio Ferdinand (Manchester United), John Terry (Chelsea), Ashley Cole (Arsenal), Sol Campbell (Arsenal), Jamie Carragher (Liverpool), Wayne Bridge (Chelsea), David Beckham (Real Madrid), Michael Carrick (Tottenham Hotspur), Frank Lampard (Chelsea), Steven Gerrard (Liverpool), Owen Hargreaves (Bayern Munich), Jermaine Jenas (Tottenham Hotspur), Stewart Downing (Middlesbrough), Joe Cole (Chelsea), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur), Wayne Rooney (Manchester United), Michael Owen (Newcastle United), Peter Crouch (Liverpool), Theo Walcott (Arsenal). Coach: Sven Goran Eriksson.
Stand-by: Scott Carson (Liverpool), Luke Young (Charlton Athletic), Nigel Reo-Coker (West Ham United), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Andy Johnson (Crystal Palace). Called up later: Michael Dawson (Tottenham Hotspur), Phil Neville (Everton), Ben Foster (Manchester United).
Players who withdrew due to injury: Young, Green, Reo-Coker.