Από τον Μπανκς στον Σίλτον και τώρα...
Οι περισσότερες αναδρομές γίνονται για να μας θυμίσουν ρεκόρ και στιγμές θεάματος και στο ποδόσφαιρο το θέαμα είναι για τους περισσότερους η πεμπτουσία του, το γκολ. Αν το σκοράρισμα είναι το όνειρο των επιθετικών, τότε οι τερματοφύλακες έχουν κύριο στόχο να το καταστρέψουν

Ο εμβληματικός Γκόρντον Μπανκς έρχεται να ανοίξει την «αυλαία» της αναφοράς μας. Με 9 συμμετοχές σε τελικές φάσεις παγκοσμίων κυπέλλων το 1966 στην Αγγλία και το 1970 στο Μεξικό έκοψε την όρεξη των αντίπαλων φορ στις έξι από αυτές. Μάλιστα κράτησε το μηδέν στα 4 πρώτα ματς του Μουντιάλ που έγινε σε αγγλικό έδαφος και τους είδε να σηκώνουν το πρώτο και τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας τους στο ιστορικό Γουέμπλεϊ. Κι αν για αυτό έμεινε γνωστός ως το Νο 1 των παγκόσμιων πρωταθλητών, στο Μεξικό έκανε την καλύτερη (βάσει ψηφοφορίας) απόκρουση όλων των εποχών στην κεφαλιά του Πελέ με μία σχεδόν υπερφυσική κίνηση του κορμιού του, η οποία δικαιολογεί απόλυτα την εμπνευσμένη από αυτόν φράση, «The safe Banks (=όχθες) of England» Απολαύστε την
Οι προκάτοχοι του δεύτερου καλύτερου τερματοφύλακα του 20ου αιώνα, μετά τον ανεπανάληπτο Λεβ Γιασίν, ήταν 4 και αγωνίστηκαν σε ένα Μουντιάλ έκαστος. Ο θρυλικός Μπερτ Γουίλιαμς ήταν παρών στην παρθενική συμμετοχή των Άγγλων στη διοργάνωση, το 1950 στη Βραζιλία, δεχόμενος τα λιγότερα γκολ σε Μουντιάλ (μόλις 2, αλλά και με μόλις 3 συμμετοχές). Και ένα από τα θύματα της ασύλληπτης τότε έκπληξης, της ήττας- αποκλεισμού με 1-0 από τις ΗΠΑ. Το βλέμμα του στη μπάλα τα λέει όλα, όπως και το ότι δεν μπορεί να το ξεχάσει έπειτα από 60 ολόκληρα χρόνια, όντας σήμερα ο μεγαλύτερος εν ζωή βετεράνος των Μουντιάλ.
Ο αντικαταστάτης του το 1954 στην Ελβετία, Γκίλμπερτ Μέρικ πρόλαβε να δεχτεί 8 γκολ σε 3 αγώνες, τα μισά στον αποκλεισμό με 4-2 από την κάτοχο του τροπαίου τότε Ουρουγουάη. Αυτά του χάρισαν τον χειρότερο μέσο όρο παθητικού με 2,4 γκολ ανά αγώνα, αν και ο Μέρικ, ο οποίος πέρασε όλη την καριέρα του στη Μπέρμιγχαμ, ήταν από τους καλύτερους τερματοφύλακες των 50s στο Νησί. Δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το 58’ ήταν η σειρά του Κόλιν Μακ Ντόναλντ της Μπέρνλι στη Σουηδία, όπου κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε μόλις ένα από τα 4 ματς των ομίλων βλέποντας την ομάδα του να αποκλείεται σε παιχνίδι πλει-οφ χάνοντας 1-0 από τη Σοβιετική Ένωση.
Νέα αλλαγή προσώπου το 1962 στη Χιλή, με τον Ρον Σπρίνγκετ να αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή. Ο κίπερ της Σέφιλντ Γουένσντεϊ «έβγαζε» τη μπάλα μόνο στη «λευκή» ισοπαλία με τους Βούλγαρους. Τα 3 γκολ που δέχτηκε από τους Βραζιλιάνους στον προημιτελικό ανέβασαν τον προσωπικό του δείκτη στα 6 σε 4 ματς χαρίζοντάς του τον τρίτο χειρότερο μέσο όρο παθητικού ανά 90λεπτο (1,5 γκολ). Σας θυμίζουμε την απέλπιδα προσπάθειά του στη βολίδα του Γκαρίντσα.
Μετά τις δύο διοργανώσεις του Μπανκς και δύο απουσίες το 74’ και το 78’ ο άξιος αντικαταστάτης βρέθηκε στο πρόσωπο του μεγάλου Πίτερ Σίλτον. Ρέκορτνμαν συμμετοχών με 17 σε παγκόσμια κύπελλα και 3 διοργανώσεις (82’ Ισπανία, 86’ Μεξικό και 90’ Ιταλία) και ρεκόρ αγώνων με 0 παθητικό, καθώς άφησε με το παράπονο τους αντίπαλους στράικερ σε 10 από αυτούς και όπως και ο Μπανκς σε 4 συνεχόμενους το 1982, διοργάνωση για την οποία διατηρεί και τον καλύτερο συντελεστή (0,2) δεχόενος μόλις 1 γκολ σε 5 ματς. Δυστυχώς για αυτόν, ήταν το θύμα όταν ο Μαραντόνα σκόραρε με…«θεϊκή» παρέμβαση στη Γκουανταλαχάρα.
Το 98’ στη Γαλλία και το 2002 σε Ν.Κορέα και Ιαπωνία ο Ντέιβιντ Σίμαν, τον οποίο συνηθίσαμε με τη φανέλα της Άρσεναλ (90’-03’), ισοφαρίζει τον Μπανκς σε συμμετοχές σε αγώνες (9) και διοργανώσεις (2) τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, με 5 ματς χωρίς να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του. Το γκολ του Ροναλντίνιο από στημένη φάση στον προημιτελικό (2-1 ήττα των Άγγλων) του ασιατικού Μουντιάλ, ήταν μία φάση για την οποία και ο ίδιος κατηγορεί τον εαυτό του.
Στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006, ο Πολ Ρόμπινσον της Τότεναμ τότε και νυν της Μπλάκμπερν, κέρδισε την εμπιστοσύνη του Σβεν Γκόραν Έρισκον παίζοντας τα πέντε ματς των Άγγλων μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν με 3-1 στα πέναλτι από τους Πορτογάλους. Εκεί δέχτηκε 2 γκολ στο ματς με τους Σουηδούς, από όπου ξεχωρίζει και η εξαιρετική του απόκρουση που θα βρείτε στο Νο 5 του «TOP 10» που ακολουθεί. http://www.youtube.com/watch?v=nA-GWEuZHkc
Αξιοσημείωτο στοιχείο των αγγλικών εθνικών ομάδων είναι ότι πορεύονται στα Μουντιάλ με έναν τερματοφύλακα, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιούν αναπληρωματικό. Η μοναδική περίπτωση, όπου είδαμε να αλλάζει το πρόσωπο κάτω από τα δοκάρια, ήταν με τον Πίτερ Μπονέτι το 1970, ο οποίος, στη μοναδική του συμμετοχή σε τελική φάση, αντικατέστησε τον άρρωστο Μπανκς. Τα 3 γκολ που δέχτηκε από τη Δ. Γερμανία στον προημιτελικό τον κάνουν το μοναδικό πορτιέρο που δεν κατάφερε να κρατήσει το «μηδέν» σε Μουντιάλ.
Δύσκολο εργο προμηνύεται να έχει και ο Ντέιβιντ Τζέιμς στη Ν. Αφρική. Τα μεγαλέπήβολα σχέδια κατάκτησης του τροπαίου από τους Άγγλους ρίχνουν αναμφίβολα πολλά βάρη στις πλάτες και του πρωτάρη -αν και 39χρονου- σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου τερματοφύλακα. Ευχόμαστε καλές αποκρούσεις!