Καλύτερα να μασάς, Τζέρεμι!

Την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης προκάλεσαν τα σχόλια του παρουσιαστή του BBC Τζέρεμι Κλαρκσον, ο οποίος πρότεινε να πυροβολούνται όσοι  δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν



Καλύτερα να μασάς, Τζέρεμι!

Με αφορμή την απεργία της Τετάρτης στη Βρετανία, ο 51χρονος παρουσιαστής της εκπομπής Top Gear, σχολίασε στην εκπομπή One Show όπου μετείχε ως καλεσμένος : «Ειλικρινά θα τους πυροβολούσα όλους. Θα τους έβγαζα έξω και θα τους εκτελούσα μπροστά στις οικογένειες τους. Πως τολμούν να απεργούν όταν λαμβάνουν εξασφαλισμένες παχυλές συντάξεις, ενώ εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε;». 

 

Όπως ήταν λογικό τα σχόλια του παρουσιαστή (ο οποίος υπολογίζεται πως εισπράττει κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο λίρες ετησίως από το BBC, με τα συνολικά έσοδα του να φτάνουν κάποιες χρονιές και τα 3 εκατομμύρια από παράλληλες δραστηριότητες) προκάλεσαν την αντίδραση των τηλεθεατών. Πάνω από 5000 ήταν αυτοί που επικοινώνησαν με το κανάλι ζητώντας την απόλυση του, ενώ και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τα χαρακτήρισε "ανόητα".

Μπορεί το BBC να μην ικανοποίησε το αίτημα των τηλεθεατών,  ωστόσο απολογήθηκε με ανακοίνωση του, ενώ το ίδιο έκανε σήμερα και ο Κλαρκσον, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τη διαδικασία. Βλέπετε δεν είναι η πρώτη φορά, που οι δηλώσεις του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Από τη δηλητηριώδη γλώσσα του δεν γλίτωσε στο παρελθόν ούτε η Ελλάδα ούτε οι Ελληνίδες. Το 2008 στη στήλη του στην εφημερίδα Sun είχε χαρακτηρίσει την χώρα μας «τουαλέτα» και τόνισε πως οι γυναίκες «έχουν μουστάκια».

Την ίδια χρονιά είχε προκαλέσει την αντίδραση ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, λέγοντας ότι «μάλλον κάποιος από τους σχεδιαστές της εταιρείας είχε φάει για μεσημεριανό σκύλο ράτσας σπανιελ».

Από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε η Ουαλία. Δήλωσε πως οι δρόμοι της χώρας προσφέρονται για μεγάλες ταχύτητες «καθώς κανείς δεν θέλει να μείνει εκεί», ενώ πρόσφατα πρότεινε την κατάργηση της ουαλικής γλώσσας.

Αν και τα σχόλια του κινούνται σε μια κλίμακα μεταξύ σαχλού και χοντροκομμένου, ο Κλάρκσον μάλλον το απολαμβάνει.  Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει το «αστείο» ότι οι οδηγοί φορτηγών δολοφονούν πόρνες και ο χαρακτηρισμός του πρώην πρωθυπουργού Γκορντον Μπράουν ως «μονόφθαλμου ηλίθιου Σκωτσέζου» (σ.σ. ο Μπράουν αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης στο ένα μάτι όταν είχε τραυματιστεί σε αγώνα ράγκμπι στο παρελθόν).  Τη δήλωση αυτή την απέδωσε στην «ένταση της στιγμής», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν απολογήθηκε για τον χαρακτηρισμό «ηλίθιος».  

Πέρα από τα λόγια, ο παρουσιαστής έχει προχωρήσει και σε πράξεις οι οποίες προκάλεσαν. Κατά τη διάρκεια παρουσίασης ενός νέου μοντέλου αυτοκινήτου σχολίασε πως «το σύστημα πλοήγησης είναι σχεδιασμένο ώστε το αυτοκίνητο να πηγαίνει μόνο μέχρι την Πολωνία», ατάκα που συνόδευσε με ναζιστικό χαιρετισμό.  Το BBC αναγκάστηκε να απολογηθεί, ενώ Γερμανοί διπλωμάτες του επισήμαναν πως αν η κίνηση αυτή είχε γίνει σε γερμανικό κανάλι πιθανότατα θα είχε βρεθεί στη φυλακή για ένα εξάμηνο.  Το 2004, το κανάλι υποχρεώθηκε να αποζημιώσει δημοτικό συμβούλιο, όταν τα μέλη του ανακάλυψαν -κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου Top Gear- πως ένα δέντρο της περιοχής δεν είχε καταστραφεί από βάνδαλους όπως αρχικά νόμιζαν, αλλά από τον Κλάρκσον κατά τη διάρκεια test drive.