Υπάρχει προπονητής που… υποβίβασε δύο ομάδες στην ίδια σεζόν από την Championship!
Η φετινή Championship επιφύλασσε μια πραγματικά σπάνια και αρνητική ιστορία, καθώς ένας προπονητής κατάφερε, ή μάλλον δεν απέφυγε να συνδεθεί με τον υποβιβασμό δύο διαφορετικών ομάδων μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο. Ο Γκάρι Ρόουετ βρέθηκε σε δύο πάγκους τη φετινή σεζόν, αλλά και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: «πτώση» στη League One.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της χρονιάς ήταν πως ο ίδιος τεχνικός είδε δύο ομάδες του να υποβιβάζονται από την Championship στην ίδια σεζόν. Ο Γκάρι Ρόουετ πέρασε από δύο συλλόγους, χωρίς να καταφέρει να τους κρατήσει στην κατηγορία, γράφοντας μια σπάνια και αρνητική επίδοση.
Αρχικά, στην Όξφορντ Γιουνάιτεντ, ο Ρόουετ ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο τη σταθεροποίηση της ομάδας, όμως τα αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν. Το κακό ξεκίνημα, με συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και λίγες νίκες, έβαλε από νωρίς την ομάδα σε δύσκολη θέση. Μέχρι τα Χριστούγεννα, η Όξφορντ βρισκόταν κάτω από τη γραμμή σωτηρίας, γεγονός που οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση να τον απομακρύνει. Στη συνέχεια, ανέλαβε ο Ματ Μπλούμφιλντ, όμως ούτε εκείνος κατάφερε να αλλάξει ουσιαστικά την πορεία της ομάδας.
Παρά μια μικρή αντεπίθεση με τρεις συνεχόμενες νίκες, η Όξφορντ δεν είχε διάρκεια, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω βαθμολογικά. Ο υποβιβασμός επιβεβαιώθηκε οριστικά όταν η Τσάρλτον επικράτησε της Χαλ με 2-1, αφήνοντας την ομάδα χωρίς μαθηματικές ελπίδες. Έτσι, ολοκληρώθηκε μια δύσκολη σεζόν που έβαλε τέλος στη διετή παρουσία της στην Championship, μετά την άνοδο μέσω των Playoffs το 2024.
Στη συνέχεια, ο Ρόουετ ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να σώσει τη Λέστερ, η οποία ήδη βρισκόταν σε τροχιά υποβιβασμού. Παρά τις προσδοκίες, η εικόνα δεν άλλαξε. Η ομάδα συνέχισε να δυσκολεύεται να πάρει αποτελέσματα, με αποκορύφωμα μια ισοπαλία απέναντι στη Χαλ που «σφράγισε» την πτώση της.
Ο Ρόουετ μέτρησε μόλις μία νίκη σε 12 αγώνες, ενώ δέχθηκε έντονη κριτική και για επιλογές του, όπως η χρησιμοποίηση του Χάρι Γουίνκς σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα με τους οπαδούς. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε λανθασμένη και επιδείνωσε την κατάσταση, με τη Λέστερ να μην καταφέρνει να αντιδράσει.
Με αυτόν τον τρόπο, η σεζόν 2025-26 θα μείνει στην ιστορία, καθώς ο Γκάρι Ρόουετ συνδέθηκε με τον υποβιβασμό δύο διαφορετικών ομάδων στην ίδια χρονιά, ένα σπάνιο και σίγουρα αρνητικό επίτευγμα.
Αναστάσης Κόνιαρης






















