Δεν… γύρισε ο τροχός
Θα μπορούσε να τραγουδάει «ποια με καταράστηκε…». Η τύχη φαίνεται πως γυρνάει την πλάτη στο Ρίο Φέρντιναντ όσον αφορά τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού. Ο στόπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα καταφέρει να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική, μετά και τον τραυματισμό στο γόνατο.

Αυτό θα ήταν το τέταρτο Μουντιάλ στο οποίο θα έπαιρνε μέρος ο Ρίο Φέρντιναντ και μάλιστα, θα ηγούταν των προσπαθειών της υπόλοιπης ομάδας των «λιονταριών», φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό που θα του στερήσει την παρουσία στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, ο υψηλόσωμος αμυντικός αισθάνεται σαν να έχει πέσει πάνω του «κατάρα», αφού δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει μια μεγάλη διάκριση με την εθνική ομάδα. Ας δούμε όμως τη συμμετοχή του 32χρονου ποδοσφαιριστή στις διεθνείς διοργανώσεις με τη φανέλα με το εθνόσημο.
Παγκόσμιο Κύπελλο 1998 (Γαλλία): Ο Ρίο Φέρντιναντ συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Αγγλίας για το Μουντιάλ στα γήπεδα της Γαλλίας, αλλά δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του. Η Αγγλία αποκλείστηκε στη φάση των «16» γνωρίζοντας την ήττα από την Αργεντινή με σκορ 4-3 στα πέναλτι και ενώ η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης έληξε ισόπαλη 2-2.
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2000 (Βέλγιο – Ολλανδία): Τα «λιοντάρια» δεν θα καταφέρουν να περάσουν από τη φάση των ομίλων, τερματίζοντας στην τρίτη θέση του γκρουπ με αντιπάλους τις Πορτογαλία, Ρουμανία και Γερμανία. Ο Ρίο Φέρντιναντ ένιωσε την πρώτη μεγάλη απογοήτευση όσον αφορά την εθνική ομάδα, αφού δεν συμπεριλήφθηκε στα πλάνα του Κέβιν Κίγκαν για τη διοργάνωση.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2002 (Κορέα – Ιαπωνία): Η χρονιά της μεγάλης δικαίωσης για το Ρίο Φέρντιναντ που συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Αγγλίας για να ταξιδέψει στην Άπω Ανατολή και να αγωνιστεί στο Μουντιάλ. Η Αγγλία θα φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του ιστορικού θεσμού, όπου και θα αποκλειστεί από τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης, Βραζιλία.
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2004 (Πορτογαλία): Η Ελλάδα έζησε μεγάλες στιγμές εκείνη τη χρονιά, αφού ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου. Από τη μεριά της, η Αγγλία θα αποκλειστεί στην προημιτελική φάση του θεσμού από τους Πορτογάλους, χάνοντας στα… καταραμένα για αυτή, πέναλτι, με 6-5 και αφού το παιχνίδι είχε ολοκληρωθεί στο 2-2. Ο Ρίο Φέρντιναντ δεν συμμετείχε καθώς διένυε τον οχτάμηνο αποκλεισμό του από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 (Γερμανία): Οι Πορτογάλοι είναι αυτοί που θα βάλουν άλλη μια φορά «stop» στην πορεία της Αγγλίας στα προημιτελικά του θεσμού. Η «λευκή» ισοπαλία οδήγησε στα πέναλτι, με την «κατάρα» των «λιονταριών» να συνεχίζει να υφίσταται, αφού και πάλι ηττήθηκε με 3-1. Αυτό ήταν το τρίτο κατά σειρά Μουντιάλ στο οποίο πήρε μέρος ο Ρίο Φέρντιναντ, φεύγοντας και πάλι όμως με σκυμμένο το κεφάλι.
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2008 (Αυστρία – Ελβετία): Η Αγγλία απέτυχε παταγωδώς να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης, αφού δεν κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» για την Αυστρία και την Ελβετία, στον όμιλο με τις Κροατία, Ρωσία, Ισραήλ, Φ.Υ.Ρ.Ο.Μ., Εσθονία και Ανδόρρα. Οι δύο πρώτες ήταν αυτές που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο Euro που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2008 και κατέληξε στα χέρια της Ισπανίας. Ο Φέρντιναντ έμεινε για άλλη μια φορά με τη λαχτάρα…
Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 (Νότιος Αφρική): Μία εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη των αγώνων, η Αγγλία υπόκειται μέγα πλήγμα και ο Φέρντιναντ αρχίζει να πιστεύει στις… κατάρες. Στην πρώτη προπόνηση των «λιονταριών» επί αφρικανικού εδάφους, ο στόπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τραυματίστηκε στο γόνατο και η ζημιά έδειξε πως δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στη μεγάλη γιορτή. Αυτό έβαλε τέλος στα όνειρα του 32χρονου αμυντικού που θα παρουσιαζόταν με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στη Νότιο Αφρική, σε μια προσπάθεια όπου οι Άγγλοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν το παν που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία, για πρώτη φορά μετά το 1966.