Ο Ορέστης Καρνέζης στο England365 για τον πρώην συμπαίκτη του, Μπρούνο Φερνάντες: «Στην Ουντινέζε έπαιζε και με… ένεση!»

Πόσοι άραγε γνωρίζετε πως ο Μπρούνο Φερνάντες και ο Ορέστης Καρνέζης έχουν υπάρξει συμπαίκτες, για περισσότερες από 700 ημέρες, επί ιταλικού εδάφους; Πιθανώς… ελάχιστοι. Και όμως, ισχύει! Και ο Έλληνας γκολκίπερ μίλησε αποκλειστικά στο England365 και τον Δημήτρη Μανάκο για τον αρχηγό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεκαθαρίζοντας πως το παιδί που συνάντησε στο Ούντινε, δεν θα έκανε ποτέ τον… τραυματία, όπως είπε ο Γουέιν Ρούνεϊ!



Ο Ορέστης Καρνέζης στο England365 για τον πρώην συμπαίκτη του, Μπρούνο Φερνάντες: «Στην Ουντινέζε έπαιζε και με… ένεση!»

Ναι, έχουν υπάρξει συμπαίκτες. Και μάλιστα για δύο σεζόν. Ίσως ελάχιστοι το θυμάστε. Ίσως λίγοι γνωρίζετε πως ο Μπρούνο Φερνάντες, πριν βρεθεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας, έχει περάσει από την Ουντινέζε και τη Σαμπντόρια. Στην πρώτη συνάντησε τον Ορέστη Καρνέζη!

Και ο Έλληνας γκολκίπερ ήρθε σε επαφή με τον Δημήτρη Μανάκο, για να συζητήσουν αποκλειστικά για τον Πορτογάλο, αρχηγό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τρομερές ιστορίες από τα αποδυτήρια, παιχνίδια μετά την προπόνηση, πέναλτι με… αλματάκι και ένα παιδί που δεν ήθελε να βγαίνει, για να είναι συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο.

Με τα καλύτερα λόγια μας μίλησε ο Ορέστης Καρνέζης για τον πρώην συμπαίκτη του, επισημαίνοντας πως δεν θα μπορούσε με τίποτα να πιστέψει πως ο Μπρούνο θα έκανε τον… τραυματία, για να γλυτώσει ένα παιχνίδι. Δεν ξεχνά άλλωστε, πως στην Ουντινέζε, ο Φερνάντες έπαιζε με ένεση για να μην χάσει αγωνιστική υποχρέωση των Ιταλών!

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Ορέστη Καρνέζη για τον Μπρούνο Φερνάντες στο England365:

Ορέστη, αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω για τις αναμνήσεις που έχεις από τον Μπρούνο Φερνάντες ως… άνθρωπο; Πώς είναι σαν παιδί, είχες καλή σχέση μαζί του; Είναι ευχάριστος στην παρέα, είναι ένας από τους συμπαίκτες σου που περνούσες καλά και εκτός γηπέδου;

«Με τον Μπρούνο Φερνάντες συνυπήρξαμε για δύο χρόνια στην Ουντινέζε. Έχω πολύ θετικά πράγματα να θυμάμαι μόνο από εκείνον. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις, μιας και καθόμασταν και ακριβώς δίπλα στα αποδυτήρια. Οι θέσεις μας ήταν κολλητά, συνεπώς κάθε μέρα μιλάγαμε. Περνούσαμε αρκετές ώρες μαζί. Πολύ καλό παιδί, τρομερά προσγειωμένος και ήρεμος, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Απόλυτος επαγγελματίας. Γενικά, δεν του άρεσε να βγαίνει πολύ έξω!»

Έχετε συνυπάρξει στην Ουντινέζε, ήταν μικρός ακόμη. Φαινόταν πως θα κάνει την καριέρα που έκανε; Ξεχώριζε από τότε;

«Ήμασταν όλοι σίγουροι για το ότι θα κάνει μεγάλη καριέρα. Ξεχώριζε από τότε, είχε τρομερές δυνατότητες. Φαινόταν από μικρός πως θα πετύχει Έβγαζε μία πολύ μεγάλη ψυχραιμία, ηρεμία και διορατικότητα στο παιχνίδι του. Πολλές φορές, είτε από δικές του ενέργειες ή από δικά του γκολ, μας είχε δώσει τη νίκη. Το κατάφερνε σε αυτή την ηλικία, φαινόταν πως μπορεί να πάρει μία ομάδα στις πλάτες του. Και αυτό το βλέπαμε όλοι τότε στο Ούντινε.»

Ποιο ήταν το βασικότερο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του που εσύ είχες ξεχωρίσει;

«Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του είναι τα χτυπήματα που έχει με την μπάλα, η επαφή που έχει μαζί της, το πώς τη διαχειρίζεται. Τα κοντρόλ του, οι τελικές πάσες, τα σουτ του, οι στημένες φάσεις, οι κάθετες μπαλιές. Έχει μία εξαιρετική διαύγεια, μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκολ. Για να καταλάβετε, στα παιχνίδια της Ουντινέζε, προσαρμόζαμε τις δικές μας, στατικές φάσεις, ανάλογα με το αν έπαιζε ο Μπρούνο ή όχι! Ήταν τόσο καλά τα χτυπήματα που είχε, που πραγματικά γινόμασταν φοβερά επικίνδυνοι.»

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συζήτηση που είχατε κάνει, κάτι που θυμάσαι και θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας; Ίσως μία ιστορία που σου έχει μείνει από αυτόν, είτε εντός, είτε εκτός γηπέδου;

«Ναι, εννοείται. Πάρα πολλές φορές θυμάμαι, μετά τις προπονήσεις, κάναμε σουτ, κάναμε διάφορα παιχνίδια. Τελείωνε η προπόνηση και εμείς μέναμε εκεί και παίζαμε. Πέναλτι, φάουλ, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Μέχρι και το ποιος θα βάλει την μπάλα μέσα σε έναν κάδο. Οτιδήποτε μπορούσαμε να βρούμε εκείνη την στιγμή. Άπειρες ώρες, σε καθημερινή βάση. Και η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές, ο Μπρούνο κέρδιζε σε αυτά…»

Πέρα από αυτό, στα αποδυτήρια, όπως σας είπα, καθόμασταν δίπλα – δίπλα. Συνηθίζαμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Με ρωτούσε θυμάμαι πολλές φορές για τους Πορτογάλους προπονητές, πώς ήταν, τι έκαναν. Το ίδιο και για τον Φερνάντο Σάντος, που ήμασταν μαζί στην Εθνική μας ομάδα. Με ρωτούσε πώς είναι ο Σάντος, μιλάγαμε για αυτόν. Συζητήσεις κυρίως ποδοσφαιρικής φύσεως!»

Υπάρχουν φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ενώ τον λατρεύουν, θεωρούν πως κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, «γκρινιάζει» πολύ. Μιλάει στον διαιτητή, «χαλάει» εύκολα το μυαλό του. Ισχύει κάτι τέτοιο, συνέβαινε μήπως και παλαιότερα;

«Εντάξει, για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι λίγο – πολύ γκρινιάζουμε σε κάποιες αποφάσεις των διαιτητών κατά τη διάρκεια του ματς. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Ο κάθε ένας έχει τον δικό του τρόπο. Είναι λογικό όμως. Εμείς άλλωστε που έχουμε και το μεσογειακό στυλ, το έχουμε λιγάκι αυτό. Ίσως φαίνεται περίεργο στους Άγγλους, που έχουν συνηθίσει διαφορετικές συμπεριφορές.»

Πες μας για τον τρόπο που εκτελεί τα πέναλτι. Είσαι τερματοφύλακας, πιθανώς το έκανε και τότε. Κάνει… αλματάκι. Το έπρατε και στην Ουντινέζε; Σου έχει εκτελέσει ποτέ πέναλτι ή σου έχει εξηγήσει τον λόγο που το προτιμά;

«Ναι, το έκανε και τότε. Όπως σας είπα, μετά τις προπονήσεις, μέναμε για αρκετή ώρα και παίζαμε. Και σε εμένα είχε εκτελέσει άπειρα πέναλτι. Από τότε έκανε αυτό με το αλματάκι. Και συζητάγαμε πολύ τον λόγο που γίνεται και το πόσο δύσκολο είναι για έναν τερματοφύλακα να προβλέψει, πού ακριβώς θα πάει η μπάλα. Προσπαθεί και ο ίδιος ο Μπρούνο, να ξέρετε, μέχρι την τελευταία στιγμή, να δει μία κίνηση του τερματοφύλακα, για να εκτελέσει στην άλλη γωνία. Πολύ δύσκολη κίνηση γενικότερα, θέλει ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Και φαίνεται πως τα έχει καταφέρει σε ένα πολύ, πολύ μεγάλο ποσοστό!»

Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω για κάτι που προέκυψε χθες και έχει δημιουργήσει τεράστια συζήτηση. Ο Φερνάντες είναι τώρα τραυματίας και έλειψε για 2ο συνεχόμενο παιχνίδι από τη Γιουνάιτεντ. Έχασαν με 4-0 από την Πάλας και με 0-1 από την Άρσεναλ. Μετά το τέλος του ματς χθες, ο Ρούνεϊ τον «φωτογράφισε» λέγοντας πως μπορεί να παίξει και πως προστατεύει τα πόδια του, ενόψει του τελικού Κυπέλλου Αγγλίας και του EURO. Έτσι όπως τον έχεις γνωρίσει εσύ, πιστεύεις θα έκανε κάτι τέτοιο ποτέ; Είναι δυνατόν αυτή η εικασία να έχει βάση;

«Όσον αφορά τον τραυματισμό του, δεν γνωρίζω τι πρόβλημα έχει και τι του έχουν πει οι γιατροί στους χρόνους αποκατάστασης. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, με τη δική μου εμπειρία, από τα χρόνια που ήμασταν μαζί στο Ούντινε, είναι πως πολλές φορές τον θυμάμαι να έχει πρόβλημα και να παίζει!

Πολλές φορές θυμάμαι να πονάει σε μερικά παιχνίδια, με κάποια μικροπροβλήματα που είχε και να μην θέλει να βγει. Έπαιζε ακόμη και με ενέσεις, για να μην χάσει το παιχνίδι, γιατί ήξερε πως ήταν πολύ σημαντικός για εμάς. Και εκείνος ήθελε να παίξει. Συνεπώς, αυτό που γνωρίζω εγώ, είναι πως θα έκανε τα πάντα για να παίξει στο παιχνίδι με την ομάδα του για να μπορέσει να βοηθήσει!»

Έχετε ακόμη επαφή, μιλάτε; Τι μήνυμα θα ήθελες να του στείλεις;

«Έχουμε αρκετό καιρό να μιλήσουμε. Θα ήθελα πολύ να βρεθούμε σύντομα και να θυμηθούμε τις παλιές στιγμές στην Ουντινέζε. Περνούσαμε χρόνο μαζί, είχαμε εξαιρετική σχέση. Το πρόγραμμα της ομάδας ήταν και αρκετά βεβαρημένο, οπότε ήμασταν και πολλές ώρες στο γήπεδο. Κάναμε παρέα, είχαμε τα παιχνίδια μας. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για όλη την πορεία του και την καριέρα του. Από τη Σπόρτινγκ μετά και εν συνεχεία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον χαίρομαι, το περίμενα πως θα πάει σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου και θα γίνει ένας εκ των κορυφαίων της Ευρώπης. Μας δικαίωσε όλους εμάς που ήμασταν μαζί του και χαιρόμαστε που τον είχαμε συμπαίκτη. Του εύχομαι πάντα να είναι καλά. Μόνο επιτυχίες και κάθε καλό σε οτιδήποτε θέλει να κάνει. Είτε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είτε αλλού, πάντα να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο!»

 

*Ευχαριστούμε τον Ορέστη Καρνέζη, για την αμεσότητα που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και την εξαιρετική συζήτηση που κάναμε. Του ευχόμαστε κάθε καλό!