Μία παραμονή με την «υπογραφή» του Ντάις για την Έβερτον, ακόμη και… χωρίς σέντερ φορ!

Τρεις νίκες σε μια εβδομάδα. Η σωτηρία ήρθε σε ιδανικό timing για να βγει αντίδραση μετά τα έξι τέρματα από την Τσέλσι. Ο Σον Ντάις και οι παίκτες του τα κατάφεραν. Η άμυνα και οι στατικές φάσεις έπαιξαν το ρόλο τους. Η επίθεση «πάσχει» και χρειάζεται ενίσχυση. Η Έβερτον μπορεί να διασφαλίσει πως τα επόμενα χρόνια ότι θα μπορέσει να κάνει το βήμα παραπάνω…  



Μία παραμονή με την «υπογραφή» του Ντάις για την Έβερτον, ακόμη και… χωρίς σέντερ φορ!

Το «Γκούντισον Παρκ» έπαιξε το ρόλο του στην εξασφάλιση της παρουσίας στην Πρέμιερ Λιγκ και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η πρόσφατη επίσκεψη στο Λονδίνο για το ματς με την Τσέλσι «πόνεσε», αφού οι «μπλε» βρέθηκαν – σπάνιο αυτό – σε εξαιρετική βραδιά και με τον Πάλμερ να πρωταγωνιστεί έφτασαν στο 6-0. Η αντίδραση και το πείσμα που ήθελε να δει ο Ντάις από τους παίκτες του, βγήκαν σε τρία διαδοχικά κρισιμότατα παιχνίδια και η επιβίωση ήρθε με… χατ-τρικ θετικών αποτελεσμάτων σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Μετά το 2-0 επί της ομάδας του Νούνο Σάντο, που δικαίως «φώναζε» για τρία πέναλτι, ήρθε το ιστορικό 2-0 επί της Λίβερπουλ, στην πρώτη εντός έδρας νίκη σε επίπεδο πρωταθλήματος στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ έπειτα από το 2010. Και το 1-0 επί της Μπρέντφορντ, που η αλήθεια είναι πως δεν παρουσιάζει πια το ίδιο αξιοθαύμαστο πρόσωπο των προηγούμενων ετών, επιβεβαίωσε την παραμονή της Έβερτον στην κορυφαία Λίγκα της Ευρώπης.

 

 

Κοινό χαρακτηριστικό των τριών πολύ σημαντικών νικών, το μηδέν παθητικό. Η επίδοση αυτή ήταν τ’ «όπλο» των «ζαχαρωτών». Έκανε τον Πίκφορντ να… πανηγυρίζει για τις αποκρούσεις του με την μπάλα να βρίσκεται ακόμα κοντά στην περιοχή του κι εκείνον να γυρίζει προς τους οπαδούς για να ξεσπάσει.

Τα μετόπισθεν της Έβερτον έχουν καταγράψει αριθμούς, που καλύτερους αυτή τη στιγμή έχουν μονάχα οι τρεις διεκδικητές του φετινού τίτλου! Τα 48 γκολ παθητικό είναι η 4η καλύτερη επίδοση μετά τις Άρσεναλ (28), Μάντσεστερ Σίτι (32) και Λίβερπουλ (36). Και ο Τζόρνταν Πίκφορντ έχει μετρήσει 12 clean sheets, όντας δεύτερος πίσω από τον Ράγια (14) της πρωτοπόρου και αποφασισμένης για το πρωτάθλημα, Άρσεναλ.

 

 

Στα δυνατά στοιχεία της φετινής Έβερτον συμπεριλαμβάνεται και το «Γκούντισον Παρκ» που αποδείχθηκε ιδιαίτερα αφιλόξενο. Και όσοι πέρασαν από εκεί, το έκαναν με μεγάλη δυσκολία. Η Άρσεναλ τον περασμένο Σεπτέμβρη ζορίστηκε για να φτάσει στο 1-0, οι Νιούκαστλ και Τσέλσι έφυγαν ηττημένες (3-0 και 2-0 αντίστοιχα), η Σίτι δεν πέρασε καθόλου εύκολα παρά το υπέρ της 3-1, η Άστον Βίλα άφησε βαθμούς (0-0), όπως το έκανε και η Τότεναμ (2-2), μέχρι να υποστεί εκεί την ιστορική ήττα (2-0) η Λίβερπουλ στη «μάχη» του λιμανιού.

 

 

Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσει ο Σον Ντάις είναι η ενίσχυση της επίθεσης για να γίνει τα επόμενα χρόνια το βήμα παραπάνω. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει η απόλυτη μετάλλαξη μέσα σ’ έναν χρόνο, ωστόσο, ο Κάλβερτ – Λιούιν δεν είναι ο παίκτης που μπορεί να στηρίξει τη γραμμή κρούσης. Έχει πετύχει μονάχα 6 τέρματα και είναι τρομερό πως τα ίδια έχει και ο Ντουκουρέ που φυσικά αγωνίζεται στο χώρο του κέντρου και τελευταία φορά σκόραρε τον Δεκέμβρη! Ο Άγγλος φορ, τουλάχιστον, αποτελεί μόνιμο στόχο στην περιοχή για τις στατικές φάσεις, όπως για παράδειγμα έγινε και στο ματς με τη Λίβερπουλ, απέναντι στην οποία σκόραρε με κεφαλιά. Τα κόρνερ και οι εκτελέσεις φάουλ, άλλωστε, είναι ένα κομμάτι που μαζί με τους συνεργάτες του δουλεύει τρομερά ο Ντάις, έχοντας αποδείξει και στο παρελθόν στην Μπέρνλι πως είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά των ομάδων του. 

Η Έβερτον κατάφερε να πανηγυρίσει ακόμα μια παραμονή στην Πρέμιερ για να συνεχίσει να γράφει την ιστορία της στο ανώτατο επίπεδο, ωστόσο, έχει πράγματα να κάνει. Αυτή η σχέση που έχει αρχίσει να δημιουργείται τις τελευταίες σεζόν με τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού οφείλει να διαφοροποιηθεί και επιβάλλεται να είναι ο πρώτος στόχος για το κλαμπ. Και μόλις αρχίσει να παύει η επαφή με τα… πολύ χαμηλά, τα βήματα μόνο προς τα μπρος θα γίνονται και προς τις υψηλότερες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Κώστας Ζάλιαρης