Ημιτελικοί FA Cup και «κομμένη ανάσα»: Από το Όλνταμ – Γιουνάιτεντ, στην Κόβεντρι του 1987 και του… 2024! (vids)

Το «έπος» της Κόβεντρι εν έτει 2024 απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι απερίγραπτο. Δεν… υπάρχει αυτό που παρακολουθήσαμε στο «Wembley». Αυτό το 3-0 σε βάρος της που έγινε… 3-3, ο τρόπος που αποκλείστηκε, η συγκινητική της εμφάνιση. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το FA Cup και δεν πρέπει να μας προξενεί κάποια εντύπωση. «Ιστορικά» άλλωστε, το έχουμε διαπιστώσει. Από το 1987 και εκείνο το Κόβεντρι – Λιντς, μέχρι την πρόκριση της Όλνταμ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το σόλο γκολ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ!



Ημιτελικοί FA Cup και «κομμένη ανάσα»: Από το Όλνταμ – Γιουνάιτεντ, στην Κόβεντρι του 1987 και του… 2024! (vids)

Αν είσαι κάτω των 40 και διαβάζεις αυτές τις γραμμές, μάλλον θα σου είναι δύσκολο να φανταστείς αγώνες ποδοσφαίρου μεγάλων διοργανώσεων χωρίς τακτική τηλεοπτική μετάδοση. Ωστόσο, στην Αγγλία αυτή ήταν η πραγματικότητα μέχρι το 1990. Η προβολή αγώνων στην τηλεόραση δεν ήταν πάντα κάτι το... συνηθισμένο στο «Νησί», αλλά όλα άλλαξαν μία Κυριακή που το ημερολόγιο έγραφε 8 Απριλίου 1990.

Τη σεζόν 1989/90 μονάχα 12 αγώνες της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου μεταδόθηκαν ζωντανά στην τηλεόραση από το ITV, ενώ το BBC μετέδιδε μονάχα μία από τις αναμετρήσεις σε κάθε γύρο του FA Cup. Οι ημιτελικοί μάλιστα του Κυπέλλου Αγγλίας διεξάγονταν μεσημέρι Σαββάτου στις 15:00 τοπική ώρα και χωρίς τηλεοπτική μετάδοση.

Μία επαναστατική πρόταση, εξαιτίας της τραγωδίας του Χίλσμπορο που συνέβη τον Απρίλη του 1989, άλλαξε μία για πάντα το τοπίο. Από την στιγμή που οι ημιτελικοί του FA Cup δεν είχαν τηλεοπτική μετάδοση, όλο και περισσότερος κόσμος ήθελε να βρεθεί στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες της ομάδας του. Πολλές φορές η κατάσταση ξέφυγε με υπεράριθμους θεατές και εξέδρες που ξεχείλιζαν κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να αντισταθμιστεί αυτό με τη μετάδοση των αγώνων ζωντανά στην τηλεόραση. Ήταν κάτι πρωτοποριακό και φυσικά είχε λογική. Το γεγονός όμως ότι η πρώτη απόπειρα συνδυάστηκε με δύο από τους καλύτερους ημιτελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης βοήθησε το εγχείρημα.

Στις 8 Απριλίου του 1990, οι ημιτελικοί Λίβερπουλ – Κρίσταλ Πάλας στο Βίλα Παρκ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Όλνταμ στο Μέιν Ρόουντ, μεταδόθηκαν back-to-back από την αγγλική τηλεόραση και η έκβασή τους ήταν καθηλωτική.

Αρχής γενομένης από τον αγώνα στο «Βίλα Παρκ», τον πρώτο χρονικά της ημέρας, η Λίβερπουλ ήταν το μεγάλο φαβορί απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας. Οι «κόκκινοι» μάλιστα στην αναμέτρηση του «Άνφιλντ» για το πρωτάθλημα είχαν συντρίψει με 9-0 τους Λονδρέζους. Τα προγνωστικά έδιναν αδιαφιλονίκητο φαβορί την ομάδα του Κένι Νταλγκλίς, ενώ η προετοιμασία των «αετών» για το παιχνίδι δεν έγινε και με τον καλύτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, η Πάλας μία ημέρα πριν το παιχνίδι δεν είχε μέρος να προπονηθεί, αφού δεν κανείς από τον σύλλογο δεν είχε μεριμνήσει για αυτό.

Αποτέλεσμα, να βρουν «καταφύγιο» στο προαύλιο ενός σχολείου. «Δεν είχαμε μέρος να προπονηθούμε για αυτό και μπήκαμε παράνομα σε ένα σχολείο. Δεν αστείευομαι», είχε δηλώσει ο Ο’Ράιλι σχετικά. Παρόλα αυτά, η Λίβερπουλ εκείνο το απόγευμα βίωσε έναν σοκαριστικό αποκλεισμό!

Οι «κόκκινοι» προηγήθηκαν στο 14’ με τον Ίαν Ρας, αλλά η Κρίσταλ Πάλας στο δεύτερο ημίχρονο αντέδρασε. Αρχικά ισοφάρισε στο 46’ με τον Μπράιτ και στο 70’ έφερε «τούμπα» το σκορ με τον Ο’Ράιλι. Η ομάδα του Μερσεϊσάιντ ωστόσο χρειάστηκε ένα τρίλεπτο για να πάρει ξανά το προβάδισμα. Ο ΜακΜάχον στο 81’ και ο Μπαρνς με πέναλτι στο 83’ έκαναν το 3-2 και όλα πίστεψαν ότι οι Λονδρέζοι έφτασαν στην πηγή, χωρίς να πιουν νερό. Ο Γκρέι βέβαια είχε αντίθετη άποψη και στο 88’ ισοφάρισε σε 3-3. Αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν σε παράταση.

Εκεί συνέβη το απρόσμενο! Ο Γκρέι στο 109’ με εκτέλεση κόρνερ στο πρώτο δοκάρι βρήκε τον Θορν, ο οποίος με κεφαλιά πάσαρε στον Άλαν Πάρντιου για να νικήσει τον Γκρόμπελαρ και να σημειώσει το 4-3. Αυτό ήταν! Η Κρίσταλ Πάλας πέτυχε την απόλυτη έκπληξη και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του FA Cup.

 

Εκεί συνάντησε τον νικητή του έτερου ημιτελικού, που όπως και ο πρώτος, είχε μεγάλο φαβορί. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φυσικά έμοιαζε ότι θα έχει εύκολο έργο απέναντι στην Όλνταμ που αγωνιζόταν στη 2η κατηγορία της Αγγλίας. Αμ δε! Η «μαγεία» του FA Cup έκανε και πάλι την εμφάνισή της, με τους «λάτικς» να αποδεικνύονται δύσκολος αντίπαλος. Άλλωστε ήδη είχαν φτάσει στον τελικό του Λιγκ Καπ εκείνης της σεζόν και ήθελαν να πετύχουν κάτι ανάλογο και στο Κύπελλο Αγγλίας.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 2-2, οπότε και αυτός ο ημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση. Στο έξτρα ημίωρο, οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν σχεδόν άμεσα το προβάδισμα (92’), ωστόσο η Όλνταμ ισοφάρισε στο 113’ σε 3-3. Ως το σφύριγμα της λήξης τίποτε δεν άλλαξε, έτσι οι δύο ομάδες θα έλυναν τις διαφορές τους σε επαναληπτικό αγώνα. Τότε στο θεσμό του Κυπέλλου Αγγλίας αν ένας αγώνας δεν είχε αναδείξει νικητή μετά από 120 λεπτά, δεν ακολουθούσε διαδικασία των πέναλτι, αλλά μία ακόμα αναμέτρηση στην έδρα των φιλοξενούμενων.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, φιλοξενούμενοι δεν υπήρχαν, αφού ο ημιτελικός διεξήχθη στο ουδέτερο «Μέιν Ρόουντ». Οπότε, οι δύο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τρεις ημέρες αργότερα (11 Απριλίου) στο ίδιο μέρος. Η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε στο 51’ με τον ΜακΚλερ, αλλά και πάλι η Όλνταμ δεν παραδόθηκε και ισοφάρισε στο 81’ με τον Ρίτσι, για να ακολουθήσει ξανά παράταση! Αν ούτε εκεί προέκυπτε νικητής, τότε θα διεξαγόταν ακόμη ένας επαναληπτικός... Τελικά, αυτό δεν χρειάστηκε να συμβεί, αφού η ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον, πολύ πριν γίνει…. Σερ, πήρε την πρόκριση, με τον Ρόμπινς να σκοράρει στο 115’.

Όσο για την τηλεοπτική προβολή των ημιτελικών, αυτή είχε τεράστια επιτυχία στην Αγγλία. «Αριθμός ρεκόρ – 13 γκολ στους δύο ημιτελικούς του FA Cup», «Σε ευχαριστούμε FA Cup, σε ευχαριστούμε BBC», ήταν μερικά από τα πρωτοσέλιδα την επόμενη ημέρα των αγώνων. Η εικόνα που έφτασε κάθε νοικοκυριό της χώρας πέτυχε τον στόχο της και η τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων έγινε... συνήθεια. Η κυριαρχία της τηλεόρασης μόλις είχε ξεκινήσει!

 

Δεν έχουμε όμως μόνο αυτές τις δύο αναμετρήσεις, ως τις πιο εντυπωσιακές που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ στο «Wembley», στη φάση των ημιτελικών.

Πάμε πρώτα στο 1987 και στο επικό παιχνίδι της Λιντς με την Κόβεντρι! Η Λιντς μας έδωσε έναν από τους καλύτερους ημιτελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας, γεμάτο δράμα και γκολ στο Χίλσμπορο. Η παρουσία του συλλόγου σε έναν μεγάλο ημιτελικό για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, είχε ως συνέπεια μια τρομερή «μονομαχία» με τη μετέπειτα νικήτρια του Κυπέλλου Αγγλίας, την Κόβεντρι. Ο αμυντικός, Ντέιβιντ Ρένι, έδωσε το προβάδισμα στο 14ο λεπτό, προτού ο αναπληρωματικός, Micky Gynn, ισοφαρίσει για. Ο Keith Houchen έβαλε μπροστά την Κόβεντρι, πριν ο Keith Edwards ισοφαρίσει με κεφαλιά και οδηγήσει το ματς στην παράταση. Ο Ντέιβ Μπένετ ήταν αυτός που τελικά, «ράγισε» τις καρδιές της Λιντς, όταν σκόραρε το νικητήριο τέρμα μετά από 99 λεπτά.

 

Ταξιδεύουμε μία δεκαετία αργότερα, στο 1997 και τη συνάντηση της Τσέστερφιλντ με τη Μίντλεσμπρο. Η γηπεδούχος αγωνίζονταν στην 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ η «Μπόρο» ήταν ομάδα της Premier League. Έλαβε χώρα ένα απίθανο 3-3 ανάμεσά τους, με την Τσέστερφιλντ, που φέτος ανέβηκε ξανά σε επαγγελματική κατηγορία, να φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας!

 

Δύο χρόνια αργότερα έχουμε τον ημιτελικό της Άρσεναλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τότε, αμφότερες αποτελούσαν τις ισχυρότερες δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου. Την προηγούμενη σεζόν οι «κανονιέρηδες» είχαν κατακτήσει την Premier League και οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν τερματίσει στην 2η θέση.

Εν συνεχεία, η Άρσεναλ κέρδισε τη Γιουνάιτεντ στο FA Charity Shield με 3-0, για να φτάσουμε στο 1999 και στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ τους ολοκληρώθηκε στη «λευκή» ισοπαλία και ο επαναληπτικός έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες εμφανίσεις των «κόκκινων διαβόλων».

Το ματς ολοκληρώθηκε με 2-1 υπέρ τους και το έκρινε ο Ράιαν Γκιγκς, με ένα αλησμόνητο σόλο γκολ, στο 109ο λεπτό! Μερικά λεπτά μετά, αφότου ο Σμάιχελ είπε «όχι» στον Ντένις Μπέργκαμπ από τα «11» βήματα!

 

Φτάνουμε τέλος, στο 2017 και στην επική συνάντηση της Τσέλσι με την Τότεναμ. ι κι αν ο Αντόνιο Κόντε κράτησε για μία ώρα στον πάγκο τους Αζάρ και Ντιέγκο Κόστα; Τι κι αν η Τότεναμ ισοφάρισε δύο φορές και έμοιαζε να έχει το απόλυτο μομέντουμ της αναμέτρησης; Οι «μπλε» έπιασαν και πάλι κορόιδο τους συμπολίτες και με το 4-2 που αποτελεί μαγική εικόνα πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, βάζοντας πλώρη για το δεύτερο νταμπλ στην ιστορία τους.

Όποιος παρακολούθησε αυτό το ματς, δε μπορεί να μη χόρτασε από μπάλα και απίθανα γκολ. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας…