Ιδανική νίκη η Σίτι για την κορυφή, ξεφεύγει από το... θρίλερ στα χαμηλά η Μπρέντφορντ

Αυτό ακριβώς που χρειαζόταν λίγο πριν τον κρίσιμο επαναληπτικό προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ πέτυχε η Σίτι. Επιβλήθηκε 5-1 της Λούτον και ανέβηκε για την ώρα στην κορυφή της βαθμολογίας. Αποκτά απόσταση από τη ζώνη του υποβιβασμού η Μπρέντφορντ μετά το 2-0 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, πολύ κακές ισοπαλίες για Νότιγχαμ Φόρεστ και Μπέρνλι, με τις δυο τους να χάνουν προβάδισμα στο σκορ απέναντι σε Γουλβς και Μπράιτον.  



Ιδανική νίκη η Σίτι για την κορυφή, ξεφεύγει από το... θρίλερ στα χαμηλά η Μπρέντφορντ

Μάντσεστερ Σίτι – Λούτον 5-1

Το χειρότερο δυνατό σενάριο όταν αντιμετωπίζεις τη Μάντσεστερ Σίτι είναι να ξεκινήσεις με γκολ εις βάρος σου προτού καλά – καλά προλάβει να μπεις στο κλίμα της αναμέτρησης. Αυτό έπαθε η Λούτον, με τον Ντε Μπρόινε να στέλνει τον Χάαλαντ σε θέση τετ-α-τετ, εκείνος σε πρώτο χρόνο αστόχησε και στην εξέλιξη της φάσης έκανε το εναέριο βολέ που χτύπησε στο πρόσωπο του Χασιόκα για το 1-0 με αυτογκόλ.

Η ομάδα του Πεπ προφανώς και κυριάρχησε, προφανώς δεν άφησε την μπάλα από την κατοχή της, είχε και δοκάρι με τον Κούνια και η Λούτον μάλλον χαρούμενη ήταν που πήγε στ' αποδυτήρια για την ανάπαυλα με αυτό το εύθραυστο σκορ.

Ο Πεπ ήθελε να δει τους παίκτες του να καθαρίζουν το παιχνίδι και γι' αυτό εκνευριζόταν έντονα με λάθη όπως για παράδειγμα μια παντελώς άστοχη σέντρα από τον Άλβαρες στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους. Ο Κόβασιτς θα ήταν εκείνος που θα έκανε πιο άνετο το απόγευμα για τη Σίτι και θα προκαλούσε το πλατύ χαμόγελο του Γκουαρδιόλα, με τον Κροάτη στο 63ο λεπτό να πιάνει φοβερό μονοκόματο σουτ από γέμισμα του Άλβαρες για το 2-0. Μια μικρή αντίδραση από πλευράς Λούτον ήταν ένα δοκάρι από τον Γούντροου, αλλά το ψυχολογικό εμπόδιο για να προκληθεί η αίσθηση πως πλέον δεν θ' απομακρυνόταν κάθε απρόοπτο, ξεπεράστηκε στο 76'.

Ο Ντοκού κέρδισε πέναλτι, ο Χάαλαντ ευστόχησε από την άσπρη βούλα και φτάνοντας στα 20 τέρματα στο πρωτάθλημα, διαμόρφωσε το 3-0. Η Λούτον που όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει, δεν σταματά ποτέ την προσπάθεια, απλά μείωσε με τον Μπάρκλεϊ στο 81ο λεπτό για το 3-1 και η προσωρινή επιστροφή της Σίτι στην κορυφή οριστικοποιήθηκε με... χορό και ασίστ από τον Ντοκού. Στο 87' ο Βέλγος έκανε ό,τι ήθελε από αριστερά και με την μπάλα στο δεξί πλάσαρε χαμηλά για το 4-1, ενώ, στο 90' + 3' έκανε το γύρισμα στον Γκβάρντιολ που με φοβερό δεξί σουτ – όπως και πριν μερικές μέρες στη Μαδρίτη – βρήκε δίχτυα για το τελικό 5-1.

Νότιγχαμ Φόρεστ – Γουλβς 2-2

Άργησε να πάρει μπρος το παιχνίδι, κάπως το καθυστέρησε και η Γουλβς που στα πρώτα λεπτά ήθελε να προσέξει την άμυνα και να ψάξει αργότερα τις ισορροπίες. Ωστόσο, όταν το ματς άνοιξε, έγινε εντυπωσιακό και απέκτησε σασπένς. Οι δύο ομάδες άρχισαν να φτάνουν με ταχύτητα κοντά στα αντίπαλα καρέ και φυσικά ήταν ένα ματς για το οποίο είχε μεγάλο ενδιαφέρον η Λούτον. Η Γουλβς στο 40' άνοιξε το σκορ με τον Κούνια να τα βάζει μόνος του με την άμυνα της Φόρεστ και να σκοράρει για το 1-0, έχοντας δει δευτερόλεπτα νωρίτερα τον Σα να πραγματοποιεί σωτήρια επέμβαση.

Ο πορτιέρε των «λύκων», ωστόσο, νικήθηκε στο 45' + 1' από τον .. .συνήθη ύποπτο της ομάδας του Σάντο, τον Γκιμπς – Γουάιτ, που βρέθηκε εκεί που έπρεπε μετά από εκτέλεση κόρνερ για το 1-1. Η Φόρεστ ήξερε πως έπρεπε να πάρει αυτό το ματς για να εκμεταλλευτεί και το αποτέλεσμα της Λούτον στο Μάντσεστερ. Κάπως έτσι έγινε, με τους γηπεδούχους να πιέζουν και στο 57' να φτάνουν στην ανατροπή!

Ο Γκιπς – Γουάιτ επιχείρησε την κάθετη, αυτή δεν πέρασε, έγινε ξανά αποδέκτης της μπάλας, έπεσε στην περιοχή από κόντρα και ο Ντανίλο ευνοήθηκε για το 2-1 από θέση βολής. Και σαν σε... επανάληψη του σκηνικού που στήθηκε στο πρώτο μέρος, αλλά από την αντίστροφη, η Γουλβς απάντησε άμεσα. Από στατική φάση, μια πρώτη κεφαλιά που έδιωξε ο Σελς και κόντρες, ο Κούνια από κοντά έγραψε το 2-2 για τους «λύκους»! Ο Ζοσέ Σα ήταν εκείνος με την περισσότερη δουλειά όσο περνούσε η ώρα του ματς,

Μπέρνλι – Μπράιτον 1-1

Η Μπέρνλι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη νωθρή εικόνα της Μπράιτον, η οποία η αλήθεια είναι πως δυσκολεύεται αρκετά να πείσει τον κόσμο της, αλλά και τους υπόλοιπους ουδέτερους οπαδούς, το τελευταίο διάστημα. Η ομάδα του Κομπανί ήξερε πως δεν θα της επιτρέπονταν αρκετές ευκαιρίες για γκολ και έπρεπε να γίνει κυνική ο Μιούριτς από την πλευρά του απομάκρυνε τους κινδύνους που έφτιαχναν οι παίκτες του Ντε Τζέρπι και το παιχνίδι έδειχνε πως είχε ... αρκετό ψωμί. Η Μπέρνλι συνέχισε να κάνει τελικές και να μην τις εκμεταλλεύεται, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Κομπανί, αφού ήξερε πως η Μπράιτον δεν θα ήταν το ίδιο... γενναιόδωρη στις στιγμές που θα έβρισκε.

Ο Μιούριτς δεν ήταν ήσυχος, οι «γλάροι» ανά διαστήματα πλησίαζαν στα καρέ του, αλλά ο γκολκίπερ των «clarets» θα γινόταν μοιραίοις... Αρχικά θα πανηγύριζε έξαλλα στο 74ο λεπτό. Στην απέναντι πλευρά από την εστία του, ο Μπαλεμπά θα έκανε κακό γύρισμα στον Φερμπρούγκεν, ο Μπράουνχιλ κυνήγησε, έβαλε την κόντρα και σκόραρε για το σημαντικότατο 1-0 των «clarets». Και στο 79' ο πορτιέρε της Μπέρνλι θα έκανε τη μέγιστη γκάφα χάνοντας την μπάλα κάτω απ' τα πόδια του σε γύρισμα από συμπαίκτη του για το αυτογκόλ και το 1-1 των «γλάρων». Αυτό το λάθος ίσως στην οικονομία του πρωταθλήματος ν' αποδειχθεί φοβερά καθοριστικό για τις ελπίδες επιβίωσης της Μπέρνλι, η οποία παρά το σοκ, τουλάχιστον αντιμετώπισε ορθά τις προσπάθειες της Μπράιτον στα λεπτά που απέμεναν στο παιχνίδι.

Μπρέντφορντ – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 2-0

Ο Ιβάν Τόνεϊ βρέθηκε στον πάγκο της Μπρέντφορντ στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, αφού, ο Τόμας Φρανκ ξέρει πως θα πρέπει να διαχειριστεί τα λεπτά συμμετοχής του Άγγλου που αντιμετωπίζει μυϊκά προβλήματα. Ο Νιλ Μοπέ επιχείρησε να φανεί δραστήριος και κινητικός για τους γηπεδούχους, αλλά γενικά το παιχνίδι δεν απέκτησε ποτέ ρυθμό ή κάτι ποιοτικό στο πρώτο ημίχρονο. Στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους ο Γιόργκενσεν με προβολή από στατική φάση σκόραρε για την Μπρέντφορντ, αλλά ήταν εκτεθειμένος και το κατάλαβε, μη πανηγυρίζοντας και βλέποντας το σημαιάκι του βοηθού να σηκώνεται.

Θα το πετύχαιναν, βέβαια, οι «bees» το γκολ λίγο αργότερα, με τον Ντάσγκααρντ από δεξιά να επιχειρεί το γύρισμα και τον Άρμπλαστερ να πετυχαίνει αυτογκόλ για το 1-0 στο 63΄. Πέντε λεπτά αργότερα ο ίδιος «δράστης» σκόραρε για την Μπρέντφορντ με πανένομορφο δεξί σουτ από γέμισμα του Εμπουεμό, αλλά ο ρέφερι είδε στο On-field review επιθετικό φάουλ και το δεύτερο τέρμα για το σύνολο του Φρανκ δεν μέτρησε. Η πρώτη νίκη έπειτα από έναν μήνα εξασφαλίστηκε με το τελικό 2-0 που διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις με τον Ονιέκα να τρέχει στην περιοχή, να παίρνει την εκπληκτική ασίστ του Σάντε με το τσιμπηματάκι και να πλασάρει εύστοχα για τους τρεις βαθμούς.

Κώστας Ζάλιαρης